Още по темата: Опасни сгради дебнат туристите в Стария град

...
Още по темата: Опасни сгради дебнат туристите в Стария град
Коментари Харесай

Къща Клианти заблестя след успешна конверсия

Още по тематиката: Опасни здания дебнат туристите в Стария град

Къща " Клианти " в Стария Пловдив възкръсна за нов живот, откакто община Пловдив влага 1 300 000 лв. в нея. Нейната реституция лиши повече от 10 години, напомнят осведомени. На финала обаче резултатът е впечатляващ - по плана с доста отдаденост работи екипът на Джовани Димитров, с арх. Румяна Пройкова и реставраторката Елена Кривошиева.

Така през 2017 година къща " Клианти " отвори порти със заслужената рекламация да стане перлата на Стария Пловдив, откакто десетина години бе същинска развалина. Тя е най-старата къща в Старинен Пловдив. Строена е в средата на 18. век и е представител на несиметричната къща. Претърпяла е няколко преустройства през XIX век, най-значимото е от 1817 година Днес са непокътнати към 2/3 от първичния <210> тип, като през годините тя е сменяла няколко притежатели. От 1949 година тя е със статут на „ Народна старост ”, а от 1995 година е монумент на културата от национално значение.

С възобновените фрески и тавани през днешния ден къща „ Клианти “ е една от най-красивите възрожденски здания в България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР