Още по темата: Колосални загуби за наши хотелиери от фалита

...
Още по темата: Колосални загуби за наши хотелиери от фалита
Коментари Харесай

Наш туроператор губи милиони след фалита на Томас Кук

Още по тематиката: Колосални загуби за наши хотелиери от банкрута на "Томас Кук " 36 млн. евро дължи „ Томас Кук ” на българските хотелиери Няма изгонени от хотелите туристи на "Томас Кук " у нас

Засегнатите туристи от банкрута на туроператора " Томас Кук " и дъщерните му компании в Германия и Полша ще бъдат извозени за сметка на български туроператор, представител на компанията у нас. Това сподели шефът на компанията Христо Гълбачев пред bTV.

Общо 3950 са туристите на " Томас Кук " в България. Хотелите, в които сега са настанени туристи на " Томас Кук ", са 33 в Слънчев бряг и 21 във Варна.

" Вчера взехме решение, че ние ще извозим туристите за сметка на " Астрал Холидейз " и ще си претендираме пред съответните инстанции. Не можем да оставим клиентите на улицата ", сподели Гълбачев.

По думите му загубите, които ще претърпи българският туроператор са за милиони. Гълбачев помоли всички наранени по веригата да проявят схващане в този миг и самообладание, до момента в който дължимото не бъде изплатено.

Той отхвърли в България да са знаели авансово за гръмкия банкрут.

" Нямахме по-рано предварителна информация и преди тъкмо по-малко от един месец имаше публично известие от Питър Фанкхаузер, че сега договарянията с китайския им вложител и с някои други са извънредно положителни и че " Томас Кук " продължава ", разяснява Гълбачев.

" Най-важното е клиентите да продължат да има вяра в нашата комерсиална марка. Ние сме един от най-старите туроператори в България. И най-важното е нашите сътрудници да проявят схващане ", сподели още той.

Вчера стана ясно, че формалният представител на " Томас Кук " у нас и министерството на туризма ще разпространят бланки, които засегнатите от банкрута на компанията туристи и хотелиери би трябвало да попълнят. Всички техни спомагателни разноски както за престой, по този начин и за превоз, ще бъдат покрити от застрахователя на " Томас Кук " и дъщерните му сдружения, увери министърът на туризма Николина Ангелкова.

Англия ще се опита да компенсира разноските за връщане в родината на десетките хиляди клиенти на Томас Кук, заяви и министърът на превоза Грант Шапс.

" Започнахме договаряния с трети страни в опит да възстановим част от разноските по тази огромна интервенция ", сподели през вчерашния ден министърът на превоза Грант Шапс пред Народното събрание.

Правителството ще договаря със застрахователната скица за сектора АТОЛ (ATOL), със съответните компании за кредитни и дебитни карти, туристически застрахователи и други снабдители на услуги от бранша, посредством които пасажерите може да са резервирали ваканциите си с Томас Кук.

Трябва също така да можем да подсигуряваме, че самолетите им (на Томас Кук) ще продължат да летят, с цел да не се постанова да сътворяваме паралелна самолетна компания, добави Шапс, представен от Ройтерс

Германското поделение на Томас Кук (Thomas Cook GmbH), което през вчерашния ден също разгласи банкрут, също съобщи, че договаря с евентуални нови вложители.

Правителството в Берлин разгласи, че обмисля мостов заем за немския Томас Кук, ден откакто разгласи гаранции от 380 милиона евро (418 милиона долара) за Кондор (Condor) - немската самолетна компания на английския туроператор. Кондор и Томас Кук в Германия са самостоятелни подразделения на английската компания майка. Очаква се Кондор също да разгласи банкрут.

По-рано в. " Таймс ", базирайки се на изказване на някогашния към този момент изпълнителен шеф Питър Франкхаузер пред Върховния съд, написа, че дефицитът по салдото на Томас Кук е достигнал към 3,1 милиарда лири (над 3,8 милиарда долара). В тях влизат задължения в размер на 1,9 милиарда лири (2,36 милиарда долара) и гаранции, по-конкретно на организации като Управлението за гражданска авиация на Англия.

Мароканската федерация по туризъм пък разгласи през днешния ден, че крахът на Томас Кук коства 20 милиона $ на хотелите в Мароко
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР