Още по темата Странният случай на Tesco Изпълнителният директор Дейв

...
Още по темата Странният случай на Tesco Изпълнителният директор Дейв
Коментари Харесай

Tesco ще изплаща дивиденти за пръв път от три години

Още по тематиката
Странният случай на Tesco

Изпълнителният шеф Дейв Люис направи веригата по-подредена, само че не и по-рентабилна
8 апр 2017
Иноваторът Amazon

Международният интернет колос приготвя сливането на два от плановете си – доставката на храни и физическия магазин, в който ще размени обслужващото звено " човек " с " телефон "
31 мар 2017

Британската верига супермаркети Tesco ще изплати първия си дял от 3 години, написа Financial Times. Компанията означи и първата си по-сериозна облага за интервала. През последните години тя не изплащаше дивиденти, тъй като работеше на загуба или минимална облага. Компанията също по този начин преодолява и вредите от счетоводни измами. През първата половина от годината Tesco е осъществила продажби за 28.3 милиарда паунда, надвишавайки междинните упования на анализаторите. Печалбата е 562 млн. паунда, голям напредък по отношение на 71 млн. паунда преди година. Изпълнителният шеф на Tesco Дейв Люис разяснява, че " това е доста значима стъпка във възобновяване на бизнеса и крачка, която демонстрира за какво бордът на шефовете има толкоз доверие в признатия проект ".

Продажбите са нарастнали с 2.2% през второто тримесечие на годишна база. Tesco чака сходен напредък и през второто полугодие, което би преодоляло наклонността на закъснение на растежа на приходите. Завръщането на инфлацията при питателните артикули е спомогнало за повдигането на продажбите в целия бранш. Голямата конкуренция от страна на немските вериги Lidl и Aldi също е била фактор. Според Люис сега в Tesco пазарят 300 хиляди души повече, в сравнение с по същото време предходната година.

Стратегията работи

Люис се пробва да концентрира още веднъж бизнeса на Tesco, откакто компанията се разрасна прекомерно доста и стана жертва на личния си триумф. До момента през тази година веригата понижи работната си ръка с няколко хиляди души, отхвърли се от редица свои неосновни бизнеси, в това число и градинските си центрове и заведенията за хранене в Южна Корея, които работеха на облага. Компанията обаче направи и една покупка – тази на Booker Group, най-голямата група за търговия на едро на Острова. Сделката, която към момента не е утвърдена от регулаторните органи и би трябвало да бъде прегледана по-късно през годината, може да промени съществено ритейл бранша във Англия и да даде опция на Tesco да възвърне позициите си.

През март компанията стартира да изплаща 214 млн. паунда санкции и обезщетения поради счетоводния скандал през 2014 година Британските управляващи са завели дело против трима някогашни шефове на компанията, които са променяли данните и са карали други свои чиновници да прикриват следите им. И тримата отхвърлят виновността си. Очаква се да има решение на съда през януари.

Акциите на компанията се подвигнаха с 1.6% след резултатите за първото полугодие и доближиха най-високото си равнище от април насам.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР