Още по темата Вечерни новини: Четири оферти за нови изтребители,

...
Още по темата Вечерни новини: Четири оферти за нови изтребители,
Коментари Харесай

Вечерни новини: България ще може да преговаря за цената на руския газ, инвеститорите са притеснени от Италия

Още по тематиката
Вечерни вести: Четири предложения за нови изтребители, Варна желае да даде 43 млн. лева на Гергов за " Дупката "

И още: Съединени американски щати, Канада и Мексико се схванаха за ново комерсиално споразумение; Започна седмицата на Нобеловите награди; Почина легендата на френската музика Шарл Азнавур
1 окт 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Ден до офертите в най-голямата държавна поръчка - за изтребители за 1.8 милиарда лева, Българска социалистическа партия срещу новия здравен модел, слаба интензивност в македонския референдум
30 сеп 2018 Във вторник управляващите заложиха на промотиране на незавършени поправки и незапочнати градежи. Администрацията на Народното събрание разноски публицисти из незавършената зала " Света София " в Партийния дом, където ще бъде новата пленарна зала, само че най-рано след година. Първата права от столичната улица " Граф Игнатиев " беше освободена от загражденията и завчас породи вълна от рецензии за некачествено осъществяване. А министър председателят Борисов посети новоремонтирания Зимен замък, изясни, че " масрафът " по него е всичко 5 млн. лв., вместо плануваните от кабинета Орешарски 50 млн. лева, и сложи последваща цел - нов народен стадион на място, което да не блокира столицата при всеки мач.
Извън страната е с напрежение - трусове в Иран, Мексико и Индонезия, в Гърция преодоляват последствията от урагана, а в Македония - от референдума в неделя.

НАЙ-ВАЖНОТО

" Булгаргаз " и " Газпром " ще могат да договарят за цените на газа


Дългосрочният контракт сред " Булгаргаз " и " Газпром " за доставка на природен газ в България е към този момент изменен, оповестиха от държавния газов търговец. Между страните са подписани анекси, с които той към този момент е наведен в сходство с утвърдените от Европейска комисия задължения, които съветската компания пое към няколко страни от Югоизточна Европа. Поправките са били направени напълно по предложение на " Газпром " и са признати от управлението на " Булгаргаз ". Те не водят до смяна в цената на газа, а единствено дават опция за воденето на договаряния в тази посока при изискване че цените тук се разминават с тези в Западна Европа. Резултат от този развой обаче може да има най-рано при започване на идната година.

Промените идват с помощта на старания на Брюксел, само че използването им към този момент ще зависи от българските договарящи. Слабата страна е, че към този момент няма обезпечена опция за доставки от различен източник. Негатив е и, че сега и в Западна Европа цените на природния газ порастват.

Инвеститорите се тормозят от обстановката в Италия

Доходността на италианските държавни облигации скочи до най-високите равнища от 2014 г насам поради увеличаваща се инвеститорска неустановеност. Доверието в италианските фондови пазари падна и разпродаването на италиански дълг се усили след новината за планувания по-висок от предстоящото бюджетен недостиг за идната година. Доходността по 10-годишните облигации се повиши с 10 базисни пункта до 3.401%, а разликата с немските бенчмарк облигации се усили до 3%, като единствено преди седмица беше 2.3%. Повишеният риск се отрази и на еврото, което поевтиня до най-ниското си равнище от 6 седмици по отношение на $, само че след обед леко компенсира спада.

Миналата седмица италианското държавно управление разгласи плануван бюджетен недостиг за 2019 от 2.4% от Брутният вътрешен продукт, съвсем тройно на авансово плануваните равнища. Пазарите в допълнение се разтресоха във вторник сутринта, когато основният стопански консултант на ръководеща " Лига " Клаудио Борги, съобщи, че италианските фискални проблеми може да се оправят с излизане от еврозоната. Вицепремиерът и водач на придвижването " Пет звезди " Луиджи ди Майо съобщи по-късно денем, че държавното управление не желае страната да напуща Европейски Съюз и еврозоната, само че удостовери, че страната няма желание да трансформира задачите си за бюджетен недостиг от 2.4% от Брутният вътрешен продукт макар натиска Европейска комисия и европейските сътрудници.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Как ще наподобява " Граф Игнатиев " след ремонта

Централната столична ул. " Граф Игнатиев " е в ремонт от началото на лятото, само че първата права от нея - сред улица " Алабин " и площад " Гарибалди ", беше освободена от ламаринените заграждания и налична за пешеходци. Първите реакции от забележимите резултати обаче не впечатляват столичани, които насочиха редица рецензии към Столичната община в обществените мрежи. Недоволство будят както осъществяването - с безчет неравности, кривини, незапълнени фуги, огромно разстояние сред настилките и така нататък, по този начин и изборът на настилката - дребни и разнообразни павета в три нюанса сиво. Според кмета Фандъкова зоната още не е изцяло приключена и се чака доставка на специфична примес за фугиране около релсовия път, а също така следва и премахване на разказани от надзора недостатъци. Забележки има и към трамвайните релси, за които от общината споделят, че са нови, само че по някои от тях има наслойка, а по други пък се виждат следи от надиране и други недостатъци.

Фотограф: Юлия Лазарова [Дневник]

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Делегация на ПАСЕ ще ревизира положението на правосъдната промяна, проблемите на бежанците и ромите и Истанбулската спогодба

Делегация от двама депутати от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) ще посети България от 3 до 5 октомври в границите на постмониторинговия разговор с българските управляващи, който се води от присъединението на страната през 1992 година до момента. Двамата ще се срещнат с президента, ръководителя на Народното събрание, министрите на Министерство на външните работи и Министерство на вътрешните работи, както и зам. министър на правораздаването, представители на правосъдната власт и на неправителствени организации. Основните тематики на диалог са обичайни - положението на правосъдната промяна и върховенството на закона, битката против корупцията и проведената престъпност, ситуацията на бежанците и ромското малцинство, изискванията в пандизите. Новата тематика в дневния ред е Истанбулската спогодба, провокирала политическа нервност и решение на Конституционния съд.
България е една от трите страни, ангажирани с постмониторингов разговор, дружно с Черна гора и Македония.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" Мога напълно почтено да заявя, че през живота си не съм изпил и една бира. Това е едно от дребното ми положителни качества. Представяте ли си каква злополука щеше да е, в случай че пиех? Бих бил най-лошият човек на света. "
Американският президент Доналд Тръмп на конференция в Белия дом

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Новата делба на страната да включва единствено четири района - Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски, вместо сегашните шест като не се дефинират административните им центрове, плануват готвени от районното министерство промени, заяви министър Петя Аврамова. Нуждата от прерайониране се появи откакто Северозападна България към този момент не дава отговор на критериите за еврофинансиране за новия програмен интервал поради обезлюдяването.

Агенция " Митници " ревизира винпром " Черноморско злато " в Поморие, само че рутинно . Такива има и в останалите предприятия за произвеждане на алкохол. Дружеството е под контрола на банкерката Петя Славова.

От 20.00 ч българско време на 3 октомври 2018 година до 20.00 ч. на 6 ноември 2018 година българите могат подават формуляри по така наречен лотарията за " Зелена карта " за 2020 година , оповестиха от посолството на Съединени американски щати в София. Програмата ще се организира напълно по електронен път и поръчки за присъединяване, изпратени по пощата, няма да се одобряват.

Eвропейският парламент реши да анулира 70 млн. евро от предприсъединителните средства, предопределени за Турция , поради несъблюдение на изискванията за възстановяване на върховенството на закона. Помощите ще бъдат ориентирани към стратегии, свързани с миграцията. В годишния отчет на Комисията за Турция се споделя, че тя " доста се отдалечава от Европейски Съюз, по-конкретно в областите на правовата страна и главните права и посредством намаляване на ефикасния надзор и баланс в политическата система ".

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Ловът на мидите " Сен Жак " стартира


[Reuters]
Мидите " Сен Жак " са един от дребното типове, чийто улов се контролира от националното, а не от европейското право. Във Франция той е неразрешен сред 15 май и 1 октомври, до момента в който Англия не постанова такива ограничавания. Британците нямат достъп до френските териториални води, само че могат да навлизат в залива на Сена, който се простира по-далеч от 12 морски благи. Това всяка година води до така наречен " мидена война ". През август имаше конфликти на лодки, а риболовци се замерваха с камъни, откакто французите упрекнаха британците, че изчерпват мидените ресурси. Британските риболовци обаче настояха, че имат законово право да ловят миди там.
През септември Франция и Англия сложиха завършек на войната и подписаха помирение, а в този момент стартира новият сезона на лов за миди. Според сделката, по-големите английски лодки ще би трябвало да се отдръпват от залива на Сена до 30 октомври в подмяна на повече риболовни права на други места - да вземем за пример в Ирландско море.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР