Още по темата: Експерти откриха слабости в садките на Въча

...
Още по темата: Експерти откриха слабости в садките на Въча
Коментари Харесай

РИОСВ: Прекратяваме проекта за пъстърва в река Въча, ако...

Още по тематиката: Експерти откриха недостатъци в садките на Въча Екозащитници: 100 тона пъстърва във Въча са бомба със закъснител Управителят на минивеца в Кадиево: Опасно е единствено в случай че се скъса язовирна стена

Към момента няма получено мнение за допустимост от Басейнова дирекция по отношение на капиталовото желание на компания „ НАТ 2004 ” за развъждане на 100 тона пъстърва в коритото на река Въча, показаха от РИОСВ-Пловдив. От районната екоинспекция прецизират, че е изискана спомагателна информация, за което възложителят е известен. В случай че се удостовери недопустимост на капиталовото предложение, същото ще бъде прекъснато по съответния ред, твърдят от Регионална инспекция за опазване на околната среда в отговор на въпрос на " Марица ", обвързван с постъпил сигнал от съдружие " Балканка ", че планът може да докара до екологична злополука в района.

Според инж. Димитър Куманов от сдружението при засушаване на р. Въча при изпускане на каскадата язовири над Кричим може да настъпи всеобщо измиране на рибата и разнасянето по-късно на 100 тона боклуци. По думите му, това ще бъде и първият рибарник в света, ситуиран в коритото на река -инвестиция колкото нецелесъобразна, толкоз и рискова. Регионална инспекция за опазване на околната среда обаче отвръщат, че въпросът е напълно в компетенциите на Басейнова дирекция Източнобеломорски регион “ - Пловдив.

За всяко капиталово предложение, входирано в РИОСВ-Пловдив, се изисква мнение от съответната Басейнова дирекция по Закона за водите по отношение на допустимостта на капиталовото предложение по отношение на режимите, избрани в настоящите Планове за ръководство на речните басейни и Планове за ръководство на риска от наводнения. Това се изисква в случаите, когато капиталовото предложение планува или е обвързвано с водовземане от повърхностни или подземни води; прилагане на повърхностни или подземни водни обекти; заустване на отпадъчни води в повърхностни водни обекти; заустване на отпадъчни води в уреди, които могат да основат заплаха от замърсяване на подземните води; предпочитани и/или рискови субстанции от активността, при които се реализира или е вероятен контакт с води.

Проверката за допустимост се прави на най-ранен стадий (входиране на съобщение за капиталово предложение). Съгласно условията на Наредбата по Оценка на въздействието върху околната среда способният орган (РИОСВ) приключва процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда на всеки стадий от нея, когато се удостовери от подобаващ способен орган (например Басейнова дирекция) недопустимост на капиталовото предложение.

От районната екоинспекция напомнят, че сдружение " НАТ 2004 " като възложител е входирало капиталово предложение в РИОСВ-Пловдив, касаещо „ Водно огледало (водохранилище) и садкова апаратура за интензивно риборазвъждане в част от ПИ 35095.11.159 по КК на с. Кадиево (ПИ 011143 по КВС), част от ПИ 78029.5.430 по КК на с. Цалапица (ПИ 001430 по КВС) и част от ПИ 78029.5.104 по КК на с. Цалапица (ПИ 005102 по КВС), община " Родопи ", област Пловдив, транспортен достъп и трасета за външно водоснабдяване, канализация и електроснабдяване “. След изтънчено и получено от БД ИБР мнение за недопустимост по отношение на горецитирания обект шефът на РИОСВ-Пловдив с Решение № ПВ-15-П/2017 година е прекратил реализацията на капиталовото предложение. От същия възложител има входирано ново капиталово предложение през 2019 година в РИОСВ-Пловдив, касаещо „ Изграждане на садкова апаратура за интензивно риборазвъждане ”, с. Цалапица и с. Кадиево, община " Родопи ", област Пловдив. Отново е поискано мнение за допустимост от БД ИБР според условията на екологичното законодателство.

По мотив желаната оставка от съдружие " Балканка " на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Стефан Шилев от районната екоинспекция дават отговор по този начин: " Директорът на РИОСВ-Пловдив не е издал позитивно мнение за капиталово предложение „ Изграждане на садкова апаратура за интензивно риборазвъждане ”, с. Цалапица и с. Кадиево, община " Родопи ", област Пловдив ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР