Още по темата Нова трилогия на Star Wars вдъхва надежда

...
Още по темата Нова трилогия на Star Wars вдъхва надежда
Коментари Харесай

Comcast и Verizon са влезли в разговори за закупуване на активи на Fox

Още по тематиката
Нова трилогия на Star Wars вдъхва вяра на Disney

Компанията се надява филмите да подобрят финансовите й резултати
13 ное 2017
Англия ще проверява медийните стандарти на Fox

Закупуването на Sky от страна на Рупърт Мърдок среща още един подводен камък
14 сеп 2017 Новините от последните седмици демонстрират, че Рупърт Мърдок е склонен да стартира договаряния. Американските компании Comcast и Verizon са се свързали с 21st Century Fox за евентуално закупуване на активи на медийната компания, написа Financial Times. Това се случва единствено седмица откакто стана ясно, че Fox е имала сходни диалози с Walt Disney. Comcast, която е притежател на NBCUniversal и телеком колоса Verizon, е заинтригувана от придобиването на някои активи на Fox като филмовото студио, кабелните малките екрани и част от европейската медийна група Sky.

Новините от последните седмици демонстрират, че Рупърт Мърдок е склонен да седне да договаря. Това може да докара до промени или даже разпад на империята, която той гради от десетилетия. Comcast би имала максимален интерес от придобиването на активи на Fox. Компанията е притежател на мрежата малките екрани NBC, както и на студиото Universal. Fox има сходно портфолио от активи, само че няма инфраструктурата, с която разполага Comcast. От своя страна Verizon има интерес от активи на Fox главно поради разрастването на конкуренцията от страна на АТ&T, която сега е в развой на обединение с Time Warner, въпреки договорката да може да бъде спряна от регулаторните органи.

След излизането на новините акциите на Fox повишиха цената си с 8% и сега се прави оценка на 53 милиарда $.

Трудни времена

Разговорите с Fox идват в сложни времена за медийната промишленост, която е напрегнат поради софтуерната еволюция, смяна в навиците на потребителите и всеобщото нахлуване на видеострийминг услугите. Създателите на наличие и дистрибуторите се пробват да запазят надзор, което постоянно води до талази от консолидация. Закупуване на част от медийния бизнес на Fox от която и да било страна би донесла огромни промени в медийния климат в Съединени американски щати – освен като бизнес, само че и като наличие.

Според източници на Financial Times Comcast е решила да стартира диалози, откакто от компанията са разбрали, че такива към този момент има сред Disney и Fox. Разговорите сред Disney и Fox са за някои телевизионни канали, филмовото студио на компанията и интернационалния бизнес, само че не включват телевизионната мрежа на Fox и Fox News Channel, един от най-важните активи на компанията.

Други източници показват, че диалозите сред Comcast и Fox са по-скоро в жанр проучване на терена и са в прекомерно ранен стадий, с цел да може да бъде коментирано какъв е шансът да се случи сходна договорка и в случай че стане – кои активи може да сменят притежателя си. Двете страни са наясно, че каквато и да било договорка би имала съществени проблеми с регулаторните органи и евентуално ще докара до наложително обособяване на разнообразни странични активи.

Какво може да остане

Ако се стигне до договорка за филмовото звено и други активи за развлечение, които Fox държи, компанията на Мърдок ще остане с мрежата на Fox News, правата за спортни събития и издателския бизнес на News Crop. В него влизат изданията Wall Street Journal, The Times и The Australian – водещи вестници в Съединени американски щати, Англия и Австралия.

Хора, близки до бизнеса на Мърдок, спекулират, че той може да продаде някои активи, след което да смъкна компанията от фондовата борса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР