Още по темата Недостатъчно зелена Германия не може да спази

...
Още по темата Недостатъчно зелена Германия не може да спази
Коментари Харесай

Арктика няма да се върне към обичайно замръзналото състояние от миналото

Още по тематиката
Недостатъчно зелена

Германия не може да съблюдава задачите си за понижаване на нездравословните излъчвания и продължава прекомерно доста да разчита на въглищата
14 дек 2017
Над 25 страни и райони дадоха обещание да спрат използването на въглища в производството на сила

Очакванията са самодейността да притегли най-малко 50 страни до идната година
22 ное 2017 Арктика не демонстрира признаци за връщане към всекидневно замръзналия район от предишното. За това сигнализира отчет на Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати, представен от английската Военновъздушни сили. Според него затоплящата се и бързо изменящата се Арктика е " новата нормалност ".

Директорът на арктическата изследователска стратегия на института Джеръми Матис споделя, че регионът работи като ледник и прави голяма работа за планетата. " Сега обаче оставихме врата на хладилника отворена ", предизвестява той.

Тревожни данни

Това е дванадесетият отчет на Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати по отношение на Арктика. И макар че показва " малко аномалии " в скорошната рамка на стоплянето на района, Матис декларира: " Можем да потвърдим, че няма да остане в своето всекидневно замръзнало положение. "

" Успяхме да използваме някои в действителност дълготрайни данни, с цел да сложим смяната в Арктика в подтекст. Някои бяха отпреди 1500 години. Това, което в действителност ме безпокои, е, че виждаме по какъв начин регионът се трансформира по-бързо спрямо всяко друго ниво, откогато се води статистика ", споделя Матис. И добавя, че скоростта на смяната затруднява хората да се приспособяват. " Селища биват унищожавани, което основава някои от първите климатични бежанци. Темпото на повишаване на морското ниво се усилва, защото Арктика се затопля по-бързо, в сравнение с чакахме преди десетилетие ", изяснява Матис.

[Pixabay CC0 Public Domain]
Според учените е ясно, че провокираните от човешката активност климатични промени способстват за превръщането на Арктика в едно по-топло и по-динамично място. " Отразяващите ледени повърхности се топят и разкриват по-тъмна повърхнина, която всмуква повече слънчева сила. Така че евентуално се изисква даже малко провокирана от индивида смяна, с цел да тръгне Арктика по този път надолу – малко разтопяване на ледовете води до малко стопляне, което води до повече разтопяване на ледовете и до повече стопляне. И в този момент следим ускорение - един неукротим резултат, който в последна сметка може да бъде пагубен ", обобщава Матис.

Климатичен песимизъм

Тимъти Галоде - ръководителят Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати, назначен от администрацията на президента Доналд Тръмп, разяснява реакцията на Белия дом по отношение на разкритията на отчета. Мнозина считат решението на Тръмп да изтегли страната от парижкото климатично съглашение за ясно доказателство за неговия песимизъм по отношение на провокираните от човешка активност климатични промени. По думите на Галоде Белият дом " признава разкритията на отчета и ги взема поради в своя дневен ред ".

Според Матис информацията от този отчет е " безспорна ". " Това са обстоятелства. Факти, идващи от хиляди и хиляди научни измервания, които са валидирани и изследвани от специалисти, работещи в региона от десетилетия. " Но добавя, че зависи от политиците по какъв начин ще употребяват тези обстоятелства. В случая с Тръмп те не всеки път са мотив за рационални дейности.

[Pixabay CC0 Public Domain]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР