Още по темата: Пратиха ни за зелен хайвер с програмата

...
Още по темата: Пратиха ни за зелен хайвер с програмата
Коментари Харесай

Общината действа на принципа няма дърво - няма проблем

Още по тематиката: Пратиха ни за зелен хайвер с програмата за Зелената система Дилемата: Дървета по улиците в Пловдив или троатоари Оперативна програма „ Паркове и градини “:Не сте прави! Направихме доста за дърветата

Ланд. арх. Станимир Шаламанов е част от екипа, разписал Програмата за развиването на Зелената система през 2013 година. В основаването <210> вземат участие 11 инженери озеленители и ландшафтни архитекти. Днес експертът е отчаян е, че програмата не се извършва от общината.

Ланд. арх. Шаламанов, дърветата в града, изключително в центъра, доближават сериозна възраст. Масова сеч ли ще стартираме, или поетапна замяна?

Трябва поетапно да се подменя растителността на избрани улици. За страдание, това не се прави. На процедура нищо значително не се прави - единствено се реже. Имаме 2-3 булеварда, за които може да се каже, че са направени добре. Например бул. " В. Априлов " и бул. " Н. Вапцаров ". Главният проблем обаче е, че в Пловдив нямаме отдел „ Зелена система ". Всеки средноголям град в страната има такава конструкция. Тук в Дирекция „ Екология " има един специалист, чието обучение на всичко от горната страна не отговоря за този пост.

Иначе имаме стратегия, призната 2013 година. В нея още преди години е написано по кое време и по какъв начин да се вършат нещата - заложена е рамка. Няма кой да я приложи! Има и доста графичен материал. Писали сме кои булеварди по какъв начин да бъдат озеленени, какъв да бъде преобладаващият видов състав. Имаме и проучване по какъв начин не би трябвало да се продължава. В програмата ясно е казано какви са насрещните дейности, по какъв начин да се употребяват, по какъв начин да се подходи. До еди-коя си година би трябвало да се направи това и това. Разписани са незабавните дейности, първи, втори стадий...

Дори незабавните дейности не са изпълнени, като се изключи паспортизацията.

Като се качим на Бунарджика или Джендема, градът наподобява зелен. Така ли е в действителност от гледната точка на експерта?

Зелената система на града е в трагично положение! Това, че има зеленина тук и там, не значи, че нещата са добре! Едно дърво - едното потомство го сади, а идващото му се радва. То не умира внезапно, а постепенно, лека-полека. „ Паркове и градини " знаете по какъв начин оформят дърветата по улиците - режат всички клони и те стават на точилки.

Това е несъответстващо - по този начин съкратяват живота им. Още при засаждането би трябвало да стартират грижите по оформяне на короната.

Обяснението е, че служащите им са на минимална заплата...

Ами да им ги вдигнат! Искате да кажете, че няма метод ли? Могат да дадат десетки милиони за ремонта на една права от бул., а няма по какъв начин да се обезпечи 1 милион на година, с цел да може нещата със зелената система да вървят. Тук въпросът опира до цели. Отсичат дърво и вместо да извадят незабавно дънера и да засадят нещо ново, те не го вършат. Иначе в Пловдив има задоволително експерти, само че локалната власт очевидно не ги търси. В Община Пловдив дори работят двама ландшафтни архитекти, има един и в регион „ Централен ". Там обаче той се занимава с паркингите. В общината единият наглежда спирките, а другият - капиталовите планове. Казват: Не ни стигат пари!

Ама има и един подобен миг, че не ги харчим както би трябвало. В Програмата за озеленяване е посочено всеки бул. от коя страна да се уголемява, от коя страна биха могли да се засаждат дървета. Тук обаче всичко се взема решение с резачките: има дърво - има проблем, няма дърво - няма проблем!

Защо залитаме по екзотиката - палми, пинии… Не сме средиземноморски град.

Палмите и пиниите са дървета, които въобще не са подобаващи за Пловдив. Палмите би трябвало да ги топлим през зимата, тъй като не са за тук, а пиниите оцеляват единствено тъй като зимите в последно време са по-меки. Но ще би трябвало помощ, когато хване същински мраз. И се запитвам - толкоз ли сме богати, та да топлим дърветата? Понеже стоплихме хората, та и палмите! Това с екзотичните типове е нечия малоумна прищявка. Утре ще решат и маймунки да сложат по палмите в центъра.

Кои са най-подходящите дървета за Пловдив?

Софората е доста добър тип. Тя е сухоустойчива и газоустойчива. Понася зверското оформяне. Необходимо е обаче да се засаждат стерилни екземпляри, тъй като другояче пускат доста отпадък от цвета и плодовете. И чинарите са положителни, и копривката. Но работата не е просто в саденето на дървета. Къде, откакто има сложено ново дърво, след две години му се уголемява към корените? Никъде! То стартира да се уголемява - надига плочките. В момента, когато корените се вдигнат и опрат в настилката, от вибрациите на автомобилното придвижване се образуват микрорани по главните корени. Дървото стартира да калосира, да натрупа маса на раната и някои стоят като на пъпки. Друг образец - по бул. „ Дунав " до Карловско шосе посадиха индийски люляк. По стандарт уличното дърво би трябвало да е най-малко на 2,2 метра от основата до първото отклонение. Вижте дали това е по този начин! След 2-3 години ще стартират да ги кастрят, тъй като ще брулят колите с клони. В „ Паркове и градини " просто нямат експерт. Не че не работят хората - толкоз могат.

Технологиите за контролиране на корените на дърветата са скъпи. Ще ги забележим ли тук в миналото?

Проектирали сме и това, но никой не го извършва. Пример давам с бул. „ Северен ". Там имаше планувано такова мероприятие. Става въпрос за специфични мембрани подземен, които стопират корените на дърветата и по този начин не навдигат тротоарите. И знаете ли какво ще стане най-после - ще натоварят „ Паркове и градини " да изпълнят озеленяването, а те нямат бюджет за това. Там е планувано богато озеленяване, само че няма кой да го извърши. Защото нещата се трансформираха 30 пъти по време на строителството. Това е процедура в Пловдив и метод на работа на администрацията.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР