Още по темата Канада се присъединява към новото търговско споразумение

...
Още по темата Канада се присъединява към новото търговско споразумение
Коментари Харесай

С ребрандираната Nafta Вашингтон налага избор между САЩ и Китай

Още по тематиката
Канада се причислява към новото комерсиално съглашение сред Съединени американски щати и Мексико

Това слага завършек на месеци неустановеност за бъдещето на една от най-големите зони за свободна търговия в света
1 окт 2018
Ще се трансформира ли NAFTA в следващия триумф на Тръмп

Макар измененията в съглашението да са козметични, президентът може да го употребява в акцията за междинните избори
30 авг 2018
Съединени американски щати и Мексико с ново комерсиално съглашение, присъединяване на Канада е под въпрос

Преговорите за " нова НАФТА " започнаха още при започване на годината
28 авг 2018 Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се стреми да лимитира способността на съдружниците си да влизат в търговски съглашения с Китай. Това се реализира посредством уговорка в новата ребрандирана Nafta, която кара участниците в съглашението да уведомят останалите, в случай че желаят да стартират търговски договаряния с непазарна стопанска система, пишат Financial Times и Bloomberg. Посланието на новата уговорка е по-важно с политическите си последствия, в сравнение с като тясно-обвързваща юридическа норма и записва смяна във американската философия за свободните търговски съглашения.

Новите условия на Съединени американски щати

Миналата седмица администрацията на Тръмп съумя да реализира договорка с Канада и по този метод да ребрандира Nafta. Новото съглашение, наречено САЩ-Мексико-Канада или USMCA, не се разграничава доста от предхождащата го договорка. Съществуват обаче няколко основни промени и една от тях е новата уговорка 32.10.

Въпросната уговорка задължава всеки участник в договорката да уведомява другите две страни авансово, в случай че желае да навлезе в търговски договаряния с " непазарна стопанска система ". Начинът, по който клаузата е дефинирана, явно сочи към Китай. При нахлуване в сходни договаряния, всяка от трите страни може незабавно да напусне съглашението. Тъй като Съединени американски щати са най-големият търговски сътрудник на Мексико и Канада, както и най-голямата стопанска система в света, по този метод Вашингтон може да управлява с кого двамата й сътрудници могат и не могат да подписват търговски съглашения. Така се постанова избор сред Съединени американски щати и Китай.

Послание към Пекин - стойте надалеч от Северна Америка

През последната година, канадският министър председател Джъстин Трюдо флиртува с концепцията да навлезе в по-тесни взаимоотношения с Пекин, макар че до този миг напъните му не са се увенчали с необикновен триумф. Новата договорка лимитира тези упоритости, макар изказване на представител на Трюдо, че USMCA с нищо не попречва бъдещите търговски съглашения на Канада. Хорхе Гаярдо, някогашен мексикански дипломат в Китай, съобщи, че новата уговорка е комерсиалният еквивалент на крилатата фраза на Джордж У. Буш, че " или сте с нас, или сте против нас ".

И обръщение към останалите сътрудници на Съединени американски щати

Неназован търговски представител на Белия дом декларира пред FT, че Съединени американски щати ще търсят сходни условия в бъдещи търговски съглашения с Европейски Съюз и Япония. Съединени американски щати биха търсили гаранции, че комерсиалните им съдружници " работят с тях против най-голямата опасност за международния търговски ред ", изяснява източникът. Дан Прайс, върховен чиновник в администрацията на Джордж У. Буш разказва новите американски условия като уголемение на институционалната архитектура за вторични наказания към свободни търговски съглашения. " Ако желаете преференциален достъп до американската стопанска система, не може да вършиме съглашения с страни, които не харесваме, " споделя той.

Всъщност, даже в случай че бъде приложена по отношение на Европейски Съюз, въпросната уговорка не би имала огромен резултат. В момента Брюксел е в развой на правене на лично мнение против нелоялните пазарни практики на Пекин и няма изгледи скоро време да тръгне да подписва съглашение за свободна търговия с Ктиай. Политически видяно обаче, включването на уговорка за непазарни стопански системи от страна на Съединени американски щати трансформира досегашната им тактика и философия по отношение на свободните търговски съглашения и изпраща доста мощно обръщение към обичайните съдружници на Съединени американски щати.

Китайското посолство в Отава, Канада, незабавно се опълчи на клаузата и разкритикува администрацията на Тръмп за подвеждащо държание. От Китай също означиха, че Съединени американски щати размиват дефинициите за пазарни и непазарни стопански системи в името на политически цели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР