Още по темата Най-големите компании за дрехи и обувки: Мода

...
Още по темата Най-големите компании за дрехи и обувки: Мода
Коментари Харесай

Продажбите на H&M в България остават почти непроменени

Още по тематиката
Най-големите компании за облекла и обувки: Мода за 1 милиарда лева

Целият бранш пораства с 15% за година, спортните марки имат мощно наличие
25 сеп 2018
Бизнесът на най-големите 100 търговци на дребно е пораснал с 10% за година

Сумарният им доход доближава 10 милиарда лева
18 сеп 2018
H&M с ниска облага и през второто тримесечие

Компанията предлага на ниски цени запасите си от облекла, които не съумя да продаде поради климатичните промени
19 юни 2018
H&M в България е събрала 578 тона ненужни облекла през 2017 година

Инициативата е част от напъните на веригата да понижи отрицателния отпечатък върху околната среда и да затвори индустриалния цикъл
19 апр 2018
H&M се изправя против новата онлайн действителност

Потребителите на компанията понижават поради появяването на онлайн играчи в ритейл бранша
14 фев 2018 Пригходите на шведската верига за дрехи Hennes & Mauritz (H&M) в България остават съвсем непроменени през третото фискално тримесечие на 2018 година За интервала от 1 юни до 31 август продажбите на групата в страната са били на стойност 202 млн. шведски крони (38 млн. лева.), което е с 2% повече спрямо регистрираните за същия интервал година по-рано 199 млн. крони. Изразено в левове обаче изменението в действителност е с негативен знак – спад от 4%. За позитивния тренд при измерването на резултата в крони забележителен резултат в действителност оказва поевтиняването на шведската валута през последните месеци, която към края на август е на рекордно ниски нива по отношение на еврото, и надлежно по отношение на лв., от спешната 2009 година насам.

Общо за деветмесечието продажбите на H&M в България са на стойност 545 млн. крони (103 млн. лева.), което е покачване с 8% по отношение на първите три месеца на фискалната 2017 година Изразено в левове повишаването е по-скромно – с 3%. Успокояването на темповете не е ненадейно – такава наклонност се оформи още при започване на предходната година, като фактор за това е и по-умерената агресия на веригата в страната. Шведският бранд влезе на локалния пазар през 2012 година и все още има 20 магазина в България, като през последната финансова година не е отваряла нови обекти в страната, а през предходните две отвори единствено по един – в Русе и в Габрово.

Глобални провокации

Въвеждането в употреба на нова логистична система натежава над световните резултати на компанията и регистрираната за третото тримесечие облага преди данъчно облагане се свива с 20% до 4.01 милиарда крони, като понижението е много под предстоящото от интервюирани от Reuters анализатори намаляване с към 16% до 4.21 милиарда крони. От H&M показват, че зародилите около имплементирането на новата система проблеми са довели до спомагателни разноски от порядъка на 400 млн. крони, както и до стесняване на продажбите с 8% в Съединени американски щати, Франция, Италия и Белгия, оповестява организацията. От компанията обаче твърдят, че макар този по-осезаем спад в облагата, няма да се наложи в допълнение стесняване на разноски. След оповестяването на тримесечните резултати, акциите на веригата, които се търгуват на борсата в Стокхолм, се покачиха с над 10%.

В коментар пред вложителите основният изпълнителен шеф Карл-Йохан Персон показва, че новите летни и есенни сбирки, показани на пазара през подследното тримесечие, са били признати по-добре от потребителите спрямо предходната година, което е подкрепило продажбите на доста пазари. H&M има над 4800 магазина в 70 страни по света, като в 47 от тях, в това число и в България, предлага и опция за онлайн покупки. От групата не оповестяват данни за това каква част приходите им идват от интернет, само че показват, че онлайн продажбите са се повишили с 32% през третото тримесечие на 2018 година, което изпреварва като растеж съперниците ASOS и Zalando.

Общите доходи за тримесечието са 64.8 милиарда крони, което е с 9% повече по отношение на същия интервал на фискалната 2017 година Изразено в локални валути покачването е с 4%. За деветте месеца от началото на финансовата година продажбите на H&M са на стойност 178.8 милиарда крони, като нарастват с 3%, изчислено в крони, и с 1%, изчислено в локални валути. Тежки условия на работа в България

Публикуван през седмицата отчет на акцията " Чисти облекла " (Clean Clothes Campaign, CCC) показва, че служащите, които шият облекла за H&M в България, се трудят при неприемливо тежки условия, които са по-лоши от тези в страни като Камбоджа, Индия и Турция, написа " Дневник ". Създадената през 1989 година CCC сплотява профсъюзи и неправителствени организации, които пазят правата на служащите в текстилната промишленост. В тазгодишния си отчет от правозащитната организация показват, че за естествен работен ден служащите във фабриката " Куш мода " в русенското село Трънак получават едвам към една десета от парите, които биха им били нужни да обезпечат заслужен живот на себе си и фамилиите си. За съпоставяне, при тези в Камбоджа приходът е към половината от нужното. В отговор на изпратени от " Дневник " въпроси от H&M разясняват, че във въпросната фабрика е бил полаган ексклузивен труд, само че няма признаци за нарушавания на законната минимална заплата. Общо 30 заводи в България шият създават облекла за H&M, само че в отчета на CCC не се загатват други имена. Нито една от тях не е благосъстоятелност на шведската верига, само че от компанията разясняват пред " Дневник ", че подхващат ограничения, които да понижат изключителния труд.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР