Още по темата Мадрид предприема стъпки към директно управление на

...
Още по темата Мадрид предприема стъпки към директно управление на
Коментари Харесай

Испания обмисля конституционни промени заради кризата с Каталуня

Още по тематиката
Мадрид подхваща стъпки към непосредствено ръководство на Каталуня

Испанският министър председател Рахой е попитал Барселона дали е оповестила самостоятелност
11 окт 2017
Каталуня натисна " пауза " за независимостта

Лидерът на района Карлес Пучдемон желае диалози с Мадрид за решение на рецесията
10 окт 2017 Сред вероятните промени е по-голям надзор за Барселона над финансите на региона и експлицитното самопризнание на каталунците за нация. В разгара на рецесията с желаната от Каталуня самостоятелност испански държавни и опозиционни политици са се срещнали в Мадрид, с цел да потърсят метод за справяне със комплицираната обстановка. Премиерът Мариано Рахой и водачът на опозиционните социалисти Педро Санчес са наредили на своите представители да изготвят проект, чиято цел е промяна на конституцията на страната, написа Financial Times.

Това ще бъде сложна задача, защото документът е дотолкоз почитан от обичайните политици и от жителите, че е бил променян единствено два пъти до момента – през 1992 и 2011 година Освен това всяка конституционна промяна, която би запазила Каталуня в границите на Испания, не би била привлекателна за радикалните сепаратисти, които желаят само самостоятелност за района.

Много конституционни експерти, политици и цивилен деятели обаче се сплотяват към мнението, че модернизирането на испанския главен закон, изключително на детайлите по отношение на районната самостоятелност и еднаквост, може да е единственият път напред. " Колкото и испанците да ценят своята конституция, е време за смяната й ", твърди Камино Мортера-Мартинес от института Centre for European Reform. И добавя, че е нужна промяна, която да дава публично самопризнание на испанското богато районно многообразие.

Какъв е проектът

Самият Рахой съобщи пред Народното събрание, че конституцията " не е безконечен закон и няма претенциите да бъде подобен ". Според проектите смесена парламентарна комисия ще събира сведения в границите на шест месеца от специалисти по конституционно право и от експерти с знания по отношение на испанската районна система. Комисията ще би трябвало да изготви оферти за смяна на конституцията, само че значими въпроси по отношение на това какви области ще се покриват и до каква степен ще стигнат промените към момента са без отговор.

Не е ясно и кой ще взе участие в комисията. Една причина, заради която към актуалната конституция има такова почитание, е, че политиците, които са изготвили текста, са представлявали целия тогавашен политически набор. И съгласно някои доверието в сегашната самодейност ще пострада, в случай че най-силните политически сили в Каталуня, в това число сепаратистите, не вземат участие.

Друг значителен проблем е, че дейностите на централното държавно управление и на каталунските отцепници могат да трансфорат работата на комисията в незначителна. В отговор на дейностите на Барселона Рахой може да задейства член 155 от конституцията, което може да докара до прекратяването на каталунската автономност, рискувайки необятно публикувано обществено непокорство в района. В сходни изключителни условия дейностите на парламентарната комисия в Мадрид могат да останат без значително значение.

Очакванията на умерените каталунци

Ако Рахой се въздържи да употребява член 155 с цялата му мощ, привлекателните страни на конституционните промени, които да усилят каталунската автономност, биха били по-очевидни. Подобни промени не биха задоволили най-крайните сепаратисти, само че биха могли да са в унисон с упованията на умерените каталунци, които желаят по-голямо самопризнание за района, без да се стига до обособяване. Сред вероятните промени е по-голям надзор за Барселона над финансите на региона и експлицитното самопризнание на каталунците за нация.

Мортера-Мартинес обаче показва, че би било проблематично по какъв начин ще реагират другите испански райони, в случай че предложенията дадат специфични права на Каталуня: " Ако Мадрид направи отстъпки единствено за каталунците, това може да разстрои другите райони ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР