Още по темата Делян Добрев: Търговците на енергия ще трябва

...
Още по темата Делян Добрев: Търговците на енергия ще трябва
Коментари Харесай

Иван Иванов: REMIT дава на регулатора правомощия за санкции при манипулиране на пазара

Още по тематиката Делян Добрев: Търговците на сила ще би трябвало да... Промените в Закона за енергетиката ускоряват ролята на...

Промените в Закона за енергетиката предстоят. Правят се последни разяснения, с цел да може да се подсигурява цялостна сигурност на всички участници в пазара – производителите в частност ВЕИ, топлофикации, когенерации, енергийна борса, Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, НЕК, несъмнено и купувачите на електрическа енергия. Промените няма да са леки, само че са нужни предвид на поетият ангажимент към Европейска комисия - либерализацията на електроенергийния пазар.

Председателят на КЕВР направи обзор на досегашните промени и стабилизирането на пазара, включително и старта на БНЕБ и развиването на другите платформи, както и напредъка във връзка с излизането и отбраната на битовите консуматори.
Настоящите промени в Закона за енергетиката „ се вършат относително бързо, тъй като би трябвало да се впишем в 5-годишния интервал, който Европейска комисия даде на страните членки за реализиране на цялостна либерализация на пазара “, уточни Иванов.

„ Стъпката, която се прави е в действителност забележителна, тъй като от една страна в действителност ще увеличи ликвидността на БНЕБ, от друга – ще разреши на борсата да се образуват цени, които в действителност са доста близки до пазарните. В тази тенденция първото нещо, е какви са отговорностите за енергийния регулатор. Повишаването на количествата електрическа енергия, които ще се търгуват на борсата, освен това, превръщането на борсата в единствения институт, на който ще се прави такава проведена търговия трансформират съществено уговорките на КЕВР. “, съобщи Иванов. Позовавайки се на коментар на европейски институции той изясни, че „ огромните отговорности на регулатора се появяват, когато внезапно се усилват количествата, които се усилват на борсата “, сподели Иванов.

Председателят на КЕВР изясни пълномощията, които ще получи регулаторът по регламента REMIT – опцията за следствие при търговията на електрическа енергия на едро на енергийната борса „ в две посоки “.

„ Първото, когато има търговия с вътрешна информация, което е непосредствено нарушаване и второто непосредствено нарушаване – когато има манипулиране на цената на търговия на енергийната борса “. Иван Иванов акцентира значимостта на предотвратяването на тези нарушавания.
„ С измененията в Закона за енергетиката се разписват извънредно в детайли и детайлно всички пълномощия на КЕВР и метода, по който може да ги упражнява “, изясни Иванов. По отношение на регламента REMIT ръководителят на енергийния регулатор изясни, че комисията не може да стартира независимо следствие. За това ще е належащо решение на подобаващ съд.

Санкциите, които КЕВР ще може да постанова ще са в две насоки, изясни Иванов.

„ Първо за нарушени, които са първични и, които са въпреки всичко не са извънредно тежки ще се постановат финансови наказания с долна и горна граница на глобата по преценка на КЕВР. Когато имаме обаче тежко нарушаване, което може да докара до извънредно тежки резултати като неустойчивост на пазара, заплаха за системата, за сигурността на доставяне, тогава се предлага да бъдат налагани наказания в размер 10 % от оборота на сдружението извършител за последната отчетна финансова година “, означи ръководителят на КЕВР. Той бе безапелационен, че тези отговорности мога да се изпълнят гуляй основаване на нужните финансови условия и изрази вяра за даване на в допълнение финансиране за възстановяване на административния потенциал, по този начин и за закупуване на съответния програмен продукт за реализиране на пълномощията.

„ Всички производители с конфигурирана мощ над 4 МВт би трябвало да излязат на свободния пазар, като съществуването на преференциални цени ще бъде сменено с награди. Какво значи това? Ще бъде избрана планирано референтна цена за започващия годишен ценови интервал. Тази референтна цена ще се съобрази с динамичността на предложение на сила по тримесечие, както и предложение на сила в часовете пик и оф пик с оглед въз основата на материалите от отчетните данни от ЕСО за предшестващата година да се даде най-близка оценка на това, което едно сдружение, което би трябвало да излезе на пазара би постигнало като осреднена междинна пазарна цена в границите на предшестващата година. След определянето на тази референтна цена по групи производители ще бъдат избрани и награди, които ще бъдат разликата сред референтната цена и до момента настоящата преференциална цена от съответната група. Когато споделям група, това значи групи по типове първична сила - слънчева, вятърна или биомаса, само че във връзка с заводските и топлофикационните централи, всяка от които има обособена преференциална цена, всяка една от тях ще има обособена награда. По подобен метод ние ще разработим модел, създаваме го и сега, с който да постъпим заслужено и да не бъдат ощетявани производителите на електрическа сила, без значение от това какъв тип създава.

От друга страна се вкарва и пазарен механизъм – посредством това, че наградата се прибавя върху цената, по която съответния производител осъществя съответното количество електрическа енергия на борсовия пазар. Тази цена, несъмнено ще има динамичност в границите на годината, само че осреднената и приблизително претеглената цена годишно ние залагаме планирано, ще се ревизира в границите на идната година и в случай че се наложи ще бъдат направени следващи корекции “.

„ Всяка година ние ще сме в положение при нужда да правим промяна на тази референтна цена “, съобщи Иван Иванов.

Председателят на КЕВР означи, че в действителност ликвидността на борсата в действителност е повишена и ще нараства. В същото време от 1 юли посредством смяна в Закона за енергетиката, трите ЕРП-та и ЕСО ще купуват софтуерните загуби от борсата по борсови цени. „ Ние ще заложим планирано каква е още веднъж и за тях осреднената цена, един тип референтна цена, която след това би могла да бъде поправена, в случай че не се получи точно това, което залагаме, само че ревизирали сме и почтено казано имаме ясна информация, че сред 4-те сдружения и ЕСО разликата е прекомерно дребна, само че продължаваме да ревизираме данните, с които разполагаме “.

Когато дефинираме референтната цена ние няма да можем да потърсим референтна цена за всяко едно от сдруженията в избрани категории, само че вземаме най-големите и междинни от порядъка на 6 до 7 до 10 сдружения от една категория за установяване на оптимално обективно на референтната цена, посочи ръководителят на енергийния регулатор.

Иван Иванов посочи, че идната стъпка, която касае енергийно уязвимите консуматори е не по-малко значима, като тя също би трябвало да бъде направе
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР