Още по темата Шефът на НС на "ЧЕЗ Груп" по

...
Още по темата Шефът на НС на "ЧЕЗ Груп" по
Коментари Харесай

Президентът Радев свиква КСНС за енергийната сигурност на страната заради сделката с ЧЕЗ

Още по тематиката Шефът на Народно събрание на "ЧЕЗ Груп " по БНР: Премиерът на България не желае ЧЕЗ да работи в страната Инерком: Държавата има механизми да обезпечи...

Президентът Румен Радев привиква Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, на който да бъде разисквана енергийната сигурност на страната. Това разгласи президентът пред публицисти при визитата си в 68-а бригада " Специални сили " в Пловдив.

" Темата за ЧЕЗ продължава да бъде настояща. Правителството дължи на българския народ отговори на въпроса каква е схемата на финансиране и по какъв метод договорката е получила политическа поддръжка. Всички знаем, че без такава няма по какъв начин сходна компания да получи голяма ангажираност от банки ", съобщи Радев.

Докато не се обясни въпросът за схемата на финансиране, няма по какъв начин да сме наясно и с това, под каква форма и по какъв метод българското държавно управление се кани да стане сътрудник на госпожа Гинка Върбакова, акцентира президентът.

Според него би трябвало да бъде получен отговор на въпроса - кой води договарянията от името на българската страна и от името на госпожа Върбакова.

" До момента аз нямах информация от службите по този въпрос. Изрично настоях и получих информацията от способените органи, която регулярно е била изпращана в Министерски съвет. Ето за какво считам за основателно да бъде призован Консултативен съвет за национална сигурност, на който ще бъдат прегледани въпросите за енергийна сигурност на страната ", съобщи президентът.

Президентът е изискал мнение и от КЕВР, заяви ръководителят на енергийния регулатор доцент Иван Иванов. Той обаче отхвърли да даде информация за това какви са били заложените от президента въпроси и какво е дала отговор комисията на тях. КЕВР на практика няма потребен ход в този случай, разяснява единствено доцент Иванов.

" Право е на президента да привиква КСНС, само че по време на чуването в Народното събрание на представителите на Инерком службите споделиха, че няма опасност за националната сигурност ", разяснява депутатът от ГЕРБ и ръководител на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Той прикани да се прави разлика сред двата регулатора - Комисията за финансов контрол /КФН/ и КЕВР. Първият пази спестяванията на жителите и финансовата непоклатимост, а вторият контролира избрана услуга, която се прави от едно сдружение, разяснява Добрев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР