Още по темата България подкрепи Полша в обжалването на строгите

...
Още по темата България подкрепи Полша в обжалването на строгите
Коментари Харесай

Полша може да улесни строежа на ветропаркове в морето

Още по тематиката
България поддържа Полша в обжалването на строгите правила за серни и азотни оксиди във въздуха
от Дневник,10 яну 2018
Балтийските страни ще свържат електропреносните си мрежи с Европейски Съюз посредством Полша
от Дневник,9 май 2017 Контролираната от страната енергийна компания PGE се е отдръпнала от водещата роля в проектите на Полша да построи първата си нуклеарна централа и вместо това се е фокусирала върху издигането на нови ветропаркове в Балтиско море. Мястото ѝ може да бъде заето от друга държавна компания - PKN Orlen, която е профилирана в преработката на петролни артикули.

Това оповестява Reuters, като се базира на 4 свои източника. Агенцията изяснява, че държавното управление дава обещание да брани работните места във въгледобива (около 80% от силата в страната се създава в тецове и миньорите са значими избиратели), само че и търси други възможности за запълване на енергийния недостиг. Освен това Полша е един от най-големите замърсители в Европейски Съюз и би трябвало да отговори на задачите за нездравословни излъчвания, признати от съюза.

PGE, най-голямата енергийна група в Полша, разгласи през март инвестиция от съвсем 10 милиарда евро в план за ветроенергия. Но няма по какъв начин да финансира и ветропаркове, и бъдеща АЕЦ. Тя може да остане като дребен участник в нуклеарния план, който непрестанно се отсрочва и още не е утвърден от Варшава.

Източник на Reuters споделя, че поевтиняването на ВЕИ технологиите е наклонило везните в интерес на зелената сила. Преди изборите през 2015г. ръководещата партия "Право и правдивост " даде обещание да попречи законодателно на нови вложения във ветропаркове на сушата и в офшорни води. Но през март курсът бе изменен на 180 градуса и бе препоръчан закон, улесняващ това строителство. В момента той се разисква в Народното събрание и в случай че бъде утвърден, както се чака, ще продължи построяването на няколко плана.

Polenergia декларира, че желае да построи ветропарк в Балтийско море до 2022. PKN Orlen също обмисля собствен план. PGE, в която страната управлява дял от 57.39%, сподели през март, че е подготвена да построи офшорни ветропаркове с потенциал от 2.5 гигавата до 2030г., само че не разкри по какъв начин ще ги финансира. В края на 2017г. групата е разполагала с 2.5 милиарда злоти (589 млн. евро) и би могла да емитира облигации за 2 милиарда евро и 5 милиарда злоти.

Анализатори и вложители споделят за Reutеrs, че офшорните ветропаркове са най-бързият и най-лесният метод Полша да понижи излъчванията от въглероден диоксид. Сегментът може да притегли вложители, въпреки че някои изчакват сигнал дали Полша ще предложи дотации в брой, или ще поеме разноските за свързване с електропреносната мрежа.

Statoil разгласи през април, че ще се включи в офшорен план на Polenergia, което незабавно провокира интерес и доста задгранични компании за ветроенергия, споделя Мачей Щриецки от консултантската компания SMDI.

Но Пьотр Наимски, министър от "Право и правдивост ", отговарящ за енергийната и газова инфраструктура и зависещ непосредствено на премиера, твърди, че бизнесът няма потребност от сходни тласъци в това число тъй като себестойността на тази технология се намалява. Ярослав Гржесик, водач на един от най-големите профсъюзи във въгледобива, непосредствено се афишира срещу ветропарковете.

Според Полската асоциация за вятърна сила офшорни ветропаркове с общ потенциал от 6 гигавата биха помогнали за основаването на нови 77 хиляди работни места и биха добавили над 14 милиарда евро към стопанската система. От сдружението показват близо 70 предприятия, в това число корабостроителници, които биха могли да се пренасочат към разработване на съставни елементи за ветропаркове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР