Още по темата Успешен директор на държавна болница е кандидатът

...
Още по темата Успешен директор на държавна болница е кандидатът
Коментари Харесай

Ако си мълчи, ще го бъде

Още по тематиката
Успешен шеф на държавна болница е претендентът за шеф на здравната каса

Д-р Дечо Дечев има опит в НЗОК и поддръжката на съвсем всички парламентарни партии
2 юли 2018
Система с дълбоки увреждания

Законопроектът на омбудсмана Мая Манолова за персоналната помощ няма да реши проблемите
29 юни 2018 Статистиката какъв брой здравни министри и шефове на здравната каса са сменили тези ръководещи през другите си мандати от дълго време няма значение. Средното времетраене на поста на " касиера ", отговарящ за 3.8 милиарда лева от здравни вноски, е към една година.

В края на първите шест месеца му се постанова да признава неуместни истини, които внезапно се отразяват на политическото му здраве. Като да вземем за пример, че България обичайно не си заплаща за лекуване на жителите й в чужбина и по тази причина те получават отводи да ги оперират там. Или че 10-20% от пациентите в болница лежат за прегледи, проучвания, уточняване на диагнозата или като в приют – да ги погледа някой. Или че в случай че някой доктор желае да работи и да получава прилична заплата, не кандидатства за инспектор в здравната каса, а отваря частна процедура.

С това, че здравната каса се източва по разнообразни способи, са наясно всички, само че шефът няма механизми да спре процеса - нито законови, нито като надзор. Промяна в здравното обезпечаване и конкуренция от частни каси към момента няма, макар че здравният министър даде обещание два нови модела до края на юни. И е видно, че от шефа не зависи съвсем нищо.Предишният оглавяващ институцията проф. Камен Плочев си отиде, тъй като сподели истината - че касата е дебитор на останалите европейски институции. Единственият номиниран за мястото му - доктор Дечо Дечев, сполучлив шеф на огромна държавна болница и специалист в бранша, по принцип не обича да си мълчи и ще бъде забавно дали като един от аргументираните критици на здравния бранш внезапно ще стартира да приказва друго. Той на собствен ред ще се изправи пред безмълвната опозиция на политиците и невъзможността да промени статуквото. А и опитът на предшествениците му подсказва, че пътят към задържането на поста не минава през такава цел.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР