Още по темата: Фермери протестират за пасища в Централен Балкан“

...
Още по темата: Фермери протестират за пасища в Централен Балкан“
Коментари Харесай

Генчо Илиев: Частни имоти в национален парк не може да има

Още по тематиката: Фермери стачкуват за пасища в „ Централен Балкан “

Десетки поданици на Карлофер блокираха за малко Подбалканския път край града. Както marica.bg заяви тази заран, част от локалните поданици, които отглеждат селскостопански животни, желаят да употребяват пасищата в предпазената територия. 400 години Калоферският Балкан е бил на нас, калоферци, от 20 години с него се разпорежда парка, съобщи ръководителят на Сдружение „ Калоферски стопани “ Тодор Диклиев. Много от местностите, които преди десетилетия са били пасища, в този момент са обрасли с шубраци и животните ни влизат в резервата, вследствие на което понасяме санкции, заключи той.

На въпрос на кореспондентна на marica.bg шефът на Национален парк „ Централен Балкан “ Генчо Илиев отговори, че дирекцията на предпазената територия счита за изцяло неоснователни днешните протестни дейности, инициирани от Сдружение „ Калоферски стопани “.

Проблемът с използването на земите на територията на Парка произтича от това, че собствеността върху земеделските парцели е възобновена в нарушаване на настоящото законодателство. Не е спазен член 24, алинея 3 от настоящия в интервала на процеса за възобновяване на собствеността върху земеделските земи Закон за собствеността и използването на земеделските който постановява, че: „ Не се възвръщат правата на притежатели върху аграрни земи, включени в резервати, избрани по реда на Закона за отбрана на природата, както и другите предпазени естествени територии с национално и интернационално природоохранно значение.

Частни парцели в националния парк не може да има според наредбите на член 18, алинея 1 от Конституцията на Р България, член 8, алинея 1 от Закона за предпазените територии, както и на член 2, алинея 2, т. 1 от Закона за държавната благосъстоятелност, които постановяват, че парцелите, попадащи в рамките на тази категория предпазени територии – национални паркове, са изключителна държавна благосъстоятелност. „ Централен Балкан ” е основан през 1991г. и е избран като предпазен естествен обект от интернационално и национално значение със заповед на министъра на околната среда от 1993г.

В допълнение по отношение на парцелите, попадащи в рамките на Национален парк „ Централен Балкан ”, не е можело да се предявяват реституционни искания, защото според наредбите на Закона за държавната благосъстоятелност /чл. 7, алинея 1 и алинея 4/ - „ парцелите и движимостите - обществена държавна благосъстоятелност, не могат да бъдат обект на предписание и да се получават по отминалост “ и „ собствеността върху парцели - обществена държавна благосъстоятелност, не предстои на възобновяване “. За територията на Национален парк „ Централен Балкан “ е публикуван акт за изключителна държавна благосъстоятелност № 1/16.01.1997г. на Министерство на финансите.

По отношение на използването за паша на територията на Национален парк „ Централен Балкан “ прецизираме, според Плана за ръководство, частта от землище Калофер в парка е 7311.464 ха. От тях 3291.862 ха са в резерват „ Джендема “, 835.115 ха в зона „ Ограничено човешко влияние “. В тези зони според Закона за предпазените територии, пашата е неразрешена. Безлесните местообитания, годни за паша са към половината, а останалите са с храстова и полухрастова растителност. През предходната година на животновъдите от Калофер са предоставени за прилагане 2156.45 ха. или съвсем 100% от наличната пасищна повърхност в землището на Калофер в Национален парк Централен Балкан. Ползвателите на пасища в парка употребяват и преимущества – получават обезщетителни заплащания по ограничения от Програмата за развиване на селските региони, възможно компенсиране за поддържането на предпочитани полуестествени тревни местообитания посредством паша в народен парк, разяснява Генчо Илиев.

Що се отнася до импортираното от кмета на Община Карлово искане за прекатегоризиране на част от територията на Националния парк, по него има изговаряне на министъра на околната среда и водите. За решение на основания проблем, е основана междуведомствена работна група с представители на Министерство на околната среда и водите, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на районното развиване и благоустройството и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, сподели още шефът на Национален парк „ Централен Балкан “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР