Още по темата Страната ни не е осигурила на другите

...
Още по темата Страната ни не е осигурила на другите
Коментари Харесай

Задграничните паспорти ще важат 10 години

Още по тематиката
Страната ни не е осигурила на другите членки достъп до пръстовите отпечатъци в чиповете за паспортите

Fintech:

Алтернативните финансови компании обезпечават по-ниски такси по банкови услуги за фирмите, без да са банки

Системата би трябвало да е подготвена не по-късно от края на ноември 2018 година и ще коства към 13.2 млн.лв.

Снимка
Българите в чужбина ще могат да получават документа единствено с едно посещаване в консулска работа.

Валидността на задграничните паспорти ще бъде увеличена двойно и от 5 ще стане 10 години. Освен това сънародниците ни в чужбина ще могат да ги получават единствено с едно посещаване в консулска работа. Това разгласи пред Българска национална телевизия министърът на външните работи Екатерина Захариева. Предложението е част от план за разпореждане на Министерския съвет, който е оповестен за публично разискване.

От дребното в Европейски Съюз
От ведомството са открили след изследване в страните от Европейския съюз, че България е от дребното страни, при които паспортът е с толкоз къса годност. Същевременно срокът на годност на персоналната карта, която също дава право на пътешестване в чужбина, в това число отвън Европейски Съюз, е 10 години.
Удължаването на този период би облекчило доста българските жители, в това число тези, получаващи непознати визи с 10-годишна годност. В момента паспортите с изминал период, само че с годни визи, би трябвало да се носят дружно с новия паспорт при влизане в съответната страна. Предвидено е изменението да влезе в действие от началото на 2020 година, защото би трябвало да се промени технологията на издаване на паспорти.

По-лесни процедури

Българите, които подадат персонално заявление за нов документ в консулство, ще може да получат готовия си паспорт или персонална карта на домашния си адрес по пощальон. До момента това не беше допустимо, а най-бързата услуга, която можеше да получат сънародниците ни, е против възнаграждение документите им да дойдат в консулската работа по DHL, откъдето да ги получат още веднъж персонално.
Ще се дава и опция на българите да подадат заявление онлайн, като удостоверят самоличността си със сканирано копие на собствен остарял документ вместо с електронен автограф. В този случай обаче жителят би трябвало да посети персонално съответното консулство, с цел да получи новия си документ.
Освен това ще бъдат понижени оптималните периоди за издаване на документи, декларирани в чужбина. Обикновената услуга, която досега отнемаше 90 дни, ще се прави за 45 дни. При бърза поръчка чакането ще е 30 дни, а не 60, както бе до момента.

Поредна мярка
Това е следващата мярка, която ръководещите подхващат за понижаване на административната тежест, откакто тематиката бе повдигната персонално от премиера Борисов преди няколко месеца. Преди дни стана ясно, че таксата за издаване на български краткотраен паспорт в чужбина ще бъде понижена от 67 на 50 евро. В понеделник пък бе оповестен планът за промени в 68 закона, с който ще бъде отстранено условието жителите да дават на администрацията удостоверение за съдимост, а служителите ще се доставят с документа по длъжностен път. Редом с това бяха понижени и редица такси - да вземем за пример в Патентното ведомство, Агенцията по вписванията и други
Също по този начин от следващата година държавните институции и общините ще са задължени да употребяват електронните услуги на Националната организация за приходите, когато имат потребност от информация дали техни клиенти имат неплатени данъчни отговорности. В края на месец май пък Министерството на вътрешните работи най-сетне разгласява публичната поръчка за системата за електронна идентификация, с която най-сетне би трябвало да станат вероятни и всеобщи административните услуги посредством интернет до края на ноември 2018 година

КАРЕ
Правосъдното министерство предлага и по-лек режим за българско поданство
Правосъдното министерство предлага и улеснение за приемане на българско поданство като част от ограниченията за понижаване на административната тежест. Проектът на разпоредба е оповестен за публично разискване.
Основните промени плануват отпадането на условието претендентите за поданство да показват уверение от Министерство на вътрешните работи за позволено непрекъснато или дълготрайно престояване в България, документ, удостоверяващ внасянето на наложителните осигурителни вноски, както и с български жител в България и документ за смяна на имена поради брак.
Интервюто с молителя пък ще се организира при подаването на документите. Към момента то неоснователно се насрочва за съвсем година по-късно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР