Още по темата Тръмп и Макрон сблъскват позиции относно търговията

...
Още по темата Тръмп и Макрон сблъскват позиции относно търговията
Коментари Харесай

Визитите при Тръмп: Макрон очарова, Меркел върши работата

Още по тематиката
Тръмп и Макрон сблъскват позиции по отношение на търговията и Иран във Вашингтон

Френският президент е на тридневна аудиенция в Съединени американски щати, на която ще опита да изглади разликите с американския си сътрудник
23 апр 2018
Митата на Съединени американски щати върху стоманата - фокус на срещата на върха на Г-20

Берлин предизвести Вашингтон да не прави опити да раздели Европейски Съюз по въпроса
19 мар 2018 " Смятам, че визитите на Макрон и Меркел в Съединени американски щати би трябвало да се преглеждат като една. Макрон ще се погрижи за хубавите фотоси и ще изиграе своята роля. Меркел ще свърши тежката работа и също ще изиграе ролята си. " Това декларира пред Reuters Петер Байер, член на партията на Меркел ХДС, преди малко поел поста на трансатлантически координатор. С тези думи могат най-добре да се обобщят визитите на френския президент и на немския канцлер при американския държавен глава тази седмица.

За Меркел предстоят сложни диалози с Тръмп в петък във време, в което двамата сблъскват позиции по основни тематики – от търговията до иранската нуклеарна договорка. Тя не съумя да откри положителни персонални връзки с американския президент и нейната аудиенция в Белия дом евентуално ще се разграничава от тази на Макрон, която завърши блестящо в сряда.

Трудни диалози

Меркел поема към Съединени американски щати с ясната концепция, че изключението от американските мита за импорт на стомана и алуминий, обещано на Европейски Съюз, изтича на 1 май. Байер разяснява, че комерсиалните въпроси са най-належащата тематика: " Илюзия е, че ще разгадаем всички проблеми до 1 май. Целта би трябвало да бъде от една страна, да реализираме удължение, а от друга, европейците да бъдат изключени от американските мита за стоманата и алуминия. "

Канцлерът също по този начин ще би трябвало да убеди Тръмп, че Берлин съблюдава уговорките си в отбранителната сфера. Американският президент упорства европейските сътрудници да изпълнят задачите на НАТО за разноски от 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, а Германия е похарчила едвам 1.13% за предходната година.

Друга значима тематика, която ще бъде дискутирана, е иранската нуклеарна договорка. Тръмп даде на Германия, Франция и Англия краен период до 12 май, с цел да " поправят ужасните дефекти " на съглашението, подписано при администрацията на Обама, или ще откаже да удължи облекчаването на американските наказания по отношение на Техеран.

Във вторник Макрон и Тръмп оповестиха, че ще работят за " нова договорка ", която ще разшири изискванията на досегашния документ. Но иранският президент Хасан Рохани разяснява, че те нямат права да предоговорят едно многостранно съглашение. Той уточни, че американският държавен глава не е дипломиран да разяснява по отношение на световни контракти: " Вие нямате никакви подготовка в политиката. Нямате никаква подготовка в правото. Нямате никаква подготовка в интернационалните контракти. "

В края на американската си аудиенция Макрон пък призна, че въпреки всичко може и да се е провалил в опитите да убеди Тръмп да остане в съглашението. " Според мен той ще се отърве от тази договорка заради вътрешни аргументи ", уточни френският президент.

Два разнообразни метода към Тръмп

Колкото и Тръмп да фаворизира Макрон, няма да успее да избегне Меркел тази седмица. " С визитата на двамата европейски водачи в Белия дом техният друг метод към американския президент ще бъде още веднъж под светлината на прожекторите, изключително поради обстоятелството, че Макрон беше почетен с тридневна държавна аудиенция, а Меркел ще дойде за надалеч не толкоз блестяща работна среща ", обобщава пред Washington Рost Рик Ноак, външнополитически публицист, основан в Берлин.

Но е преждевременно Меркел да бъде отписвана. " Не съм склонен с публикуваното мнение, че Макрон в този момент е привилегированият сътрудник на Тръмп и че Меркел е втора цигулка ", твърди Улрих Шпек от Transatlantic Academy, базирайки се на два довода. Първо, страните имат разнообразни ползи. Париж е забавен сътрудник за Съединени американски щати, когато става въпрос за Северна Африка и Близкия изток. Но за Русия, Китай и Европейски Съюз е по-важно да имаш Берлин на своя страна. Франция е по-добър боен сътрудник, до момента в който Германия разполага с повече световна тежест. Второ, Меркел сега е по-малко лимитирана, защото изборите са завършили и новото държавно управление е към този момент факт. Така че тя може да възобнови връзките с Тръмп – нещо, което направи преди година, само че трябваше да постави на пауза поради изборите. " Канцлерът несъмнено предлага по-малко шоу и помпозност спрямо френския президент. Но тя е на световната сцена от 13 години, изграждайки сполучливи връзки с Джордж Буш и Барак Обама. На идната американска аудиенция тя ще натисне бутона за рестарт ", предвижда Шпек.

Освен това не всички считат, че тактиката на Макрон по отношение на Тръмп, т.е. ангажираност и мека дипломация, ще реализира устойчиви резултати. " Опасността е, че Макрон популяризира концепцията, че някак си държи Тръмп под надзор. А никой не държи Тръмп под надзор ", декларира Никълъс Дънган от Atlantic Council пред Washington Рost.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР