Още по темата КЗК: В концесията на летище Пловдив остават

...
Още по темата КЗК: В концесията на летище Пловдив остават
Коментари Харесай

ПИМК пуска първия си интермодален влак от Пловдив за Турция

Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията: В концесията на летище Пловдив остават единствено два претендента

Швейцарският кандидат не е потвърдил, че разполага с активи за 20 млн. евро
5 ное 2017
ПИМК и " СКМ Порт Видин " взимат на концесия товарни терминали в Пловдив и Видин

Договорите за интермодалния терминал в Пловдив и пристанищния Видин-юг ще бъдат надлежно за 27 и 35 години
16 авг 2017
Камиони на релсите

Автомобилната ПИМК влиза и в жп бизнеса и влага 9 млн. евро в лична компания
27 май 2016 Автомобилната ПИМК пуска от през днешния ден интермодален трен за Турция. Той ще потегля всеки петък от интермодалния терминал край Пловдив и в събота ще разтоварва в Черкезкьой, Турция. Оттам той ще потегля назад за България и в неделя ще бъде назад в терминала в Пловдив. Това заяви пред " Капитал " Илиян Филипов, един от двамата притежатели на ПИМК.

Компанията завоюва концесията на терминала, намиращ се в региона на гара Тодор Каблешков през предходната година. Превозвачът ще го стопанисва за период от 27 години през сдружението си " Терминали ", като компанията беше и единствен претендент.

Влакове и ремаркета

" Има интерес от доста турски компании към влака ", съобщи Филипов, като добави, че за първия трен ще има товари на 5 компании и 20 турски ремаркета.

Влакът за Турция ще бъде товарен с по 34 ремаркета. " Това значи, че 34 ремаркета няма да се движат по пътищата ", сподели Филипов, като концепцията на блок - влаковете, които са доста известни в Европа, е да облекчат трафика по пътищата и да се понижат нездравословните излъчвания.

Бъдещите проекти на компанията плануват да се пусне и втори трен от Пловдив за Австрия, като той ще бъде с по 30 ремаркета, защото ще минава през Сърбия, където има ограничавания за дължината на влака.

ПИМК ще развива блок - влака сама. През 2016 година ПИМК влага и в жп превоз, като сътвори своя товарна железопътна компания - " ПИМК рейл ", като закупи локомотиви и специфични джоб вагони за ремаркета. Преди основаването на личната си жп компания ПИМК работеха с жп превозвачи, като от 2015 година направиха взаимен план с DB Schenker и поделението на Deutsche Bahn в България " Ди Би Шенкер рейл България " за трен, свързващ Русе с Нюрнберг, минавайки през Румъния, Унгария и Австрия.

Концесия за осъществяване

Според решението на държавното управление от предходната година концесионерът на интермодалния терминал, издигнат по Оперативна стратегия " Транспорт " ще би трябвало да влага 15.1 млн. лева От тях 2.23 млн. лева би трябвало да бъдат вложени през първите две години. Определено беше и закрепено годишно заплащане в размер на 60 хиляди лева, както и изменчиво, което ще е за 10% от чистите доходи за всички действия, свързани с използването на терминала. Концепцията на терминала беше той да бъде построен с европари и в следствие да се откри собственик, който да го оперира и да влага в нужната техника.

Договорът за строителство беше за 14 млн. лева, а реализатор на плана " Трейс груп ". Върху повърхност от 71 хиляди кв. м са построени площадки за товарене и разтоварване, за депозиране на контейнерите, места за хладилници, административна постройка, митнически склад, паркинги за товарни и леки коли и контролно-пропусквателен пункт.

От ПИМК обясниха, че към този момент са закупили машина за товарене на влаковете, като е поръчана и нова, която би трябвало да проработи в края на април - началото на май. Отделно би трябвало да се построят и още 3 коловоза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР