Още по темата Moody`s намали с почти 50% прогнозата си

...
Още по темата Moody`s намали с почти 50% прогнозата си
Коментари Харесай

Ердоган трудно ще спечели президентските избори на първия тур

Още по тематиката
Moody`s понижи с съвсем 50% прогнозата си за растежа на Турция

Рейтинговата организация чака стопанската система да нарасне с 2.5% през тази и с 2% през идната година
31 май 2018
Ердоган против пазарите

Турският президент беше заставен да се подчини на силата на пазарите и да разреши на централната банка да вдигне лихвените проценти
29 май 2018 " Не можеш да спреш цунами и не можеш да спреш Ердоган, откакто той събра толкоз доста власт. Той няма да напусне, даже в случай че загуби. Ще направи всичко, с цел да завоюва ", споделя пред USA Today 25-годишният Юмер Йълмаз от Истанбул. Турците ще отидат до урните на 24 юни за президентски и парламентарни избори, на които ще решат дали да дадат на президента Реджеп Тайип Ердоган още повече надзор.

Ердоган е подложен на критика за смазването на гражданските права, влошаващата се стопанска система и враждебната външна политика, само че малко на брой считат, че ще загуби поста си. Той свика изборите предварително, откакто съобщи, че страната се нуждае от по-силно ръководство. По силата на миналогодишния референдум президентството печели обилни нови пълномощия след настоящия избор.

Но Ердоган към този момент е поел корав надзор над Турция. Той ръководи в изискванията на изключително състояние, оповестено през юли 2016 година след несполучлив опит за прелом. Оттогава президентът затваря политически съперници и публицисти и заглушава недоволството.

Има ли късмет опозицията?

Мнозина са изтощени от тактиките му. Според социологическите изследвания Ердоган няма да получи нужните 51% от вота, с цел да избегне втори тур на президентските избори. В този случай неговите съперници може да имат шанса да се обединят зад негова опция, показва Йълтер Туран, професор по политически науки от Istanbul Bilgi University. И добавя, че една обединена съпротива има опцията и да завоюва Народното събрание, създавайки евентуален контраст на пълномощията на президента. Прогнозите са, че неговата ръководеща Партия на справедливостта и развиването ще загуби парламентарното си болшинство на вота. " Опозицията е енергизирана за разлика от преди, когато смяташе, че е предопределено Ердоган да победи и беше деморализирана ", твърди Туран.

Сред основните фактори преди изборите са инфлацията и безработицата. " Учих бизнес администрация. Говоря непознати езици, само че не мога да си намеря добра работа ", споделя Йълмаз.

Много негови връстници желаят Турция да се дистанцира от консервативните ислямски хрумвания, които президентът употребява, с цел да печели поддръжка. " Искам възобновяване на светската система. Освен това свободата на словото стигна дъното. Ако критикуваш, си уволнен или отиваш зад решетките ", декларира счетоводителката от Истанбул Нилгюн Йълмаз.

Консолидиране на властта

Ердоган подлага на критика западните водачи, влиза в конфликти с кюрдите и пробва да усъвършенства връзките с съветския президент Владимир Путин. Същевременно връзките със Съединени американски щати са обтегнати поради Сирия. " Турция в този момент е считана за властническа страна ", обобщава Туран. Но поддръжниците на Ердоган не желаят да позволен сюжет, в който президентът ще бъде свален от поста. " Нашият президент направи толкоз доста положителни неща за страната, че даже не мога да си помисля да гласоподавам за някой различен ", показва 46-годишната стопанка Салиха Чоскун.

Предвид метода, по който Ердоган господства държавните медии и други институции, огромна част от съперниците му са обезсърчени. " Трудно е да го приема, само че считам, че при тези условия Ердоган ще завоюва още веднъж. Той сътвори една машина, която не разрешава никакъв различен вид ", изяснява 26-годишният сервитьор Саим Левент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР