Още по темата ЕС е солидарен с Великобритания в случая

...
Още по темата ЕС е солидарен с Великобритания в случая
Коментари Харесай

Как може да отвърне Западът на покушението срещу Скрипал

Още по тематиката
Европейски Съюз е взаимен с Англия в тази ситуация с отровения някогашен съветски сътрудник
от Дневник,13 мар 2018
Тереза Мей упрекна Русия за покушението с нервно-паралитично вещество
от Дневник,12 мар 2018 След като съобщи, че " най-вероятно " Русия стои зад покушението с бойно отровно вещество във Англия, министър председателят Тереза Мей получи за тезата си поддръжка от Съединени американски щати и европейските си сътрудници. В Европа интензивно се приказва, че би трябвало да се показва взаимност и да се одобряват следващите общоевропейски наказания против Москва.

Лондон, обаче, е задължен въпреuи това пръв да предприеме ограничения. След като в среднощ против сряда изтече срокът за отговор, подложен на съветския дипломат да даде съответно пояснение, Тереза Мей ще показа проектите си за първите стъпки в Народното събрание.

Какви може да са те?

Изгонване на съветски дипломати

Това към този момент се случи след убийството на Александър Литвиненко с радиоактивен полоний-210 през 2006г. в центъра на Лондон. Тогава бяха наложени и визови ограничавания за съветски публични лица, само че резултатът бе най-малък. Андрей Луговой, посочен за един от причинителите на скандалтото нападение, освен не е изправен пред правораздаването, само че и сега е народен представител от партията на Владимир Жириновски. Този път залозите може да се вдигнат повече с изгонването на съветския дипломат в Лондон и на известни на управляващите съветски разузнавачи, както и да се направи доста по-строго издаването на визи за съветски жители.

Блокиране на активи и парцели

Това е единствено един от методите да бъдат изолирани съветски олигарси от достъп до именията и първокласните им покупки на английска територия с концепция това да сътвори напрежение, неустановеност и напън в обкръжението на Владимир Путин. Вече има недоволства от руснаци, че се стяга много демократичният до неотдавна режим, с помощта на който те станаха търсени клиенти измежду търговците на парцели от най-голям клас. Правителството може да прибегне до така наречен Заповед за необяснимото благосъстояние, позволяваща на държавни чиновници за блокират активи, в това число парцели, в случай че не е задоволително ясна информацията за произхода на средствата, с които са добити. Това визира и свободата да разкриване на банкови сметки за изключително огромни суми.

Изгонване на съветски държавни медии Държавният медиен регулатор Ofcom към този момент съобщи, че съветската телевизионна мрежа RT (известна до наскоро като Russia Today) може да изгуби лиценза си за активност във Англия. От Ofcom оповестиха, че са уведомили ANO TV Novosti - притежателят на английския лиценз за RT, че в случай че държавното управление реши, че съветската страна е употребила противозаконна мощ против Обединеното кралство, ще го счита за задоволително да подложи медията на инспекция (т.нар. fit and proper тест). За регулатора ANO TV Novosti е финансирана от бюджета на Руската федерация.

Бойкот на Световното състезание по футбол в Русия през лятото

Това би бил извънредно алегоричен акт - просто публични лица няма да участват на Мондиал 2018 в символ на митинг против дейности на Москва. Но резултатът от сходен ход е незабележим. Спирането от присъединяване на футболния тим на Англия (единственият от четирите национални тима от Англия, стигнал до финалите) е обвързвано с решение на самостоятелната Футболна асоциация на Обединеното кралство. Отказ от присъединяване на към този момент класирал се, се глоби с санкция от 250 000 швейцарски франка. Ако това стане 30 дни преди шампионата, сумата се удвоява. Загубите за английски рекламодатели и малките екрани, платили за правата за лъчение на мачовете, ще са най-малкото в границите на десетки милиони паунда. Има и риск страната да не бъде позволена до международното в Катар поради интервенция на държавното управление в спортната сфера.

Британски забранителен лист за корумпирани руснаци

Това би било версия на Закона " Магнитски " - законодателен акт, с който в няколко страни към този момент преследват съветски публични лица, виновни за жестоко тъпчене правата на индивида и корупция. За тях е неразрешено да бъдат допускани и се блокира тяхно имущество и сметки, в случай че има такива. В момента през английския парлламент минава за утвърждение Закон за наказания и битка спрането на пари, към който елементарно би могло да се добави подобен лист.

Хакерска офанзива против Русия

Такова деяние най-малкото няма да бъде оповестено обществено и авансово. Но в ХХI век то може да се окаже едно от най-ефективните. Изцяло в областта на догадките е каква би могла да е формата - от демонстриране на благоприятни условия за поразяване на основна съветска инфраструктура до евакуиране на данни, компрометиращи висши съветски чиновници. Разгарянето на пристрастеностите към абсурда докара и до спекулации, че този път към този момент не е изключено на медиите да бъдат подадени данни, засягащи персонално Владимир Путин. Досега Западът се въздържа от сходен ход, с цел да поддържа някаква среда за връзка в съветския водач.

Какво може да направи Европейски Съюз

Не доста. И без това сега страни като Унгария, Гърция, Кипър, Италия (донякъде и България) се изричат сериозно към настоящите наказания против Русия, удължени преди часове с още 6 месеца. Англия е в комплицирани договаряния за разлъка със съюза и атмосферата не е изключително окуражаваща за Лондон, че ще може да убеди сътрудниците си да затегнат ембаргото поради нападение в страна, която след година няма към този момент да е в Европейски Съюз.

А НАТО?

Използвана от Тереза Мей дефиниция " противозаконна приложимост на мощ " от Русия против Англия подсети да се пита дали това не визира и НАТО. В Лондон има хора, които считат, че останалите 28 в алианса би трябвало да сторят нещо, най-малкото, с цел да се показва необятна взаимност с британците - да вземем за пример, като се усили военното наличие по източния фланг. " Даунинг стрийт " побърза да охлади пристрастеностите с конкретизиране, че несъмнено не става дума за нещо, обвързвано с Член 5 от Вашингтонския контракт и правилото за групова защита при нахлуване против един от членовете. Засега генералният секретар Йенс Столтенберг назовава покушението " отблъскващ и изцяло недопустим акт ", както и че случилото се провокира " сериозна паника " в алианса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР