Още по темата: "Натура 2000" - защо се сви знаков

...
Още по темата: "Натура 2000" - защо се сви знаков
Коментари Харесай

РИОСВ: Никой не ни е питал за временен мост над Марица

Още по тематиката: "Натура 2000 " - за какво се сви знаков план на Пловдив 2019 Гьоте институт за "Натура 2000 ": Истинската причина е неналичието на време и задоволително пари

„ Марица ” попита Регионална инспекция за опазване на околната среда желано ли е инспекцията да направи преценка за съгласуемост на плановете, които Гьоте институт пое от архитектите Майк Ронц и Мартин Калтвасер - „ Изграждаме дружно: Да се учим от Столипиново ” и „ Изграждаме дружно: Град на децата ”. Първият трябваше да се реализира край Марица в „ Столипиново ”, а другият - на Младежкия рид. А в случай че не са постъпили публично - имало ли е неофициални съвещания от страна на фондация „ Пловдив 2019 ”, немско архитектурно студио, Гьоте институт или друга организация?

„ В Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив не са постъпвали уведомления за оценка за съвместимостта на проекти, стратегии, планове и капиталови оферти с предмета и задачите на запазване на предпазени зони за горецитираните планове ”, гласи отговорът на инспекцията. Оттам потвърдиха, че когато проект, стратегия, план или капиталово предложение засягат територия, която има статут на предпазена по Закона за предпазените територии (ЗЗТ) или на предпазена зона по Закона за биологичното многообразие (зоните от екологичната мрежа „ Натура 2000 “), е належащо да се изготви съответното съобщение към Регионална инспекция за опазване на околната среда, с цел да бъде направена оценка на съвместимостта. Тя се прави в следната поредност: 1. известяван на способния орган от страна на възложителя; 2. инспекция за допустимост; 3. преценка за евентуалната степен на негативно влияние върху предпазените зони; 4. оценка на степента на влияние върху предпазените зони; 5. оценка на качеството на отчета за степента на влияние върху предпазените зони; 6. съвещания с обществеността; 7. решение и надзор по осъществяването му ”.

На въпроса дали е осъществявано координиране по отношение на други планове от програмата на Пловдив 2019, от Регионална инспекция за опазване на околната среда обясниха, че общинска фондация „ Пловдив 2019 “ се е обръщала към инспекцията и е получавала поддръжка, като да вземем за пример при правене на аудиогид за крайречното пространство в границите на стратегия „ Адата “.

На въпрос дали специалистите съзират възможност за нездравословно въздействие върху околната среда при вероятно създаване на дървен мост над Марица в източния завършек на града, Регионална инспекция за опазване на околната среда не се нае с еднопосочен отговор, „ без да е прегледан съответният проект, стратегия, план и капиталово предложение и при съблюдаване на законоустановената процедура ”.

За статута на зоната от екоинспекцията обясниха, че поречието на Марица в региона на кв. „ Столипиново “ попада в предпазена зона „ Река Марица “ (с код BG 0000578) за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, призната от Министерски съвет с Решение № 122/02.03.2007 година „ Необходимо е да се има поради, че териториите, включени в екологичната мрежа „ Натура 2000 “, не са строго предпазени територии, в които не се позволяват човешки действия. Концепцията за НАТУРА 2000 е ориентирана за запазване на обичайните взаимоотношения сред индивида и обкръжаващата го среда. Дейности, които не повреждат предпазените местообитания и типове, не са забранявани в зоните от „ Натура 2000 “. Навсякъде в „ Натура 2000 “ се цели подкрепяне на устойчивия туризъм - селски, познавателен, културен. Няма предварителни забрани, вменени със закон, върху нови действия или капиталови планове в предпазените зони, включени в „ Натура 2000 “ - твърдят от Регионална инспекция за опазване на околната среда. В България избрани ограничавания се вкарват със заповедите за оповестяване на предпазените зони, там, където авансово е известно забележителното им негативно влияние. Защитена зона „ Река Марица “ към момента няма Заповед за оповестяване и надлежно съответни забрани. Ограниченията, които би трябвало да се съблюдават, са тези, регламентирани в Закона за биологичното многообразие.

От друга страна, предпазена зона „ Река Марица “ е зона за отбрана на водите по настоящия План за ръководство на речните басейни в Източнобеломорски регион, в който има планувани забрани и ограничавания. Компетентен орган по създаването и използването му за Марица е Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР