Още по темата Спецпрокуратурата освежи разследване срещу Митьо Очите Той

...
Още по темата Спецпрокуратурата освежи разследване срещу Митьо Очите Той
Коментари Харесай

Арестуваха Димитър Желязков - Митьо Очите в Истанбул

Още по тематиката
Спецпрокуратурата освежи следствие против Митьо Очите

Той е разгласен за търсене и евентуално е напуснал страната
2 авг 2018
Това по-добре не го пиши

Нападението на публицисти от " Нова " на автомагистрала " Тракия "
20 апр 2017 Димитър Желязков, повече прочут под псевдонима Митьо Очите, е бил задържан в петък против събота в Истанбул в взаимна акция на българските и турските правоохранителни органи. Това се случва в продължение на акцията против ръководената от него проведена незаконна група, която стартира в сряда по Южното Черноморие. Тогава БНР заяви, че по пътя за Созопол и за Сарафово има масирано наличие на униформени, които стопират и ревизират първокласни коли. След това станас очевидно, че са били арестувани 19 обвинени лица, които са взели участие в групата, намерено е било и оръжие. Акцията се организираше от профилираната прокуратура и ГДБОП.

Каква е хронологията

В четвъртък заместител основният прокурор Иван Гешев разгласи Димитър Желязков за национално търсене, като бяха задействани и механизмите на интернационалната правна помощ – Европейска заповед за арест и Интерпол.
Арестът е станал в 3 ч. сутринта в събота в хотел, откакто Желязков е минал на територията на Турция от Гърция, заяви още БНР. Заедно с него в същата хотелска стая е бил арестуван и заместник-председателят на Общинския съвет на Бургас от Българска социалистическа партия Бенчо Бенчев, съобщи Българска национална телевизия. От предходната година Бенчев е съучастник в " Аркус сигурност " - охранителната компания на Желязков.

Днес Българска социалистическа партия се разграничи от Бенчо Бенчев и настоя за неговата незабавна оставка от Общинския съвет на Бургас.
" Във връзка с информацията за задържането на общинския консултант от Бургас Бенчо Бенчев, заявяваме, че той не е член на Българската социалистическа партия. Участвал е в листата за общински съветници през 2015 година като гражданска квота. Изпълнителното бюро на Националния съвет на Българска социалистическа партия се разграничава от него и упорства той да напусне Общинския съвет на град Бургас неотложно ", се споделя в формалната позиция на партията.

Освен тях двамата турските управляващи са задържали още шестима български жители по време на акцията. Седем души са били предадени на българските управляващи на граничен пункт " Капитан Андреево " късно вечерта в събота, разгласи Министерство на вътрешните работи. Според информация на " 24 часа " измежду тях е бил и някогашният народен представител от Движение за права и свободи Несрин Узуин. Самият Димитър Желязков е в турски затвор и чака дело за екстрадицията му в България. То може да не се води, в случай че той самичък пожелае да се върне.

Междувременно арбитър закри делото по ограниченията на петима, арестувани от групата на Митьо Очите. Искането е на бранителите на упрекнатите с претекста, че в случай че делото се гледа обществено, ще бъдат разгласени интимни секрети от живота им, а двама прокурори от спецпрокуратурата се съгласиха с тях, оповестява " 24 часа ". Обвиняемите са Венцислав Христов, Радослав Николов, Йордан Въчев, Иван Найденов и Иван Пишиев, като множеството от тях са осъждани. След закритото правосъдно съвещание стана ясно, че следствието съдържа 34 тома доказателства, в това число данни от специфични разследващи средства.

Издадена е европейска заповед за арест за другия участник в групата - Калоян Колев, както и за общинския консултант от Несебър Пейко Янков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР