Още по темата: Изплуваха горещи разкрития за акцията в Костенец

...
Още по темата: Изплуваха горещи разкрития за акцията в Костенец
Коментари Харесай

Бизнесмен гарантирал подкупа на кмета на Костенец ОБЗОР

Още по тематиката: Изплуваха горещи разкрития за акцията в Костенец СНИМКИ Арестуваният кмет на Костенец заречен рушвет на общинар Нови разкрития: Кметът на Костенец обещавал по 30 бона рушвет

Радостин Радев трябвало да договаря с ДФЗ заплащания по социална поръчка за 1 млн. лева, извоювана от компанията “Бул Кан Проект ”

Арестуваният кмет на Костенец Радостин Радев е предложил 30 хиляди лева на общински консултант от града, с цел да купи гласа му в локалния парламент. Това разгласи във вторник зам. основният прокурор Иван Гешев.

Срещу парите общинарят трябвало да гласоподава мандат на кмета да получи пари от Държавен фонд “Земеделие ”. Средствата трябвало да се изплатят на компанията на другия арестуван - предприемача Ивайло Пашов. Той даже подписал запис на заповед за 30 хиляди лева като гаранция, че общинският консултант ще получи парите си, в случай че гласоподава, както му кажат. Освен това той трябвало да приказва с още двама негови сътрудници, с цел да им повлияе и те да поддържат решението в интерес на км “Този кмет дава неприятен образец на останалите - дава обещание пари, вместо да получава, това в границите на шегата. Не е характерен случай. Преди 2 дни следствието беше единствено за деен рушвет. Вече има данни и за длъжностно заграбване на 17 хиляди лева от общинско дружество, както и за занемареност. Намерени са и муниции в кабинета на кмета. Огнестрелното му оръжие не е съхранявано вярно, само че това са дребни елементи ”, сподели още Гешев.

В края на 2017 година Община Костенец печели план в Държавен фонд “Земеделие ” за ремонт на главно учебно заведение “Св. Св. Кирил и Методий ” в града, сподели инспекция на “24 часа ”. Договорената сума е 1,1 млн. лева През 2018 година е извършена социална поръчка за избор на строителна компания, която би трябвало да обнови двора и спортните стадиони, да го озелени, да направи алеи и да ремонтира отоплителната апаратура. Кандидатстват 5 сдружения. Три са отстранени по разнообразни аргументи, най-после печели “Бул Кан Проект ” ЕООД на Ивайло Пашов. За да може компанията да стартира работа обаче, от ДФЗ би трябвало да превеждат пари. Затова през април т.г. кметът Радостин Радев почнал да уговаря сътрудниците си от Общинския съвет да му гласоподават мандат да ги получава като възложител.

“Сигналът от общинския консултант за това, че му оферират рушвет, е от април. Получен е в антикорупционната комисия. Използвани са специфични разследващи средства. Разследващите стартират инспекции и на други публични поръчки в Община Костенец ”, сподели Иван Гешев. Свидетел пък декларирал, че кметът взема 10% от всяка социална поръчка.

Общинският консултант от Костенец, който е подал сигнала е от група, която е съпротива на Радостин Радев. От прокуратурата не оповестяват името му, само че му благодарят за дейната гражданска позиция.

“Такива хора имат поддръжката и разбирането на правосъдната система, само че търпят негативи като пазят истината. Поемат сериозен риск за себе си и за бизнеса си. Това важи освен за случая в Костенец, само че и за “Младост ”, за регион “Северен ” в Пловдив, за КТБ ”, сподели зам. основният прокурор. Той прикани хората, които са очевидци или потърпевши от корупция да алармират Специализираната прокуратура.

Радостин Радев е втори мандат кмет на Костенец от Българска социалистическа партия. Преди това е бил общински консултант и е работил в частния бранш.

Ивайло Пашов е строителен бизнесмен с няколко компании. Истинският му напредък е през 2018 година, когато компанията му “Бул Кан Проект ” ЕООД печели публични поръчки за 3,2 млн. лева През май подписва контракт за ремонт на читалището в Чирпан за 300 хиляди лева През октомври печели поръчка за над 1,3 млн. лева за ремонт на детска градина в Любимец, идващия месец се урежда с контракта за учебното заведение в Костенец за 1,1 млн. лева, както и други по-малки.

Преди да стартира да работи с “Бул Кан Проект ”, софийският предприемач има друга строителна компания - “Сим Адвайс ”, която е в разпродажба. През 2013 година тя беше определена без търг да ремонтира остаряла постройка в пернишкото село Ковачевци, в която да се настаняват бежанци. Договорът беше за 179 хиляди лева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР