Още по темата: Реакция от хотелиери: Цените на нощувките падат

...
Още по темата: Реакция от хотелиери: Цените на нощувките падат
Коментари Харесай

Кой ще замени Ханс и Лариса на Слънчака

Още по тематиката: Реакция от хотелиери: Цените на нощувките падат на половина

Сезон 2019 потегли тегаво на 1 юни. И то не поради неприятното време. Още в края на февруари стана ясно, че непознатите туристи са отлетели към Турция, Египет, Тунис и Мароко. Тогава излязоха първите данни на база декларирани полети и резервирани места до летищата в Бургас и Варна. Цифрите сбъднаха най-лошите кошмари за хотелиери и туроператори, привикнали през последните две години да записват върхове, а след това сами да си ги усъвършенстват. На аеропорта във Варна ще кацнат с 22% по-малко /в съпоставяне с предходната година/ германци или минус 436 000 души; с 29% по-малко руснаци и с 25% по-малко поляци. За аеропорта това са минус четвърт милион туристи, още веднъж спрямо положителната 2018 година. На летище Бургас се чакат да кацнат с 38% по-малко германци, съветските летовници пък са се стопили с 1/5.

Добрата вест е, че отчасти се е намерило кой да размени Ханс от Германия и Лариса от Русия, защото крайната равносметка не е пагубна. Най-грубо тук спадът на пасажерите ще е с 5 на 100, като предходната година аеропортът за първи път в историята си посрещна 3-милионния си клиент. Нищо неподозиращата Анджелика Громова от Русия бе посрещната със сладолед, торта и балет на 12 септември. И познайте къде отиваше? В Слънчев бряг, за трета поредна година. Тя и брачният партньор <210> бяха извозени до курорта с първокласен BMW M760Li xDrive, със седалки с 8 масажни функционалности, панорамен стъклен покрив, ръчно направена кожа и голям брой развлекателни функционалности. Возилото бе предоставено на „ Фрапорт ” особено за събитието от дилъра на BMW.

Та доста е евентуално рускинята Анджелика още веднъж да летува у нас, тъй като е получила ужасно персонално отношение и доста приятни страсти, стъпвайки в България. Вероятно ще дойдат и братовчедите, сестра, съседката, тъй като тя ще им е разказала напоително за прекарването си тук. Но други нейни съграждани пък са се отказали от сходна отмора. Или елементарно са ги убедили да се откажат…

Екзотично, по-екзотично

Тази година огромните дестинации в нашия ценови сегмент се завърнаха с цялостна мощ. Турция възвърне позициите си на съветския пазар още през лятото на 2018 година, а в този момент добре работи и на западните, разясняват туроператори. Много нападателни са офертите на Египет, Тунис, отчасти Мароко и те дръпнаха доста туристи от Франция, Белгия, Холандия, Германия след няколко години на цялостен застой. Терористичните офанзиви бързо се не помниха, както и политическите неуредици в страните. В очите на западняците и Турция, и Египет са задоволително екзотични, с цел да сложат в дребния си джоб България. Освен това, имат и още едно преимущество - обслужването. Там клиентът е цар, колкото и скучен и мрънкащ да е. Страната ни не може да се похвали със същото. Липсата на първокласен личен състав се задълбочава с всеки минал сезон и една от аргументите за това е, че и нашите професионални готвачи, аниматори и обслужващ личен състав отиват да работят в „ модерните ” дестинации.

Гърция не дърпа толкоз доста от проведения туристически поток от чужбина, който до лани е бил на Черно море. Продуктът на южната ни съседка е напълно друг, по-на дребно. Там рядко има хотели мастодонти, олинклузивът също не е добре създаден. Гърция обаче е като магнит за нашенци, на които им е писнало от неприятна организация тук.

Туристи назаем

Със съвземането на тези пазари, родният туризъм автоматизирано губи. В българската действителност двата процеса са като скачени съдове. Оказва се, че по време на проблемите в тези страни ние просто сме взели „ назаем ” този контингент и в този момент се постанова да го върнем, обрисуват картината туроператори.

Но до момента в който играчите в сектора се вайкат към неприятните числа на задграничните записвания, не излезе никаква информация за настройката и ранните записвания на българи по Черноморието. Явно тази година и те ще са мощ.

А туризмът е сериозен бизнес. Заедно със сродните промишлености образува към 12% от Брутният вътрешен продукт на страната ни и почти 11 на 100 от цялата претовареност, уточни министър Николина Ангелкова на конгрес в Слънчев бряг.

Поне ми говорете на „ Вие ”

Миналата година бяхме в първите дни на септември, т.е. отвън мощния сезон, в Черноморец. Немалък хотел на първа линия до плажа, преференциална цена на база цялостен интернат, пусната посредством уеб страниците за групово извършване на покупки, и надлежно разграбена небрежно, споделя пловдивчанката Лия Василева. Собственикът ни посрещна в офис 2 на 2 квадрата, по къси гащета, само че и това не беше огромният проблем. Всяка заран той почтително минаваше и записваше какъв избор сме създали за обяд и вечеря /от авансово заложено меню/ и когато сядахме в ресторанта в уречения час, чакахме по 40-50 минути да ни донесе поръчката, дадена часове по-рано, гневи се дамата. И най-малко да ни говореше на „ вие ”. Ето това е „ да сложиш каручката пред коня ” ​- да знаеш, че хотелът е фул, само че да не наемеш спомагателна работна ръка, а да разчиташ на родата да удари едно рамо, разсъждава Василева. За нея алтернатива тази година няма - и тя е в Турция. Аргументът <210> е само обслужването.

А кой ще ни сервира

Тази година този въпрос още веднъж излиза на дневен ред със страшна мощ. Още с първите планирани данни за лято 2019 обиграната и опитна работна ръка се отдръпна. Кой към хотели зад граница, кой просто се отхвърли от това прехранване, тъй като отливът на чужденците вещае оскъдни бакшиши. От своя страна притежателите на хотели, заведения за хранене и атракциони търсят хора с такива мижави заплати, че най-вече да им се върже някой закъсал студент. Погледнете обявите в jobs.bg, където оптималното възнаграждение за сервитьори е към 1000 лв., камериерките пък ще оправят кревати за 600 лв.. Социалното министерство разгласи неотдавна, че 2030 задгранични жители желаят да работят като сезонни служащи у нас, две трети от тях са от Украйна. Ръстът по отношение на същия интервал на предходната година е два пъти. Гастролоьорите обаче няма по какъв начин да запушат дупките в обслужването.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР