Още по темата Новият модел на енергийния пазар може да

...
Още по темата Новият модел на енергийния пазар може да
Коментари Харесай

Край на преференциалните цени за ВЕИ. На ход е премията за зелена енергия и когенерации

Още по тематиката Новият модел на енергийния пазар може да започва още от 1 юли /допълнена/

Отпадане на преференциалните цени за възобновимите енергийни източници (ВЕИ) и въвеждане на така наречен „ награди “ за тях. Това е една от от измененията в Закона за енергетиката, оповестени за публично разискване на страницата на Националния комитет към Световния енергиен съвет.
Промените са съсредоточени от една страна върху трансформирането на досегашната така наречен „ преференциална цена “ за дълготрайните контракти за ВЕИ и когенерациите и от друга върху леко преструктуриране на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. Разбира се, така наречен промяна от преференциални цени към награди не е толкоз елементарна. Другата основна корекция касае софтуерните разноски на предприятията, които към този момент ще се купуват от енергийните сдружения през борсата, което съгласно първичните прогнози ще реализира и баланс на системата.В предложенията се регламентират и някои от таксите.

В случай на единодушие и предоставяне на " зелена " светлина от депутатите, измененията ще влязат в действие от 1 юли, когато стартира и новият регулаторен интервал. Поне по тази причина до момента упорстват от КЕВР. За да няма разминаване и неодобрение обаче и за опазване на досегашния добър разговор енергийният регулатор ще би трябвало да се съобрази с ВЕИ-производителите, които ще бъдат изправени пред договаряния с банките. Там пък ще има проблем, тъй като фнансовите институции ще желаят дефинитивни текстове на закона, а не план. Проблем може да има в известна степен и с търговците на електрическа енергия.

Разбира се, най-съществени са промените с въвеждането на REMIT (Регламент (ЕС) № 1227/2011), които уголемяват от една страна правата на КЕВР, от друга ускоряват отговорността на всички играчи на пазара на електрическа сила, в това число и физическите лица. В взаимозависимост от нарушаванията на отговорностите, КЕВР ще може да постанова разнообразни наказания от 1000 до 200 000 хиляди лева

КЕВР да може да дефинира годишно в период до 30 юни награди за електрическа сила от възобновими източници и от високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила, създадена от централи с обща конфигурирана електрическа мощ 4 MW и над 4 MW планува смяната.

Освен това за задачите на ценообразуването енергийният регулатор ще би трябвало да дефинира годишно в период до 30 юни планирана цена на електрическата сила за покриване на софтуерните разноски на оператора на електропреносната мрежа и на операторите на електроразпределителните мрежи.

Преди се предвиждаше регулаторът да преглежда настояванията на енергийните предприятия и Фонд “ Сигурност на електроенергийната си стема “ (по член 34 и35 от енергийния закон ) и да утвърждава техния аргументиран размер, както и да дефинира метода на компенсирането им при съблюдаване
условията за държавните помощи. Сега след думата „ предприятия “ в същия текст се прибавя „ и Фонд “ Сигурност на електроенергийната система “, а думите „ невъзстановяеми и произлизащи от наложени им отговорности към обществото “ се заличават.

Промени в този дух са планувани и за когенерациите. За тази цел се планува основаване на нов член в енергийния закон (става въпрос за основаване на член 33а). Той планува комисията (КЕВР) да дефинира на централи с обща конфигурирана електрическа мощ 4 MW и над 4 MW награди за създадената електрическа сила от високоефективно комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила. Премиите, съгласно предложенията ще се дефинират годишно в период до 30 юни, „ като разлика сред преференциалните цени на производителите и избраната за този интервал планирана пазарна цена за електрическа сила, създадена по високоефективен смесен метод. “
По отношение на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ се планува най-общо казано, оттук насетне това де е структурата ръководи и покрива разноските за разполагаемост на системата, в това число и за минали регулаторни интервали. Така вместо НЕК, само че към този момент с по-разширени пълномощия Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ ще събира, само че и ще се разплаща. Част от този активност до момента бе в пълномощията на НЕК. Сега на практика електрическата компания ще може да се концентрира върху учредената си активност - „ публичен снабдител “. Освен това текстовете в закона дефинират и периодите и средствата, които задължените страни ще би трябвало да внасят.

Според предложенията, основава се Фонд „ Сигурност на енергийната система “ за покриване на разноските, осъществени от публичния снабдител, произлизащи от съответните отговорностите, избрани с решение на комисията, в това число за минали регулаторни интервали, както и за даване на награда за създадена електрическа сила от производители на електрическа енергия от ВЕИ и когенерации от Закона за силата от възобновими източници, избрани с решение на комисията, в това число за минали регулаторни интервали. “ Нови са и текстовете, определящи вноските във Фонда. Предлага се средствата да се внасят до 20-число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят, и се признават за настоящи разноски за активността за задачите на данъчното облагане. Както стана ясно още при анонсирането на предложенията за промени, оттук насетне търговците на сила ще би трябвало да обезпечават с банкова гаранция или депозит търгуваното количество.

Предлага се „ банковата гаранция и/или депозита да са в размер на 150 на 100 от най-високата месечна стойност от творбата на цената и/или компонентата от цена( по член 30, алинея 1, т. 17 ) и количеството електрическа сила, продадено от тях на крайни клиенти, за предходните 12 месеца. При липса на данни за предходните 12 месеца обезпечението е в размер 150 на 100 от най-високата месечна стойност за предходните месеци, за които има данни, само че не по-малко от 20 000 лева “ се споделя в препоръчаните за публично разискване текстове. Трябва да се уточни, че в тази ситуация се планува известна детайлизация с благоприятни условия за понижение, което обаче ще бъде конкретизирано след координиране на всички оферти.
Предвижда се също по този начин Фондът ежемесечно да ревизира размера на обезпечението и да уведомява търговеца или производителя за привеждане на банковата гаранция и/или депозита в сходство с условията. Търговецът или производителят в 7-дневен период от приемане на уведомлението показва обновена банкова гаранция и/или депозит, се споделя в предложенията.
Освен това се планува „ при несъблюдение от търговец или производител на отговорности по този член, фондът подава до самостоятелния метафоричен оператор искане за отстраняването му от пазара на електрическа сила “.

Както е известно все още поради неиздължаване за цена " обвързване към обществото " в НЕК всеки месец се образува така наречен „ дупка “ от към 50 млн. лева, което несъмнено рефлектира във Фонда. При настоящето най-общо казано превръщане на модела се чака да бъде комплициран ред.
В текстовете също така се прибавя, че съответните вноски по тези текстове са обществени държавни вземания, които подлежат на наложително осъществяване от обществен реализатор по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Актът за определяне на вземането се издава от ръководителя на фонда.

Средствата и интервенциите на фонда ще бъдат включвани оттук насетне в консолидираната фискална стратегия като средства и интервенции на други стопански обособени лица (по член 13, алинея 4) от Закона за обществените финанси и не са част от държавния бюджет.

Средствата на фонда не може да бъдат предмет на прихващане и са несеквестируеми, се споделя още в предложенията.

Според тях оттук насетне Фондът ще е този, който ще подписва с производителите по преференциални цени контракт за компенсиране с награди.

Премия няма да се изплаща при открити отговорности към фонда, както и когато няма подписана договорка, или няма трансферирани месечни документи за генезис или гаранции за генезис по съответните текстове от Закона за силата от възобновими източници.
Фондът обаче се задължава да изплаща наградата до края на месеца, в който към 20- число е показана фактура и са трансферирани месечни документи за генезис или гаранция за генезис съгласно Закона за силата от възобновими източници.

В поправките се коментират изцяло пълномощията на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) по REMIT ( Регламент (ЕС) № 1227/2011), както и правата и отговорностите на сдруженията по тези текстове.

Обсъжданията и мненията предстоят.

Текстовете за смяна на Закона за енергетиката може да бъдат прочетени на: http://www.wec-bulgaria.org/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82/

На интернет страницата на Националния комитет към Световния енергиен съвет се показва, че оферти и мнения може да бъдат изпращани в период до 23.03.2018 година (петък) на електронна поща: [email protected].

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР