Още по темата Прото тема: Нова спасителна програма за Гърция

...
Още по темата Прото тема: Нова спасителна програма за Гърция
Коментари Харесай

Гърция изгражда собствен буфер срещу кризи след края на помощната програма

Още по тематиката
" Прото тематика ": Нова избавителна стратегия за Гърция ще пристигна замаскирано
от Дневник,9 ное 2017
Гърция се споразумя с кредиторите и отвори пътя за облекчение на дълга
от Дневник,2 май 2017 Гърция чака да завърши без проблеми интернационалната помощна стратегия през август и не вижда потребност от защитна кредитна линия, съобщи финансовият министър в изявление за Reuters.

Според Евклидис Цакалотос страната ще създаде до Великден личен проект за предпазен буфер, който в композиция с неизползваните избавителни средства от Европейски Съюз да оказва помощ на страната " за много повече от година ", ако се стигне до нова рецесия.

Планът, който ще бъде завършен в идващите месеци, слага акцент върху промените, обществената политика и икономическия напредък след края на програмата на интернационалните кредитори. Скоро ще стартират диалози и с кредиторите от еврозоната дали и по какъв начин може да се облекчи дълговото задължение. Основата ще е френското предложение да се обвърже преструктурирането на дълга с икономическите достижения на Гърция.

" Мисля, че изградихме доверие към нас през последните 3 години ", изяснява Цакалотос.

Какво вършим с дълга

От 2010 година насам страната е получила рекордните 260 милиарда евро в поредност от избавителни стратегии, целящи да оказват помощ да не спре страната да си погасява задълженията, само че и да не провокира Гърция разпад на еврозоната.

Въпреки обещанията на премиера Алексис Ципрас да приключи съкращенията, които за мнозина гърци са унизителни, дългът на Гърция остава 178% от годишния стопански артикул на страната. Поради това някои европейски икономисти считат, че няма по какъв начин Атина да се оправи сама, в случай че не получи опрощаване на част от отговорностите или не контракти защитна стендбай линия заеми. Подобна отбрана обаче ще пристигна с още условия и по тази причина държавното управление приготвя лична стратегия за близо 19 милиарда евро.

Цакалотос напомня, че помощта за други страни от еврозоната постоянно е била комбинирана със схеми за контрол, до момента в който проектът на Гърция цели да бъде самодеен. С него да вземем за пример ще се показва на кредиторите и пазарите, че Гърция, а не Брюксел, управлява програмата за бъдещи промени и тактики за напредък, изяснява министърът.

Предстои последната проверка

Цакалотос показва, че към този момент се надвишават поставените фискални цели, стопанската система пораства и Гърция е подготвена да поеме ориста си в лични ръце след края на програмата за 86 милиарда евро. Миналата седмица завърши предварителната инспекция и занапред следва дефинитивна проверка преди края на програмата.

Атина разчита скоро да стартира договаряния за ограничения за облекчение на дълговото задължение в средносрочен проект и по този начин да успокои и частните вложители. През юли 2017 година Гърция се завърна към търсене на заеми на базара за държавен дълг след 3-годишна пауза. Сега Цакалотос разчита бързо да се обясни какъв брой от новия буфер ще е от личните средства на страната и какъв брой от стабилизационния механизъм на еврото.

МВФ към този момент не е решил дали да взе участие даже в най-новата помощна стратегия, тъй като се съмнява в устойчивостта на обслужването на гръцкия дълг. Цакалотос счита, че фондът ще се върне, когато има нова договорка. Токсичните заеми

Гръцките банки са обременени от към 100 милиарда евро необслужвани заеми след 7-годишна меланхолия и стесняване на стопанската система с към 25%. Най-новите стрес проби на гръцките банки се чакат през май. " Доброто в тях е, че ще се ползват същите критерии, като в европейската банкова система, а не отношение към Гърция като към някакъв специфичен проблем ", изяснява финансовият министър.

Прогнозите са гръцката стопанска система да пораства с 2.5% през тази и идната година. Цакалотос заобикаля коментар на тези упования и единствено споделя, че основите за постоянен напредък са положени.

" Разликата сред щастливия и тъжния край е в това къде монтажистът ще спре, нали? В момента към момента гледаме кино лентата ", разяснява Цакалотос.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР