Още по темата Тръмп капитулира за Хашоги и ще продължи

...
Още по темата Тръмп капитулира за Хашоги и ще продължи
Коментари Харесай

Демократи и републиканци натискат за повече санкции срещу Саудитска Арабия

Още по тематиката
Тръмп капитулира за Хашоги и ще продължи поддръжката за Саудитска Арабия

Американският президент оправда неналичието на наказания с доставките на оръжия и боязън " да не унищожи международната стопанска система "
21 ное 2018
" Кажи на шефа " - записи разкриват по-силна връзка на саудитския престолонаследник с убийството на Хашоги

Макар че името на принца не се загатва непосредствено, представители на американското разузнаване считат, че под " шефа " се има поради принц Мохамед бин Салман
13 ное 2018 С опита си да завърши дебата към убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги този вторник американският президент Доналд Тръмп си навлече гнева и на двете партии в Конгреса. Сенаторите Боб Коркър от републиканците и Боб Менандес от демократите са изпратили иск до Белия Дом по Закона Магнитски, написа Financial Times. В същото време сенаторът от Републиканската партия Линдзи Греъм желае Камарата на представителите да наложи по-тежки наказания на Саудитска Арабия. Демократите, които поемат надзор над долната камара при започване на 2019 година, пък готвят лични проекти за по-тежки наказания.

В началото на седмицата Тръмп съобщи, че Съединени американски щати ще продължат да поддържат Саудитска Арабия без значение от какво тъкмо се е случило в тази ситуация Хашоги. Според Тръмп вероятни 450 милиарда саудитски вложения в Съединени американски щати и поддръжката на Рияд за американските наказания против Иран са причина Вашингтон да не се меси. С речта си президентът ядоса представители и от двете огромни американски партии, които се надяваха, че случая Хашоги ще даде късмет да се притисне Саудитска Арабия за промени и отстъпки. В тази светлина изборът на Тръмп да не се меси наподобява като капитулация и сплоти политици и от двете партии.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Боб Коркър, републиканският сенатор отпред на комисията по интернационалните връзки, и демократът Боб Менандес внесоха иск по Закона " Магнитски " Белият дом да проверява убийството на Хашоги. Администрацията на Тръмп е задължена да отговори на желае в период от 120 дни, като с задоволително поддръжка Конгресът може да накара Белия дом да приложи наказания.

В същото време, републиканецът Линдзи Греъм приканва за наказания над Саудитска Арабия и в допълнение следствие. Въпреки честата му поддръжка за Тръмп, Греъм е част от огромен лагер и в двете партии, който счита, че Саудитска Арабия би трябвало да бъде притисната да направи още отстъпки на Съединени американски щати. Греъм също по този начин съобщи, че тъкмо значимата роля на Съединени американски щати в оръжейните доставки към Саудитска Арабия им дава опцията да държат кралството отговорно за убийството на Хашоги.

Подкрепата на Греъм и необятен републикански лагер за още наказания значи, че е допустимо такива да влязат в действие още през януари, когато демократите ще поемат контрола над Долната камара на Конгреса в Съединени американски щати. Чрез опита си да завърши със случая Хашоги, Тръмп може би основава повече проблеми на Саудитска Арабия, в сравнение с в случай че беше подходил твърдо и с лимитирани наказания.

Саудитска Арабия търси освен доставки на оръжия от Съединени американски щати, а и политическа легитимация. Усилено следствие и обединена позиция и на двете огромни американски партии би блъснало международния имидж на кралството, като Конгресът може да стигне до доста по-тежки санкции от това, което се очакваше от Тръмп.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР