Още по темата Вечерни новини: Държавата вижда втори лифт в

...
Още по темата Вечерни новини: Държавата вижда втори лифт в
Коментари Харесай

Вечерни новини: България гласува за лекарствената агенция с мисъл за Шенген; а учениците не работят добре в екип

Още по тематиката
Вечерни вести: Държавата вижда втори въжен превоз в Банско против двойна такса, политическа рецесия в Германия

И още: Uber ще купи 24 000 автомобила Volvo, които да направи автономни; Председателят на европарламента идва на посещаване в София
20 ное 2017
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Нинова ще поддържа измененията на ГЕРБ за приватизацията, само че Българска социалистическа партия - не; Обединение вдясно; Върховен касационен съд против новия профилиран съд; Бюджет 2018 влиза във фаза дефинитивно приемане
19 ное 2017
Вечерни вести: С помощта на Българска академия на науките ГЕРБ вдъхва нов живот на " Белене " ; Законопроектът на Пеевски за КТБ мина триумфално през правната комисия

И още: От Марешки в петък ще зависи дали Главчев ще остане отпред на парламента; Предложението за по-нисък таван на кешовите разплащания още веднъж не мина
16 ное 2017 Изборът на нови градове - домакини за две европейски организации след Brexit, бе вълнуващото за европейците събитие във вторник, до момента в който терзанията в съюза са свързани с политическата рецесия в Германия, чийто излаз към този момент остава неразбираем.

Политическият ден в България пък бе относително отегчителен: визитата на ръководителя на европарламента мина по протокол и не създаде вест. Отново се оформи конфликт сред природозащитници и страна по проблема " втори въжен превоз на Банско ". А енергийният министър продължава да твърди, че най-хубавият вид е АЕЦ " Белене " да се случи.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

България се надява на холандска отзивчивост за Шенген, откакто поддържа Амстердам за хазаин на европейската лекарствената организация

Какво се случи? Париж и Амстердам ще бъдат новите домакини на двете европейски организации, които би трябвало да изоставен Лондон поради излизането на Англия от Европейски Съюз. Във френската столица ще бъде изместен европейският банков регулатор, а в Нидерландия ще са новите офиси на европейската организация по медикаментите. България участваше в надпреварата, само че през цялото време беше ясно, че е новобранец. Изборът провокира недоволството на някои страни от Централна и Източна Европа, защото сега в множеството от тях няма огромни организации.

Защо е значимо? Загубата на България беше предстояща, само че, наподобява, държавното управление е съумяло да извлече изгода от нея. На финалния стадий българските представители са подкрепили Амстердам и съгласно разнообразни източници цената на това е намаляване на нидерландската позиция против влизането на България в Шенген. До момента северната страна е може би най-сериозният съперник на приемането ни в съглашението, което подсигурява пътешестване без инспекции сред страните, които са в него. За държавното управление на Бойко Борисов това постоянно е било един от главните външнополитически цели.

PISA: Половината български деветокласници нямат умения за работа в екип

Какво се случи? Половината български възпитаници не се оправят с работата в екип, а другата половина - единствено ненапълно, а едвам 2% демонстрират високо равнище на такива умения, излиза наяве от обобщенията от последните интернационалните проби PISA 2015 за равнището на така наречен меки умения на учениците - като работа в съдействие, решение на спорове, систематизиране на функции и други Това надалеч не е изненада, откакто предходната година резултатите от интернационалния тест в главните области демонстрираха, че една трета от българските деветокласници нямат даже базисно равнище по четивна просветеност, математика и естествени науки.

Защо е значимо? Във време, в което стопанските системи стават все по-технологично обвързани, а нужната работна ръка - все по-висококвалифицирана, неприятното обучение е диагноза за бъдещата конкурентоспособност на България, както и фактор за неприятни обществени индикатори. Въпреки редовно неприятните резултати на българските възпитаници в последните години в българското обучение не е направено съвсем нищо, което може да промени качествено обстановката.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Втория въжен превоз на Банско и поръчката за военните кораби може да са във фокуса на държавното съвещание

Кабинетът в сряда може да вземе две значими и скъпи решения: за Банско и за новите военни кораби. И двата въпроса не са включени в дневния ред на държавното съвещание, само че в случай че се съди по предварителни поръчки, може да се чакат решения. По първия въпрос ръководещите ще създадат допустимо създаване на втори въжен превоз в Банско, само че рискът е да се промъкнат и нови зони за строителство в Пирин. Във вторник природозащитници споделиха тъкмо такива терзания и опровергаха изказванията на вицепремиера Валери Симеонов, че са дали утвърждението си за построяването на нов въжен превоз в Банско. Така евентуално за следващ път ще се стигне до разногласия по тематиката и митинги.

При корабите пък поръчката е за над 800 млн. лева и поради неприятно извършено съревнование - с къс период и документи единствено на български, беше получена единствено една оферта. Тя е на варненската корабостроителница " МТГ Делфин ".

Водещите партии в Германия желаят нови избори, президентът е срещу

Политическите водачи на водещите партии в Германия към този момент не могат да се схванат за формулата на бъдещото държавно управление и избират да се отиде на нови избори. Според канцлера Ангела Меркел ръководството без болшинство не е в полза на стабилността на страната, Европа и света и провеждането на нови избори е " по-добрият " ход. Единственият срещу е президентът Франк-Валтер Щайнмайер, който прикани водачите на партиите да търсят консенсус, като тази седмица следва да се срещне с всички поотделно.

Най-голямата европейска икономическа мощ изпада за пръв път от 70 години в такава политическа рецесия, макар че се развива възходящо. Ако партиите не реализиран компромис, при започване на идната година ще се проведат предварителни избори.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Българите са рекордьори по полови стандарти в Европейски Съюз

Българите са рекордьори в Европейски Съюз в региона на половите стандарти, демонстрира изследване на Евробарометър за равенството сред половете. След тях най-склонни да им се поддават са унгарците и литовците, а минимум склонни са в скандинавските страни. Например над 80% от българите считат, че най-важната роля на дамата е да се грижи за дома и фамилията, а на мъжа - да печели пари. Подобно мнение за съпоставяне споделят едвам 11% от шведите. За 62% от българите е задоволително мъжете да плачат, което е най-ниският % в Европейски Съюз. Най-високият още веднъж е в Швеция, където за 99% от интервюираните е задоволително мъжете да плачат.

Мугабе подаде оставка след 37 години на власт в Зимбабве

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе е подал оставка, разгласи ръководителят на Народното събрание на страната, представен от " Ройтерс ". Той се базира на писмо, изпратено до законодателния орган. Според телевизия " Ал Джазира " досегашният президент афишира, че не желае да извършва отговорностите на президент и да заема поста, считано " неотложно " от момента на приемането на документа. Събитието е невиждано в историята на Зимбабве - страна, която за своите 37 години самостоятелност познаваше само него като водач. То се случва единствено седмица откакто армията завзе властта, с цел да избегне предаването ѝ от Мугабе към брачната половинка му Грейс, откакто досегашният президент уволни заместника си Емерсън Мнангангуа. Според медиата в писмото в този момент не показва нито Мнангангуа (който се завърна в страната), нито друго име като правоприемник на властта, само че Народното събрание споделя, че " работи ", с цел да подсигурява, че до сряда Зимбабве ще има настоящ водач.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Такса боклук в София няма да бъде увеличавана през 2018 година, само че разноските за разчистване, сметосъбиране и обработка на отпадъците ще са с 11 млн. лева повече по отношение на 2017 година и ще доближат 184 млн. лева В навечерието на локални избори надали ще има доста общини, които да подвигат тежестта за данъкоплатците, само че от 2020 година методът на пресмятане ще се смени и таксата ще нарастне за жителите.

Горивата към този момент попадат в листата на артикули със повишен фискален риск, излиза наяве от заповед на финансовия министър Владислав Горанов. В листата досега са плодове, зеленчуци, олио, захар, брашно, риби, маслини, ядки. Включването на горивата значи, че профилираните чиновници на Национална агенция за приходите към този момент ще могат да стопират за инспекция цистерните с гориво.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР