Още по темата Работната група на КЕВР и Булгаргаз“ на

...
Още по темата Работната група на КЕВР и Булгаргаз“ на
Коментари Харесай

КЕВР ще отрази „дори и твърде малката промяна“ в цената на газа в стойността на топлинната енергия

Още по тематиката Работната група на КЕВР и „ Булгаргаз “ на едно мнение:...

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще излезе с решение по предлагането на „ Булгаргаз “ за цената на природния газ за III тримесечие на 28 юни. Това стана ясно след днешното съвещание на регулатора. Колкото и да е дребна смяната, тя ще бъде отразена в цената на топлинната сила.

Както е известно, предлагането на „ Булгаргаз” е за III тримесечие на 2019 година цената, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа да е в размер на 44,90лв./MWh(без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Намалението е 0,27лв./MWh или с 0,60% спрямо настоящата цена. За второто тримесечие тя е в размер на 45,17 лева за MWh без цени за достъп, транспорт, акцизи и Данък добавена стойност.

Изненади по време на съвещанието не се чакаха, защото предварителният отчет на работната група към КЕВР и на специалистите от „ Булгаргаз “ съвпадаха изцяло. Това изясни и ръководителят на регулаторната комисия.

„ Докладът на работната група демонстрира, че заявителят „ Булгаргаз “ напълно тъкмо е пресметнал изменението на природния газ с към 0,6 % намаляване на цената. Аз означих, че цената не се образува по настоящите цени било на втечнения природен газ, била на индустриалните центрове в Европа. Цената, според контракта сред „ Газпром износ “ и „ Булгаргаз “ се дефинира по формула, която регистрира 9-месечните промени на цените на петролните деривати мазут и газьол, смяната в курса на $ и несъмнено, смяната в калоричността. Всички тези данни, заложени във формулата дават резултата, който работната група открива, че е верен и правилен, т.е. намаляване на цената към 0,6 %. “, сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов. В отговор на въпрос, по какъв начин това ще се отрази на цената на топлинната сила и дали в следващ интервал ще се възползва от правото си за изменение на ценовите равнища, Иванов удостовери, че „ тази, въпреки и прекомерно дребна смяна на цената на природния газ ще бъде отразена “ в решението на КЕВР от 1 юли за цената на топлинната сила.

„ Да, КЕВР има право на всеки тримесечен интервал, тогава, когато се актуализира цената на природния газ да се произнесе и с смяна на цената на топлинната сила “, сподели той. По думите му през всеки предстоящ интервал, когато това се случва през отоплителния сезон „ комисията без съмнение ще регистрира намаляването на цената на природния газ. Стига несъмнено, това да стане факт “, изясни той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР