Още по темата Най-вероятно проектът ще претърпи сериозни изменения при

...
Още по темата Най-вероятно проектът ще претърпи сериозни изменения при
Коментари Харесай

Сивата икономика в България е 28 млрд. лв.

Още по тематиката
Най-вероятно планът ще претърпи съществени промени при второто разглеждане в Народното събрание

Пасивното държание е причина за максимален дял от сивата стопанска система

Според АИКБ фактори са ограниченията за понижаване на административната тежест за бизнеса, финансовата и икономическата непоклатимост на страната и увеличеният експорт

В нея са включени разбори и есета на осем български икономисти

Това съставлява близо 30% от Брутният вътрешен продукт на странатаНа какво се дължи високият размер

- Качеството на администрацията
- Слабият надзор над корупцията
- БезработицатаСивата стопанска система в България съставлява близо 30% от брутния вътрешен артикул (БВП) или 28 милиарда лева Това демонстрира проучване на интернационално съдружие на счетоводителите, съгласно което страната е осма в света по този индикатор след страни като Азербаджан, Нигерия, Украйна, Русия.

Устойчиво равнище през последните 6 години

Според изчисленията на счетоводителите делът на сивия бранш в българската стопанска система не се е променял през последните шест години. Така е било през 2011 година, равнището се резервира и през идващите години и този размер ще остане до 2025 година Приблизително същият размер регистрира и проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България - 28.12% през 2016г. и 31.08% през 2015г. Но показателят на българската асоциация не съдържаше прогноза.

В парично изражение от ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) пресмятат, че през 2016 година българската сива стопанска система се е равнявала на съвсем 28 милиарда лева Основните аргументи за толкоз забележителен дял сива стопанска система в България съгласно създателите са преди всичко качеството на администрацията, слабият надзор над корупцията и безработицата.

Световните " водачи "

В международната ранглиста за 2016 година водещ по мярка сива стопанска система е Азербайджан - 67% от Брутният вътрешен продукт. Следват го Нигерия (48%), Украйна (46%), Русия (39%), Шри Ланка (38%), Бразилия (35%), Пакистан (32%), а след България са Естония (28%) и Кения (27%).

Асоциацията на дипломираните сертифицирани счетоводители дефинира сивата стопанска система като икономическа активност и полученият от нея приход, намиращи се отвън системата на държавно контролиране, облагане с налози или контрол. Най-ниски индикатори за 2016 година имат Съединени американски щати (7.8%), Япония (10%) и Китай (10.2%).

Средният международен индикатор съгласно АССА за предходната година е 22.66% и в идващите години би трябвало той да намалее - 22.5% през 2017 година, 22.1% през 2020 година и 21.4% през 2025 година

Изследването се основава на анкета измежду водещи бизнесмени и на изводите на две групи специалисти. Единият екип се е занимавал с планирано планиране, употребявайки метода на така наречен horizon scanning във връзка с проблеми и фактори, които се чака да зародят в бъдеще. Анализирани са научна литература и теоретични проучвания, разговаряно е с специалисти за трендовете в развиването на сивата стопанска система и са изработвани планирани сюжети.

Вторият екип е приложил количествен способ и употребявайки математически разбор, е моделирал връзките в една стопанска система и страна, влияещи на сивия бранш. На тази основа членовете му са построили количествени прогнози и са изработили иконометричен модел

За пресмятане на размера на сивата стопанска система са употребявани и променливи като потребителските разноски, съотношението на вложенията по отношение на Брутният вътрешен продукт, действителният Брутният вътрешен продукт на човек от популацията, претовареност, размер на налозите по отношение на Брутният вътрешен продукт, ритъм на напредък на Брутният вътрешен продукт и броят на употребяващите интернет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР