Още по темата Пазарът на газ в ЕС: договорени нови

...
Още по темата Пазарът на газ в ЕС: договорени нови
Коментари Харесай

Газовата директива на ЕС може да влезе в сила през юни и да се отрази на „Северен поток“, и на „Северен поток 2“

Още по тематиката Пазарът на газ в Европейски Съюз: контрактувани нови правила ще обгръщат и газопроводите, влизащи в Европейски Съюз

Газовата инструкция на Европейски Съюз с поправките може да влезе в действие още през месец юни тази година е да обхване работата както на съществуващия газопровод „ Северен поток “, по този начин и на „ Северен поток 2 “, е споделил пред публицисти източник от Европейски Съюз.

Европейската комисия през ноември 2017 година предложи да бъдат направени ремонти в Газовата инструкция на Европейския съюз, които се отнасят до въвеждането на разпоредбите на третия енергиен пакет върху морските сектори от газопроводите от и за трети страни. Процесът на координиране на тези промени продължи много дълго, с цел да се стигне преди дни до единодушие в границите на триалога – Съвета на Европейска комисия, Европарламента и Европейска комисия. След формалното издание на поправките те би трябвало да бъдат въведени в националните законодателства на страните 9 месеца по-късно. На процедура промените в Газовата инструкция ще обиден и двата газопровода „ Северен поток “ и „ Северен поток 2 “, само че не и „ Турски поток “. Законопроектът не въздейства върху процесът на построяването на газопроводи, само че касае разпоредбите за работата им.

Трябва да се означи, че компанията Nord Stream 2 AG е основана за обмисляне, строителство и следваща употреба на „ Северен поток 2 “ е благосъстоятелност на „ Газпром “, който възнамерява да придвижва газ по тръбата. Що се касае до „ Северен поток “, то компанията Nord Stream AG се занимаваше със строителството и е оператор на газопровода, изяснява съветската Прайм. Акционери на плана Nord Stream са " Газпром ", Wintershall Holding GmbH, PEG Infrastruktur AG, N.V. Nederlandse Gasunie и ENGIE. Мажоритарен акционер е „ Газпром “ с дял от 51 %.

Според компромисния вид на поправките, новите и настоящи газопроводи от трети страни за Европейска комисия към териториалните морета на страните от Европейски Съюз би трябвало да дават отговор на избрани правила, които в този момент се отнасят за наземните газопроводи. Става въпрос за разделянето на дейностите по рандеман и превозване на газ, т.е. За делене на собствеността,. Тоест компанията не може по едно и също време да добива природен газ и да има тръбопроводи за Европейски Съюз за доставката му.

Към тези правила се отнася и опцията трети страни да придвижват газ по тръбата, както и цените за транспорт.
По отношение на достъпа до тръбата има някои нюанси. Правилата от Газовата инструкция не могат да се ползват наложително върху други страни, с изключение на от Европейски Съюз, написа организацията, базирайки се на пояснения на собствен източник. Като образец се показва „ Северен поток “, който стартира от Русия и приключва в Германия, само че физически, с цел да се даде достъп до него може да стане единствено в Русия. Това не може да се направи посредством използването на Газовата инструкция. По думите му, по тази причина по въпроса за достъп на трети страни при сходна обстановка Европейски Съюз може да планува, че газа, който идва в страна от Европейски Съюз от трета страна и би трябвало да бъде по-нататък превозен през други тръби да не е размери, които биха направила неосъществим достъпа на трети страни към други газопроводи в Европейски Съюз. Това значи, че газопровод от Европейски Съюз, който взима газ от морски газопровод, може да работи в сходство с разпоредбите за достъп на трети страни.

Нормите във връзка с цените за транспорт на газ, съгласно източника, ще се ползват там, където газопроводът се намира в териториалните води на Европейски Съюз.

По отношение на изключенията от новите правила се оферират няколко схеми, свързани с ограничение на срокът за деяние. Те се разграничават според от това, дали газопроводът е нов или към този момент действителен. Към последните се възнамерява да бъдат включени и тези тръбопроводи, които ще бъдат приключени до влизането в действие на новите правила. Влизането в действие, както е знае се 20 дни след публикуването в формалния вестник на Европейски Съюз.

Според цитираният източник, това може да стане още през юни.

Както към този момент стана известно правото на изключение от разпоредбите на третия пакет може да се ползват от страната първоприемник на газопровода. Националните държавни управления ще би трябвало да проучват опциите поради изискванията в директивата, в частност конкуренцията и сигурността на доставките. Първо ще би трябвало да излизат с авансово решение, след което Европейска комисия ще прави оценка и ще издава умозаключение, което ще бъде наложително за осъществяване. Предвижда се обаче случай на изключение при междуправителствено съглашение, когато думата има Европейски Съюз.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР