Още по темата Пада лист от календара vol.2 Специалисти от

...
Още по темата Пада лист от календара vol.2 Специалисти от
Коментари Харесай

Истерия actually

Още по тематиката
Пада лист от календара vol.2

Специалисти от девет области описват каква е изминаващата година за тях
11 дек 2017
Нова година, ново обаче
11 дек 2017

Катя Атанасов
продуцент и публицист

Не одобрявам коледните празници поради нервността . Хората стартират да се държат все едно идва краят на света. Винаги се запитвам дали цяла година не са си купили нищо, не са подарили нищо, не са се хранили с храната, която обичат, и не са пили хубаво вино да вземем за пример. Дори израженията на лицата се трансформират – излъчват някаква съвсем неистова нервност. Предполага се тези дни да са спокойни, уютни, топли. Но някак не се получава. Не одобрявам и това, че много хора съблюдават някакви обичаи единствено тогава. По-добре не го прави, в случай че не вярваш в нещо. Иначе всичко се трансформира в изпразнен от наличие обред.
Дразни ме и това, че стартират да ти ги честитят някакви хора, които цяла година не са се сетили за теб.

Обичам да пътувам тогава, в случай че имам опция . Също умерено и безшумно превозване вкъщи. С близки, може и сама. Харесвам множеството неща от така наречените " наложителни " ястия, тъй че ги има на масата. Не благопожелавам на целия свят, не се умилявам кой знае какъв брой, не виждам телевизионни излъчвания за живота на Исус.

Живото в традициите е това, което ние не просто знаем и помним, а което става част от нашето празнуване. Харесвам някои от тях просто тъй като те са в паметта на моето семейство. Но в никакъв случай не мисля тъкмо какво се прави, какъв брой ястия би трябвало да са на масата и други такива. Не мисля, че празникът ни става по-малък или по-беден, в случай че пропуснем сармите с лозов лист да вземем за пример.

С подаръците се оправям , мисля, доста леко и без напрежение. Винаги закупувам дребни, по-скоро алегорични дарове, само че доста ги мисля – тъкмо за кого и какво. Никога не пазаря тъкмо преди празници.

Фотограф: Васил Къркеланов
Биляна Савова,
Арт шеф на сп. EVA, създател на фондация Министерски съвет – " Мога Сам "

Коледата е нервност - препълнени магазини с хора, опашки, тапи, убийствена корист с алкохол и храна, пазаруване на безусловно безсмислени дарове и харчене на доста пари.

Най-отблъскващото ми е коледната щедрост . Като наближи Коледа или Великден, всички стартират да се подсещат за тези, които няма да имат храна, няма да имат дарове и украси, няма да имат топлота, ток не са здрави, с цел да се радват на празниците. И с някакви не изключително съответни дейности се пробват да вършат всякакви положителни каузи. И като мине празникът, минава и поривът за съпричастност. А хората всеки ден имат потребност от тези неща, на които акцентираме по празниците. Всеки ден би трябвало да ни е празничен и всеки ден да вършим най-малко едно нещо, което да даде добрина и усмивка най-малко на един човек.

В последните години най-често ме няма . Отивам някъде, където няма Коледа. Но когато съм тук, това, което върша, е да се съберем с околните ми и да си създадем една приятна Бъдни вечер. Останалите дни ги употребявам за отмора. Чета книги, за които все нямам време, виждам филми, разтъпквам се, пътувам.

Не съм срещу подаръците, само че не одобрявам наложителни, банални или безсмислени покупки единствено с цел да влезем в разпоредбите на Коледата. Подхождам друго. Зависи от моментните ми чувства за времето и хората.
Понякога взимам по една книга за всеки, като се старая в заглавието да има обръщение. Веднъж пък взех решение да поддържа един другар, който издаде книга, и купих на всички по една и го помолих да ги подпише персонално. Друг път закупувам нещо, което ще поддържа някоя благородна идея. Но постоянно се пробвам, в случай че ще върша дарове, да са персонализирани и специфични по някакъв метод. Вече не съм последовател на това неуместно истерично извършване на покупки, само че това се промени във времето обаче. Преди не бях такава. Бях част от всеобщата нервност. И си припомням по какъв начин правех едни описи, висях по опашки за някоя доста значима кукла да вземем за пример, която е част от следващото " писмо " до дядо Коледа, а една Бъдни вечер, откакто останахме без елха, тъй като просто бяха свършили, аз го претърпях толкоз трагично, че цялата ми Коледа беше безусловно провалена. Сега въобще не мисля за тази " декорация ". " Елхата ", в случай че желаеме такава, си я вършим с подръчни материали – картон, клончета, лампички Нямам към този момент кашони с коледни играчки, фигурки на елени и джуджета, гирлянди. Често украсата на мястото, в което пребивавам, се свежда просто до няколко свещи. Което в действителност се случва всеки ден, просто на Коледа май са повече.

Не одобрявам ритуалността, която ни кара да следваме някакви наложени и безусловно безсмислени правила и ритуали . Не единствено на Коледа. По всяко време. Докато се занимаваш с това да спазиш всичко както е по канон, който някой е измислил и наложил, можеш да свършиш много по смислени неща и за себе си, и за другите. За Бъдни вечер особено всеобщо се подготвя софра, отрупана с постни ястия, които се готвят през целия ден, че дори и два. 7, 9, 11 гозби! И колкото по-богата е трапезата, толкоз по-богата щяла да бъде годината. Ритуално. Няма по какъв начин да се изяде толкоз доста храна. По християнската традиция това е краят на коледните пости и това е смисълът на тази софра. За мен това е естествена вечеря с обичаните ми храни, тъй като аз по този начин или другояче не се храня с месо. Разликата е, че се събираме повече хора и споделяме този миг. След довечера за мен стартират почивни дни и върша всичко допустимо да се отделя от общата нервност.

Добромир Банев
стихотворец

По време на коледните празници хората пазарят по този начин, като че ли за пръв път влизат в магазин. В България към момента не се усеща същински празничната атмосфера по улиците. А най-дразнещото за мен са коледните песни и коледните филми. Непрекъснатото въртене на едни и същи песни и филми напряко ме влудява.

На Бъдни вечер се групирам със фамилията. В останалите празнични дни съм с моите другари или отстранявам време за самия себе си – пътувам или просто чета някоя книга.

С роднините и околните си от дълго време не си разменяме дарове у дома. Да бъдем дружно е най-големият подарък. Дядо Коледа е за малчуганите. Не бих споделил, че следваме строги правила при ритуалите, само че на Бъдни вечер вечерята е постна, а ястията – най-малко седем на брой.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Елиа Недков
проектант и дизайнер

Празниците са това, което хората вършат от тях. Не ми харесва това, което хората са създали от Коледа.

Сегашните коледни празници са се трансформирали в някаква всеобща нервност. Ако животът е поток, Коледа е като огромен водовъртеж в него, който повлича всички в необуздана консумация на дарове, храна, телевизия и така нататък Далеч от това, което би трябвало да бъде.

Отдавам внимание на живота от самото начало. Дразни ме да се държа по този начин, като че ли единствено празниците са специфични.
Обикновено ги извозвам със фамилията и обичани хора.
Не отивам на коледни концерти.

Обичам да върша дарове през цялата година. Коледната " еуфория " по молове и магазини виждам да си я спестя. Предпочитам да диря подарък в някое прикрито местенце, да вземем за пример в някой антикварят.

Не съм почитател на избрана вяра, по едно и също време с това почитам хората, които имат вяра.
Щом всички честват Рождество Христово, нямам проблем да чествам с тях. Аз персонално не последвам никакви ритуали, мога да следя, да се усмихвам.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР