Още по темата Американските централи са поискали три месеца за...

...
Още по темата Американските централи са поискали три месеца за...
Коментари Харесай

Иван Цанков: Чрез проекта на ЕЙ И ЕС са вложени над 1,6 млрд. евро, предстоят разговори по методиката за изчисление на невъзстановяемите разходи

Още по тематиката Американските централи са поискали три месеца за...

ЕЙ И Европейски Съюз България постоянно е подкрепяла либерализацията на енергийния пазар и е била благонадежден сътрудник на държавното управление в този развой, съобщи изпълнителният шеф на компанията Иван Цанков. Той изясни, че предоставената методологията за пресмятане на невъзстановяемите разноски е част от процеса на диалози сред българското държавно управление и ЕЙ И Европейски Съюз и документът ще бъде оценен доста деликатно.

Нашето мнение, изразявано неведнъж е, че в процеса на либерализация на пазара следва да бъдат подхванати ограничения за отбрана на ползите както на вложителите, по този начин и на банките-кредитори. Чрез плана на ЕЙ И Европейски Съюз са вложени над 1,6 милиарда евро в стопанската система на България и централата е е главен дирек за ганатиране на енергийната сигурност на страната ни. Работата на Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ обезпечава чиста и надеждна сила за българските консуматори, употребявайки единствено локални запаси и обезпечава съществено количество директни и непреки работни места за български експерти, акцентира Цанков.

Държавата и двете " американски централи " ще договарят за отплата, която би трябвало да бъде предоставена на вложителите поради предварителното преустановяване на дълготрайните контракти за изкупуването от НЕК на създадената от тях електрическа сила. Вече стана ясно, че няма решение на Европейска комисия за съществуване на непозволена държавна поддръжка, което би усложнило договарянията. Напротив, от Брюксел предлагат договаряния и реализиране на единодушие сред страната и вложителите.

Представители на енергийното министерство и на експертната общественост признават, че печелившият метод в тази ситуация е дипломатични договаряния за реализира на уравновесено решение. Очаква се то да отбрани интереса и на страната, която ще заплати компенсацията от бюджета, само че също по този начин и на вложителите и банките, които са вложили над 3 милиарда евро в двата плана, чиято възвращаемост е контрактувана в границите на 15 години. От единодушие по бъдещото решение имат интерес и потребителите в страната, за които двете компании обезпечават чиста и сигурна сила, както и хиляди работни места.

Днес заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков разгласи, че " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 " са поискали период от три месеца, в който да проучват методологията за оценка на вложенията, утвърдена от Европейската комисия. Няма съответно подложен период, само че самите те са поискали да им бъде възложен разполагаем период от три месеца за разбори, заяви от своя страна изпълнителният шеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов. И зам.-министър Станков и изпълнителният шеф на БЕХ бяха безапелационни, че по тази тематика следва полемика, която би трябвало да е извънредно дипломатична.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР