Още по темата Лошите и преструктурираните заеми намаляват с 10%

...
Още по темата Лошите и преструктурираните заеми намаляват с 10%
Коментари Харесай

Понижението на лихвите е продължило и през май

Още по тематиката
Лошите и преструктурираните заеми понижават с 10% на годишна база.

Уолстрийт

Кои активи ще завоюват от стягане на паричната политика на Федералния запас

Повишените цени изяждат лихвата по депозита и ползата към по-високодоходни инвестиции се усилва

Новият стандарт за провизиите и спомагателният буфер за редовно значимите банки също се оказват напън върху бранша до 2018 година

Средната рента по левов депозит е паднала до 0.19% през април. При инфлация от 2.6% вложението в банка става на процедура неизгодно

Очаква се и едва закъснение на растежа на спестяванията през второто и третото тримесечие

Институциите се пробват да компенсират изоставането с по-ниски разноски за прехрана

Корпоративните заеми в левове са се отпускали при междинна за пазара рента от 3.61%, а тези в евро при 3.62%.Понижението на лихвите е траяло и през май, въпреки и не по този начин изявено, както в предишни месеци. Нивата са такива, че понижения с огромни стъпки към този момент не са вероятни. През миналия месец междинните за пазара лихви по заеми спадат във всички сегменти. При депозитите има леко повишаване на лихвите по левовите спестявания, само че с доста дребна стъпка. В същото време лихвите по депозитите в евро се намаляват, само че също алегорично. Рано е обаче да се приказва за задържане на достигнатото равнище, преди да се наблюдава придвижването в идващите най-малко няколко месеца.

Цената на заемите

През предишния месец корпоративните заеми в левове са се отпускали при междинна за пазара рента от 3.61%, а тези в евро при 3.62%, като на процедура равнищата са изравнени. Лихвените равнища по фирмените заеми се характеризират по принцип с изявени месечни корекции, които са резултат на еднократни покупко-продажби с по-големи размери на заема и надлежно по-ниски лихви. През май не се следи сходна демонстрация, само че съвсем всеки месец се случват по-чувствителни понижения и покачвания по-късно.

В корпоративния бранш конкуренцията е много остра, като кредитирането в огромна степен минава в преливане от една банка в друга с рефинансиране. Има банки на пазара, които отпускат фирмени заеми на равнища от 2-2.5%, изключително за компании от земеделския бранш, привличайки клиенти от съперниците си.

През май междинната пазарна рента по жилищните заеми в левове се приближава до равнището на действителни покупко-продажби, които се подписват от няколко месеца към този момент под 4%. Така за предишния месец тя се е намалила до 3.96%. Ипотеките в евро са били на междинна цена от 4.32%.

При заемите за ползване в левове понижението през май е с 0.7 процентни пункта до 8.53%. Според месечния бюлетин на анализаторите от финансовия портал " Моите пари " през предишния месец интензивността на банките е била при потребителските заеми – седем банки са подхванали корекции в своите предложения. Oттам показват, че от няĸoлĸo мeceцa нaблюдaвaт paздвижвaнe пpи тeзи oфepти, ĸoeтo e яceн знaĸ зa тoвa, чe бaнĸитe пoдoбpявaт и възнaмepявaт дa пoдoбpявaт ycлoвиятa пo тяx.

Спестяване или запазване

Лихвите по депозитите са намалели над три пъти по отношение на същия интервал на предходната година – до 0.21% за левови влогове и 0.18% за депозити в евро приблизително на пазара за май. Реално огромните банки начисляват доста по-ниски лихви по общоприети едногодишни депозити – от порядъка на 0.05%. Така при съществуването и на инфлация към 2% на процедура приход от икономисване в банка няма. Все още има по-малки банки с български притежатели, които оферират лихви и към 1%, което оказва въздействие върху междинното за пазара равнище.

Прогнози

В последното издание " Икономически обзор " на Българска народна банка се предвижда през третото тримесечие на 2017 година лихвените проценти по новодоговорени срочни депозити и заеми да се запазят на достигнатите равнища. Увеличението на привлечените средства в банковата система и високата й ликвидност ще продължат да благоприятстват запазването им на достигнатите нива, считат от Българска народна банка.

От друга страна, пазарните упования за прекратяване на низходящата наклонност на лихвените проценти в еврозоната в резултат на упования развой на нормализиране на лихвената политика на ЕЦБ евентуално ще лимитират по-нататъшното намаляване на лихвените проценти у нас. Това значи, че при покачване на лихвите в еврзоната това ще докара до превръщане на наклонността на понижаващи лихви и в страната, което банкерите предвидиха още при започване на годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР