Още по темата Изчезналият в Стара планина турист трябва да

...
Още по темата Изчезналият в Стара планина турист трябва да
Коментари Харесай

Нужна е и застраховка, не само екипировка

Още по тематиката
Изчезналият в Стара планина екскурзиант би трябвало да заплати 1500 лева.. в случай че желае
от Дневник,22 дек 2016
Издирването на мъжа, който самичък " се откри " в Стара планина, коства над 25 хиляди лв.
от Дневник,17 дек 2016
Високи бели планини

Няколко непопулярни, само че предложени места за каране на ски и сноуборд, които да посетим тази зима
25 ное 2016
В онлайн супермаркета за застраховки

В интернет се купува основно " Гражданска отговорност ", като цените са същите като в офис на брокер
5 авг 2016
Има застраховка за всеки риск

Дори ексцентричните опасности могат да получат застрахователно покритие при задоволителен брой искащи
11 фев 2006
Срещу 20 лв. годишно или 10 лв. на сезон:

Планинската застраховка икономисва най-малко 300 лева на потърпевшия скиор
13 дек 2003 Въпреки че тази година зимата си прави смешки със снега и с търпението на феновете на ски спортовете, сезонът към този момент е в разгара си, а курортите са цялостни. Със здравето обаче смешка не трябва и за удоволствието не е нужна единствено екипировка, а и застраховка. Планинската лавица постоянно се подценява, макар че цената й за сезон (три месеца) може да незначителна на фона на рисковете. Обикновено ски картите в курортите имат включена лавица, която обаче важи единствено за случай на пистата, а и покритието на рисковете и размерът зависят от контрактуваното сред притежателя на оборудванията и съответната застрахователна компания. Например в Боровец тя не важи за фрийстайл парковете.

Какво покрива

Здравната лавица има друга степен на покритие, което включва съществени опасности и спомагателни, като за вторите наградата е по-висока. Те всекидневно се отнасят за по-екстремни спортове в планината и характерна помощ като превозване с хеликоптер, при някои компании се покрива и част от последващото лекуване. Като цяло застраховката покрива медицински разноски при оказване на първа помощ (доболнична) на потърпевшия при акцидент или остро заболяване, контузии, търсене, избавителни интервенции на ПСС, разноски за превозване, трайна или краткотрайна загуба на работоспособност вследствие на случая, гибел. Обичайно помощта от ПСС се показва в търсене и постигане до човек, попаднал в рискова и сериозна за него обстановка, превозване и оказване на здравна долекарска помощ в база или пост на ПСС, без значение от сезона.

Сроковете на застраховката дават огромни благоприятни условия – от 1 ден до 1 година. Съветът е обаче да се подписват за най-малко ден-два в допълнение отвън планувания престой в планината, ако престоят се удължи по някакви аргументи. За постоянно ходещите в планина и интензивно практикуващи планински спортове е сполучлив вид годишната застраховка.

Размерът на покритието, за което може да се направи застраховката, също е друг – има за 1000 лева, за 2000, за 10 000 лева Различните компании оферират разнородни вариации. Цената на застраховката за обещано покритие като сума зависи от определения брой дни, за които да е годна, и включените покрити опасности. Обичайно цените се дават без включен налог върху застрахователните награди, който е 2%. При някои застрахователни компании практиката е да завишават наградата, която се заплаща двойно, в случай че застраховката е за зимни спортове, заради по-високия риск от произшествия и злополуки. На процедура обаче, в случай че се стигне до прилагане на застраховката, тя е доста по-евтин вид от поемането на разноските за лична сметка. На уеб страницата на ПСС (https://www.pss-bg.bg) се показва образец с случай на ски писта – за избавителната работа се заплаща 400 лева, за превоза настрана 160 лева, или общо 560 лева Самата ПСС не е на бюджетна прехрана, а се самофинансира точно посредством приходите от оказвана помощ плюс подкрепяне от страната посредством Българския червен кръст. Планинската застраховка може да бъде единична, групова, фамилна. Съвет на ПСС е туристите да се срещнат с реда на покриване на разноските при настъпване на застрахователно събитие. Помощ от ПСС обаче се оказва, в случай че наоколо има пост - в някои известни ски зони като тази към Рилските езера такава няма, макар че пари за създаване на пост бяха отпуснати преди година. Някои застрахователи категорично показват, че полицата им покрива единствено региони, които се обслужват от ПСС.

Практиката е друга

Някои застрахователни компании изплащат непосредствено дължимите суми на ПСС (т.нар. асистънс), а други изискват потърпевшият да заплати, след което му възвръщат разноските на база на протокол за застрахователното събитие. Важно е да се знае, че планинската застраховка в общия случай не покрива вреди от произшествия, случили се отвън маркирани направления. Затова, когато се подписва такава застрахова, е добре да се ревизира за какви " пространства " важи - каране отвън маркирани ски писти, необозначени направления при трекинг и планински преход, изключително при алпинизма.
Покрити опасности
Спасителни разходи
Медицински разходи
Разходи за превозване до най-близко лечебно заведение
Спасителна интервенция на ПСС
Използване на хеликоптер
Временна или трайна загуба на работоспособност при акцидент
Смърт
Лифт картата е застраховка:
В ски курортите закупената въжен превоз карта е с включена застраховка, която покрива избрани вреди и разноските, направени за тях.

Банско:
На интернет страницата на " Банско ски " в секцията за цени на картите за оборудванията е упоменато единствено това, че " в цената на картите и билетите е включена планинска застраховка ". В общите условия за прилагане на ски пистите и оборудванията е допълнено, че " табели на " Уника " с пояснения какво покрива застраховката, включена в въжен превоз картите, са сложени и на всички касови центрове на компания " Юлен ".

Боровец:
На интернет страницата на курорта написа, че в цената на въжен превоз картите и билетите за лифтови уреди е включена застраховка " Планинска акцидент " ски зона Боровец, която покрива разноските при акцидент за пистово избавяне - здравно превозване до лекарски кабинет и/или първична здравна помощ на място. Застраховката е годна на територията на маркираните ски писти, ски пътища и връзките сред тях в ски зона " Боровец ", обслужвани от ски оборудванията на " Бороспорт ", при прилагане на същите уреди с постоянно закупени въжен превоз карти и в границите на публично оповестеното от " Бороспорт " работно време на оборудванията. Застраховката е годна, при изискване че пистовото избавяне е осъществено от отряд " Планинска избавителна работа към БЧК - София ". Застраховката не е годна на територията на фрийстайл парковете - Borosport Snowpark и PromoPark Borosport, както и при каране отвън маркираните ски писти, ски пътища и връзките сред тях (freeride), написа още там.

Пампорово:
Посочени са покрития и компанията, към която е застраховката. Там написа, че в цената на всеки закупен билет/лифт карта/поименна идентификационна карта е включена застраховка " Злополука и помощ при трагичен случай в планината ". Покритието, което обезпечава, е за гибел в резултат на акцидент, 1000 лева за всеки застрахован и за разноски за търсене, избавяне и репатриране на застрахования в резултат на акцидент - до 1000 лева за всеки застрахован, като цената на оказаната помощ се дефинира според описи за типовете и цените на оказана помощ на Българския червен кръст. За да важи застраховката и за дете до 7 години, би трябвало да има платена спомагателна такса от 2 лева, при което се издава спомагателен превозен документ с имената на детето. В Пампорово застраховката " Злополука и помощ при трагичен случай в планината " важи и на територията на " снежните паркове ", представляващи обособени зони за упражняване на ски и сноуборд свободен жанр, и не важи, когато злополуката настъпи отвън обозначените писти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР