Още по темата Латвийската прокуратура обвини централния банкер във взимане

...
Още по темата Латвийската прокуратура обвини централния банкер във взимане
Коментари Харесай

Централният банкер на Латвия заподозрян във взимане на подкуп от закъсала банка

Още по тематиката
Латвийската прокуратура упрекна централния банкер във взимане на рушвет
от Дневник,29 юни 2018
ЕЦБ стартира дело против Латвия поради отстраняването на централния й банкер
от Дневник,31 май 2018 Централният банкер Латвия е приел през 2012г. препоръчан му рушвет от 500 000 евро от акционери на изпаднала в усложнение през 2010 година локална банка. Освен това през същата година те са платили ваканцията му в Камчатка - отдалеченият на хиляди километри регион с девствена природа в съветския Далечен изток.

Това твърди прокуратурата на страната, като се базира на доказателствен материал и свидетелски показания, събрани в хода на следствието против Илмарс Римчевичс. Обвинението още не е решило дали към този момент може да изпрати резултатите в съда.

Според прокурор Виорика Иргена акционерите на дребната Trasta Komercbanka решили да преведат парите на гуверньора на централната банка на две вноски, против което той ще им помогне да защитят банката от инспекция на Комисията за финансови и финансови пазари. Първият транш бил даден за това, че Римчевичс им оказал помощ да приготвят отговорите си на въпросите от комисията. Сумата за втория трябвало да бъде трансферирана, откакто съмнениета за банката бъдат отстранени.

Но това не се случва - през 2016 година Trasta Komercbanka въпреки всичко е закрита от регулатора поради нарушение разпоредбите против пране на пари. Поради това вторият транш не е преведен, а при започване на 2018 година въпросните акционери се свързали с организацията за битка с корупцията и предали доказателства и обстоятелства в очакване на имунитет от гонене за осъществените закононарушения.

Римчевичс, който е трябвало да смекчи заключенията, участва на срещи на комисията и дава отговор дружно с финансовия министър за предложение на това кой да я оглави.

Централният банкер, който за малко бе задържан през февруари, отхвърлия всички обвинявания. Ако те бъдат потвърдени в съда, го заплашват 11 години затвор. Той е гуверньор от дълги години и има заслуги за приемането на страната в еврозоната.

Това е тежък удар освен против страната, в която третата по величина банка (ABLV) бе упрекната от Съединени американски щати, че пере пари на проведената престъпност корумпирани съветски олигарси и висши служители, само че и против Европейската централна банка, която упорства на Римчевичс да бъде разрешено да напусне страната, с цел да взе участие в съвещанията на управата и даже заплаши, че ще съди Латвия в Съда на Европейски Съюз.

Според латвийското законодателство шефът на централната банка не може да бъде отхвърлен досега, в който е наказан за закононарушение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР