Още по темата Петролът поевтиня с близо 7% в сряда

...
Още по темата Петролът поевтиня с близо 7% в сряда
Коментари Харесай

Медта удари 13-месечно дъно

Още по тематиката
Петролът поевтиня с близо 7% в сряда поради напрежението сред Съединени американски щати и Китай

Най-големият дневен спад от над две години следва този на водещите първични материали
12 юли 2018
Съединени американски щати проверяват Glencore за корупция и пране на пари

Проверява се бизнесът на компанията в Нигерия, ДР Конго и Венецуела
4 юли 2018
Как да печелим от редките индустриални метали

Кобалт, литий, родий и други редки първични материали нарастват, само че инвестицията в тях не е толкоз лесна
16 мар 2018
Glencore изненада вложителите с по-висок дял

Миннодобивният колос разгласи 44% растеж на облагата
22 фев 2018
Какво ни споделят пазарите в последните дни на годината

Медта и петролът продъжлават да нарастват, което е явен сигнал за предстоящ напредък на стопанската система следващата година, Bitcoin се възвръща, само че Apple натисна IT акциите
27 дек 2017 5902 за звук е цената на медта. Цените на медта спаднаха до най-ниското си равнище от 13 месеца насам, откакто доларът продължи да нараства, оповестява Financial Times. Това породи угриженост за световния стопански напредък. Цената на метала падна под 6000 $ за звук на борсата в Лондон, достигайки най-ниското си равнище от юли 2017 година Цените на другите метали, от алуминий до никел и цинк, също паднаха. Причините

Слабата турска валута накара $ да доближи 13-месечен връх по отношение на главните валути, правейки стоките по-скъпи за потребителите отвън Съединени американски щати. Лирата, която падна до рекордно ниското равнище от 7.24 по отношение на $ при започване на седмицата, разтърсвайки международните пазари, се намалява до 5.79 в четвъртък сутринта.

Същевременно последните стопански данни сочат за закъснение на китайската стопанска система, която употребява към 40% от международното произвеждане на мед. Юанът падна до 17-месечно дъно по отношение на $ в сряда.

Цената на медта се намали до най-ниското си равнище в утринната търговия в Лондон до 5902 $ за звук, което с 19% по-ниско от най-високата цена за годината през юни. Това оказа въздействие върху цената на акциите на фирмите.
" Медта е необятно считана за доблестен метал за международната стопанска система, тъй че слабата цена е причина за безпокойствие ", сподели Ръс Молд, капиталов шеф на AJ Bell.

Също по този начин намаляването на опасенията по отношение на възможна стачка в мина в Чили форсира поевтиняването на метала. BHP Billiton се съгласи да удължи договарянията с главния синдикат в мината Escondida в Чили, най-голямата медна мина в света, за да предотврати стачка. Двете страни се пробват да се спогодят за нови трудови контракти след неуспеха на договарянията предходната година, което докара до 44-дневна стачка в мината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР