Още по темата Азербайджанската SOCAR започва детайлно проучване с цел...

...
Още по темата Азербайджанската SOCAR започва детайлно проучване с цел...
Коментари Харесай

Азербайджанската SOCAR обсъжда различни форми за участие в газификацията на Албания

Още по тематиката Азербайджанската SOCAR стартира детайлно изследване за...

Азербайджанската държавна компания (SOCAR) разисква разнообразни форми за присъединяване в процеса за газификация в Албания, оповестява азербайджанската организация Trend, базирайки се ръководителя на компанията SOCAR Balkan Мурад Гайдаров. Преди седмица Гайдаров заяви, че компанията „ стартира детайлно технико-икономическо изследване за допустимо присъединяване на газоразпределителния пазар в България “.

SOCAR Balkan и Albgaz подписаха през февруари 2018 година писмо за планове за даване на услуги за инженерно планиране в Албания. За обезпечаване на доставките на газ през Южен газово кулоар до Албания ще бъде издигнат газопровод сред албанските градове Фиери и Вльора. Предварителното планиране на този газопровод ще бъде осъществено от компанията SOCAR Balkan. На процедура по този метод SOCAR за пръв път ще дава услуги за инженерно планиране за Балканите.

„ Правителството на Албания утвърди резултатите от технико-икономическата аргументация на генералния проект за газификация на страната. В близко бъдеще ще стартира развой за избор на реализатор. SOCAR Balkan преглежда разнообразни форми за присъединяване си в този развой “, цитира организацията думите на Гайдаров.

По думите му, компанията възнамерява по едно и също време осъществяване на детайлно инженерно планиране на газопровод сред градовете Фиери (компресорно станция на Трансадриатическия газопровод в Албания) и Вльора.

Говорейки за дейностите в границите на подписаната с албанската компания Albgaz писма за планове за даване на услуги за инженерно планиране, той отбелязва, че смяната на периодите за осъществяване на тези действия по молба на албанската компания е поради нуждата първо да се избере реализатор за построяването на газопровода.

Албания е една от европейските страни, която в границите на газопровода Южен газов кулоар ще получава азербайджански природен газ.
Преди седмица ръководителят на SOCAR Balkan сподели, че компанията изследва деликатно „ концепцията за Балканския газов хъб, създадена взаимно от държавното управление на България и Европейската комисия. Освен това, след послание на премиера на България нашата компания стартира изследване на техническите и търговски предпоставки за опцията ни за наличието на газоразпределителния пазар в България. Сега започваме детайлно технико-икономическо изследване, което планираме да приключим в края на второто тримесечие на 2019 година “.

Пускът на газопровода Южен газов кулоар бе сбъднат публично на 29 май 2018 година в Баку. Това е един от предпочитаните за Европейски Съюз газопроводи, част от който е Трансадриатическия газопровод (TAP), по който ще се транспортира азербайджански природен газ от Каспийския район през Грузия и Турция за Европа.

Газопроводът ТАР ще се зарежда от природният газ, добиван в границите на втория стадий от създаването на азербайджанското газово находище „ Шах Дениз “. Очаква се газопроводът ТАР да започва през 2010 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР