Още по темата Българската Flipps придоби американския стартъп Avid AI

...
Още по темата Българската Flipps придоби американския стартъп Avid AI
Коментари Харесай

Кой може да финансира изкупуването на Tesla

Още по тематиката
Българската Flipps закупи американския стартъп Avid AI

Платформата за стрийминг на бойни спортове към този момент ще демонстрира и вести на потребителите
12 авг 2018
Строител на капитализма: Илън Мъск
10 авг 2018
Борсовият регулатор в Съединени американски щати стартира инспекция на Tesla

Комисията по скъпи бумаги пита за какво известието на Илън Мъск е било направено в Twitter
9 авг 2018
Илън Мъск предложи да направи Tesla непублична компания и да я смъкна от борсата

Държавният капиталов фонд на Саудитска Арабия е закупил акции за 2 милиарда $ от производителя на електрически автомобили
8 авг 2018
Човекът, който ще купи колата ви

Скот Пейнтър и неговият Fair.com желаят да трансформират напълно модела на пазаруване и прилагане на коли
3 авг 2018
Илън Мъск чака добра втора половина на годината за Tesla

Акциите на компанията се покачиха, откакто показа по-добри резултати и направи положителни прогнози
2 авг 2018 Създателят на Tesla Илън Мъск разгласи, че има намерение да смъкна акциите й от борсата. За задачата ще е нужно да бъдат изкупени всички бумаги на компанията, като това ще трансформира Tesla в една от най-големите непублични компании в света. За задачата е необходим стабилен капитал. Съответно започнаха спекулации за евентуални източници на финансирането, които Financial Times показва.

SoftBank

Един от тези вложители е допустимо да бъде SoftBank. Притежаваната от Масайоши Сон група е един от най-големите вложители в софтуерния бранш. Тези вложения се случват през фонда Vision Fund, който оперира с над 100 млрд $. Едни от най-големите му инвестиции са в транспортните платформи Uber, китайската Chuxing, бразилската 99 и индийската компания Ola. Освен това SoftBank разгласи, че скоро ще влага над 2 милиарда $ в поделението за самоуправляващи се коли на General Motors.

Въпреки мощното наличие на SoftBank в браншове, близки до Tesla, източници на FT споделят, че фондът намира Tesla за надценена и не има намерение да влага там. Дори и да пожелае сходна инвестиция, японската група може да срещне опозиция от Американския комитет по непознати вложения. Причината са околните връзки на Vision Fund с китайското държавно управление.

Tencent

Друг евентуален вложител в Tesla е китайският медиен колос Tencent. Компанията е водач в голям брой браншове на китайския пазар, като има най-популярното приложение за известия в Китай, WeChat. Това е и една от дребното китайски компании, които към момента минават под радара на американските регулатори, като предходната година съумя да закупи 5% от Tesla за 1.7 милиарда $. Tencent също има дял от обществената мрежа Snapchat, както и шведската платформа Spotify.

Проблемът с Tencent е в незадоволителния действен капитал, откакто предходната година фондът на компанията записва загуба от 2 милиарда $. Причината е нападателната капиталова политика, която занапред ще стартира да се отплаща. Липсата на капитал може да затрудни солидно изкупуване на акции от Tesla. Въпреки това общата пазарна оценка на Tencent сега надвишава 440 мрлд. $.

Саудитска Арабия

От няколко месеца един различен вложител може да приготвя пазаруване на дял в Tesla. Суверенният фонд на кралството към този момент има 5% от Tesla. Той има активи за над 250 мрлд. $, като задачата е да доближат 400 мрлд. $ до 2020 година Понеже те са един от най-новите вложители в Tesla, това може да се окажа решаващо за решенията им в близко бъдеще. Въпреки това геополитическото напрежение може да се окаже прекомерно мощно за американските регулатори, които още веднъж може да попречат и на тази евентуална договорка.

Затова бъдещето на Tesla остава по-неясно. Илън Мъск постоянно се е заобикалял с едни от най-гениалните вложители на западния пазар, от Питър Тийл до Рийд Хофман. И все пак вложението в нова компания е напълно друго от солидното изкупуване на акции, което Мъск счита да търси. Това значи, че той навлиза в нови води, до момента в който търси други възможности за стабилизирането на Tesla.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР