Още по темата Вашите санкции и нашите компании След излизането

...
Още по темата Вашите санкции и нашите компании След излизането
Коментари Харесай

Total се изтегля от най-голямото газово находище в Иран

Още по тематиката
Вашите наказания и нашите компании

След излизането на Съединени американски щати от иранската нуклеарна договорка Европейски Съюз търси способи за избавяне на бизнеса с Техеран, което отваря нов фронт на конфликт с Вашингтон
25 май 2018
Тръмп и иранската нуклеарна договорка: Какъв ще е резултатът върху стопанската система

Санкциите на Съединени американски щати ще са ориентирани към петролния бранш на Иран, а пазарите към този момент регистрират растеж в цените
9 май 2018 Френската компания Total напуща плана за създаване на част от най-голямото газово находище в Иран - " Южен Парс ", заяви иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане. Причината са обновените американски наказания против ислямската страна, които може да навредят на други планове на французите, в случай че те останат в плана, написа Financial Times. Китайската държавна CNPC, която също има дял в плана, може да размени френския колос, в случай че си обезпечи изключение от американските наказания - нещо, което Total не съумя да реализира.

Total влезе в Иран през 2015 година, откакто по време на мандата на Барак Обама Иран подписа договорка със 6 международни сили, която подвигна интернационалните наказания против страната в подмяна на ограничавания по Иранската нуклеарна стратегия.

Съпротивата на Доналд Тръмп против договорката с Иран обаче докара до излизането на Съединени американски щати от съглашението и налагането на нови наказания върху Иран. Тръмп даде обещание най-високите вероятни стопански ограничавания за всеки, който подкрепя Иран, и даде период сред 3 и 6 месеца на интернационалните компании, които имаха бизнес там, да се отдръпват.

Сделката на Total с Иран беше най-голямата с европейска компания за последното десетилетие, като Total пое отговорност за малко над половината от плана за развиването на солидните петролни полета " Южен Парс ", като бизнесът й там се прави оценка на 1 милиарда $. Китайската компания CNPC пък има 30%.

Президентът Тръмп разгласи, че глобите ще важат от 4 ноември тази година, а по-рано през август наложи спомагателни наказания върху търговията със злато и други скъпи метали, иранската автомобилна промишленост и валутната търговия в долари. В този климат на увеличаващи се наказания Total взеха решение да пернат шалтера и да се изтеглят от Иран заради опасения, че не биха могли да получат изключение от американските наказания.

Financial Times цитира свои източници, съгласно които до този миг компанията е вложила към 40 млн. $ в плана, което прави излизането й не толкоз мъчително. Над 90% от финансовите интервенции на компанията се случват през американски банки и компанията просто не може да рискува.

Излизането на Total от страната заради наказания съответства с апел на 20 август от представителя на Иранското външно министерство Бахрам Касеми към Европейски Съюз, Китай и Русия да ускорят напъните си да спасят Иранската нуклеарна договорка, написа Радио Свободна Европа.

Петролният министър на Иран, Зангане, разгласи по иранската национална телевизия, че към този момент се търси компания, която да замести Total в " Южен Парс ". Китайската CNPC e вероятен реализатор, който може да поеме плана, само че до този миг не е несъмнено дали самата китайска компания би могла да си обезпечи изключение от американските наказания, което слага и въпросителна над бъдещото осъществяване на плана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР