Още по темата Japan Airlines създава нискотарифна авиокомпания за полети

...
Още по темата Japan Airlines създава нискотарифна авиокомпания за полети
Коментари Харесай

Световната търговска организация взе соломоновско решение в спора между Airbus и Boeing

Още по тематиката
Japan Airlines основава нискотарифна самолетна компания за полети до Азия, Европа и Съединени американски щати

Компаниите в сектора са удовлетворени, защото това ще ускори туристическия поток в Япония
15 май 2018
Boeing придобива производителя на самолетни елементи KLX за 3.2 милиарда $

Компанията уголемява даването на сервизни услуги
2 май 2018 Световната комерсиална организация (СТО) отсъди, че Европейски Съюз е оказал помощ с противозаконни дотации на самолетостроителя Airbus, което е навредило на продажбите на американския му съперник Boeing на пазара за самолети с две пътеки и за доста огромни самолети. Но организацията също по този начин анулира предходно решение, съгласно което дотациите са се отразили отрицателно на продажбите на модела с една пътека 737, който е най-популярният аероплан на Boeing, написа CNN Money.

Търговският представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър съобщи, че отсъждането " удостоверява един път и вечно, че Европейски Съюз от дълго време пренебрегва разпоредбите на СТО и даже по-лошо, защото дотациите за самолети на Европейски Съюз са коствали на американските компании десетки милиарди долари изгубени доходи ". По думите му Вашингтон ще наложи мита, в случай че Европейски Съюз не съблюдава интернационалните търговски закони. Това би довело до повишаване на напрежението във време, в което връзките на Съединени американски щати с комерсиалните сътрудници към този момент са обтегнати. Европейски Съюз обаче разяснява, че възнамерява да предприеме " бързи дейности ", с цел да съблюдава рекомендациите на СТО.

Конкурентни компании

Двете конкурентни компании се състезават за контракти за самолети. За предходната година Airbus има повече поръчки, само че Boeing е доставил повече самолети. " Това е борба с високи залози ", показва Дъглас Холтз-Еакин, президент на American Action Forum. И добавя, че с разширението на авиолиниите към Близкия изток и Китай и двете компании ще се конкурират за нов бизнес.

Битката е от 2004 година, когато Европейски Съюз съобщи, че Boeing е получил 19 милиарда $ под формата на противозаконни дотации от федералните и щатските управляващи сред 1989 и 2006 година Съединени американски щати заведоха сходен иск същата година по отношение на европейските дотации за Airbus. Оттогава СТО е отсъждала в изгода и на двете страни. Организацията към момента би трябвало да реши дали Boeing е получил противозаконни дотации от щата Вашингтон.

Взаимни обвинявания

Airbus твърди, че Boeing е получил над 20 милиарда $ нелегално финансиране от Съединени американски щати. Boeing отвърна, че Европейски Съюз е дал на Airbus над 22 милиарда $ противозаконни дотации. В тази сума се включват дотации, за които СТО твърди, че са правомерни.

" Днешното дефинитивно решение изпраща явен сигнал – незачитането на разпоредбите и противозаконните дотации няма да се толерират ", декларира основният изпълнителен шеф на Boeing Денис Мюленбург. Същевременно както Airbus, по този начин и Европейски Съюз дефинираха решението като удар по Boeing. " СТО отхвърли към 94% от първичния иск на Boeing ", се споделя в изказване на Airbus. Компанията добавя, че възнамерява да отстрани дотациите, за които СТО е отсъдила, че са противозаконни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР