Още по темата 125 млн. лв. ще губи "Булгартрансгаз" годишно

...
Още по темата 125 млн. лв. ще губи "Булгартрансгаз" годишно
Коментари Харесай

Промяната на газовите потоци в региона изисква изменение на енергийната стратегия в частта за газа

Още по тематиката 125 млн. лева ще губи "Булгартрансгаз " годишно с стартирането...

Промяната на газовите потоци в района постанова изменение на енергийната тактика. Проектите, които се развиват напредват с доста огромна експедитивност. Това обявиха от министерство на енергетиката по време на проведената полемика с бизнеса и синдикатите с искане за смяна на енергийната тактика. Припомняме, че Министерски съвет взе наскоро решение за изменение на тактиката само че сега се търси цялостен публичен консенсус. За страната ни смяната на газовите потоци и разрастващите се планове в прилежащите страни са преимущество, защото дават опция и за реализация на плана за газоразпределителен център и развиването на боса за търговия с природен газ.
Както стана ясно „ Булгартрансгаз “ бърза и желанието е още през месец април – май платформата за търговия с природен газ да започва. Не е за занемаряване и обстоятелството, че след старта на газопровода „ Турски поток “ преноса на природен газ през България за турската страна може да бъде прекратен.

„ Към момента „ Булгартрансгаз “ реализира транспорт на 17,8 милиарда куб. м газ през територията на страната, като 14 милиарда от тях са в посока Турция, 3 милиарда са за Гърция и 0,8 милиарда – за Македония “, заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков при откриването на полемиката. По думите предвид на новоизградената инфраструктура би трябвало да се промени енергийната ни тактика във връзка с природния газ.

„ Самите потоци на газа следва да се трансформират “, означи Жечо Станков. Като основни планове, които постановат смяна той изброи Южния газов кулоар, газовата върза „ България-Гърция “ и новите газопроводи, които се построяват по „ Турски поток “. „ За смяната в енергийната тактика е належащо да бъде интегрирана напълно и концепцията за газов хъб „ Балкан “. Преди близо 3 години започва като концепция и с помощта на напъните на фирмите в бранша в лицето на „ Булгартрансгаз “, БЕХ и на министъра на енергетиката и премиера се направиха нужните приходи и Европейска комисия бе уверена да ни даде безплатно средства за предпроектните изследвания “, напомни Жечо Станков. Той посочи, че на 12 юни в Брюксел са показани първите резултати от предпроектните изследвания, които са повече от приемливи. По думите му смяната на енергийната ни тактика е нужна поради построяването в района на нова газова инфраструктура. Той посочи, че страната ни би трябвало да вкара в сходство с всички планове, които се построяват в региона.

След старта на „ Турски поток “ Газпром “ не има намерение да употребява директния газопровод през България (Трансбалкански газопровод), изясни шефа на Булгартрансгаз Владимир Малинов. Той изясни, че благодарение на външен съветник към този момент има цялостна идея за газов хъб „ Балкан “ - от придвижването на газовите потоци в района, до търговията с природен газ, която сдружението се готви да осъществя в границите на цялостния план. Предимството е, че ще се сътвори една много по-добра обстановка и опция за реализиране на по-добри и конкурентни цени на природния газ.
Миланов акцентира, че страната ни се нуждае от бърза и съответна реакция, в случай че желае да остане на газовата карта на Европа.

В отговор на въпрос в границите на полемиката Малинов изясни, че при започване на месец януари дружно с Европейски Съюз ще се прегледа задълбочено отчета, направен от консултанта за газовия разпределителен център. Той напомни, че през декември ще е подготвена третата обвързваща фаза за открит сезон и тя на процедура ще е знак за това какъв тъкмо е ползата към плана, а и освен към него. В началото на идната година ще бъдат направени и първите стъпки във връзка с платформата за търговия с природен газ. Намерението е тя да проработи още през април – май 2019 година За задачата „ Булгартрансгаз “ счита да сътвори дъщерна компания, която да реализира построяването на платформата за търговия със синьо гориво. Желанието е борсата да е на Булгартрансгаз, с опция за дялово присъединяване на всички заинтригувани страни, стана ясно от обяснението на Малинов.

Приблизителната индикативна стойност на газовата инфраструктура, която ще би трябвало да се реализира при смяна на енергийната тактика в частта за газа е 2,8 милиарда лева, при период на откупуване от 15 до 17 години. Става въпрос за линейна инфраструктура от 496 км и още две компресорни станции от 40 и 36 МВт.

Бизнесът и синдикатите кардинално поддържаха концепцията, само че желаеха време за изложение на безапелационни позиции. Нещо повече те приканиха тази тактика да бъде изменена по този начин, че да докара и до смяна на газовата инфраструктура вътре в страната. Проф. Атанас Тасев от своя страна поддържа концепцията за нуждата от съответна реакция предвид на опазване на мястото на България на газовата карта като директен център. Косьо Стаменов като представител на КРИБ изиска дребна пролонгация – от към седем до 10 дни, за изясняване на позициите. Кирил Темелков от БПГА съобщи, че е за смяна на енергийната тактика, само че и за търсене на механизъм, който да не постанова за всяка сходна смяна търсене на позволения. Светослав Иванов, който също представляваше БПГА, разяснява, че надали в полемиката има участник, който ще се опълчи на това, че всеки нов източник и трасе би трябвало да бъде приветствано. Разбира се сходни огромни начинания би трябвало да се подлагат на полемики, сподели той, само че изясни, че не схваща нуждата от смяна на тактиката.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР