Още по темата ЕС разследва дали Amazon злоупотребява с данните

...
Още по темата ЕС разследва дали Amazon злоупотребява с данните
Коментари Харесай

Alphabet спира Google+ заради уязвимост в системата

Още по тематиката
Европейски Съюз проверява дали Amazon злоупотребява с данните на търговците

Брюксел ревизира дали по този метод компанията не обезпечава преимущество на личните си артикули
20 сеп 2018
Twitter сред чука и наковалнята

В опитите си да угоди на политиците, изпълнителният шеф на мрежата Джак Дорси може да си навлече още повече проблеми
14 сеп 2018 Alphabet, компанията майка на Гугъл, ще спре потребителската версия на обществената си мрежа Google+, написа Reuters. Платформата ще бъде поетапно затворена в границите на 10 месеца, с цел да могат потребителите да изтеглят данните си. Гугъл разгласи, че ще заетгне политиката си за шерване на данни, откакто стана ясно, че информация от профилите на най-малко 500 хиляди души може да е изтекла към външни разработчици.

Проблемът е бил открит през март след отчет за това по какъв начин Гугъл споделя данни с външни приложения, пишат от компанията в пост в блога си. Според същата обява, разработчиците не са се възползвали от уязвимостта и няма изтекли данни. Акциите на компанията изгубиха 1% от цената си след новините.

Общата картина

Проблемът е по-мащабен от съответния случай. Технологичните компании подхващат все по-сериозни ограничения против деликатни проблеми, свързани със отбраната на персоналните данни, изключително след абсурда с Фейсбук и анализаторската компания Cambridge Analytica от март тази година.

Според Wall Street Journal, компанията е решила да не прави казусът обществено прочут поради боязън от регулаторна интервенция. Изданието се базира на вътрешни източници и известие, което е било квалифицирано от правния екип на Гугъл и е било ориентирано към шефовете в интернет колоса. Притесненията са свързани с паралели сред обстановката на Гугъл и тази на Фейсбук при случая с Cambridge Analytica. От Гугъл отхвърлят да разясняват отвън поста в блога си.

Има ли потребност от още информация

Според компанията няма потребност да бъде разкривана повече информация за случая, тъй като няма изтекли данни на консуматори. Експерти по сигурност и финансови анализатори обаче считат, че решението ще навреди на компанията. " Потребителите имат правото да бъдат осведомени, при пробив ", разяснява Джейкъм Леман от правната компания Friedman CyZen. Според него казусът е пряк резултат от абсурда сред Фейсбук и Cambridge Analytica.

Google+ платформата бе опитът на Гугъл да се съревновава с Фейсбук и Twitter. Мрежата бе пусната през 2011 година и на доктрина има голям брой консуматори, тъй като е обвързвана с всички останали артикули на компанията. На процедура обаче Google+ се приема като един от най-големите провали на колоса, който в никакъв случай не съумя да доближи известността на съперниците си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР