Още по темата Еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете потвърди

...
Още по темата Еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете потвърди
Коментари Харесай

Пазарът на газ в ЕС: договорени нови правила ще обхващат и газопроводите, влизащи в ЕС

Още по тематиката Еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете удостовери съгласуването на Газовата инструкция

Обновяване на разпоредбите на Европейски Съюз за пазара на газ бе импровизирано контрактувано във вторник вечерта. Изменените правила ще обгръщат както вътрешните газопроводи на Европейски Съюз, по този начин и всички газопроводи от страни отвън Европейски Съюз, влизащи в Съюза, създавайки правна изясненост за съществуващата и новата газова инфраструктура, оповестява пресслужбата на Европейския парламент.

Правилото, което постановява, че собствеността на газопреносната инфраструктура би трябвало да бъде отделена от тази на газа, към този момент се ползва за тръбопроводите в Европейски Съюз. С новото законодателство това би било използвано за всички газопроводи в Европейски Съюз като общо предписание, даже когато те произлизат от страни отвън Европейския съюз, с опция за дерогации за съществуващи газопроводи и изключения за нови.

Нови газопроводи от страни отвън Европейски Съюз

Новите правила дават изключителна подготвеност на Европейски Съюз, когато става въпрос за съглашения за нови газопроводи от страни отвън Европейски Съюз. Държавата членка, в която се намира първата входна точка на газопровода, се съветва със съответната страна отвън Европейски Съюз, преди да вземе решение за освобождение, учредено на разпоредбите на Европейски Съюз. Комисията взема обвързващото решение дали да даде освобождението. Ако оценката на страната членка се разграничава от тази на Комисията, господство ще има оценката на Комисията.

Комисията може също по този начин да позволи на страна членка да стартира договаряния с страна отвън Европейски Съюз, в случай че не реши, че това е в несъгласие с правото на Европейски Съюз или в ущърб на конкуренцията и сигурността на доставките. Преди да подпише такова съглашение, страната членка уведомява Комисията за текста на съглашението и получава позволение да го подпише.

Европейският парламент също по този начин включи в текста наредба, че при никакви условия съглашение сред страна членка и страна отвън Европейски Съюз не води до закъснение на използването на тази инструкция. Държавите членки ще разполагат с девет месеца, с цел да приведат своето национално законодателство в сходство с нея.

Съществуващи газопроводи от страни отвън Европейски Съюз

По отношение на дерогации за съществуващи тръбопроводи (свързани с тръбопроводи на Европейски Съюз преди влизането в действие на актуалната директива) страната членка, в която се намира първата входна точка на тръбопровода, може да се отклони новите правила, при изискване че тази дерогация не е в ущърб на конкуренцията в Европейски Съюз. Държавите членки могат да вземат решение за дерогация в границите на една година след влизането в действие на директивата. Ако тръбопроводът е ситуиран на територията на повече от една страна членка, то първата се съветва с останалите, преди да даде такава дерогация.

След като съглашението беше реализирано, докладчикът Йежи Бузек (ЕНП, Полша) съобщи: „ Много хора желаеха тези договаряния да се провалят, защото без това съглашение разпоредбите на Европейски Съюз не биха били използвани за газопроводи от страни отвън Европейски Съюз. С днешната договорка всички бъдещи газопроводи от страни отвън Европейски Съюз, в това число „ Северен поток 2 “, ще би трябвало да съблюдават разпоредбите на Европейски Съюз. Това постоянно е била главната цел на Европейския парламент и аз съм удовлетворен, че през днешния ден това е доказано в съглашението със Съвета. “

Следващи стъпки

Постигнатото съглашение би трябвало да бъде утвърдено от Комисията по индустрия, проучвания и енергетика и от пленарната зала на Екологичен потенциал, а също по този начин и от Съвета на Европейски Съюз. Директивата ще влезе в действие 20 дни след публикуването ѝ в Официалния вестник на Европейски Съюз.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР