Още по-черни ще станат дните за Сокола, когато разбере и

...
Още по-черни ще станат дните за Сокола, когато разбере и
Коментари Харесай

Ахмед Доган остава без покрив над главата си, отнеха му сараите в Росенец и Бояна

Още по-черни ще станат дните за Сокола, когато разбере и че е изгубил изборите в Бургаска област 

Основателят на Движение за права и свободи Ахмед Доган, считан измежду своите за недосегаемо провидение, от на следващия ден може да се окаже без покрив над главата си. Изглежда, че той към този момент няма права върху собствеността на своите два сарая в " Бояна " и " Росенец ". Отнета му е и " Топлоелектрическа централа Варна ". 

Със заявление в Търговския указател някогашният транспортен министър Данаил Папазов е изискал отстраняването на Доган като член на съвета на шефовете на " Топлоелектрическа централа Варна ", заяви .

За Папазов е известно, че е непосредствен до сегашни ръководител на Движение за права и свободи Делян Пеевски. 

Новото заявление в Търговския указател е подадено за регистриране на 26 август, само че е с дата 20 август - т.е. безусловно дни след промяната на контрола върху " Топлоелектрическа централа Варна ". Това затвърждава съмненията, че цялата интервенция е част от войната в Движение за права и свободи сред лагерите на Делян Пеевски и Ахмед Доган, като безусловно с няколко мълниеносни дейности първият лишава втория от активи за десетки милиони, в това число и от населяваните от него имения, коментира  " Капитал ".

Паралелно Папазов е подхванал аналогични дейности да в профил Доган и от управата на още едно дъщерно сдружение на " Топлоелектрическа централа Варна ". Става въпрос за охранителната " Електрик секюрити ", основана през 2020 година (около времето на митингите и десанта на Христо Иванов в " Росенец " ). Там също Доган е освободен с решение на Папазов в ролята му на изпълнителен шеф на ТЕЦ-а.

Ако измененията за Топлоелектрическа централа Варна бъдат вписани, Доган рискува да загуби основни активи като сараите в Бояна и Росенец, защото те са владеене на дъщерни компании на централата. 

Припомняме, че през 2017 година CEZ продаде Топлоелектрическа централа Варна на фамилната компания на Папазов " Сигда " за към 48.5 млн. евро, финансирана със заем от ПИБ. Половин година по-късно мажоритарен притежател стана Ахмед Доган, като закупи 70% от " Сигда ". Останалите 30% официално бяха благосъстоятелност на децата на Папазов. Под шапката му на Топлоелектрическа централа Варна минаха и сдруженията, притежаващи боянския и морския сарай на Доган. Дълговете на централата бяха рефинансирани от Търговска банка Д на предприемача Фуат Гювен.

Именно този дълг е бил затрупан с част от скандалния заем от общо 150 млн. лева, провиснал от държавната ББР на компанията на Румен Гайтански - Вълка " Роудуей кънстракшън ". За връзката сред заема на Гайтански и Доган заяви Антимонополната комисия, проследила прехвърлянето на парите сред няколко компании.

През декември 2023 година акциите на сдружението, опериращо Топлоелектрическа централа Варна бяха трансферирани в нова компания - " Сигда инвестмънт ", където към този момент Доган и Папазов имат по 50%, а остарялото " Сигда " остава единствено за Папазов. 

От 5 август има съглашение акциите да се върнат на " Сигда ", като обяснението е, че " Сигда инвестмънт " не е съумяло да обезпечи финансиране за възнаграждение на цената за добитите акции. Документът, както и джирата от 6 август са подписани единствено от Папазов, който е представляващ и на двете компании.

Паралелно с това на 8 август е задействано прекачване и на морския сарай на Доган в Росенец. Той е в активите на " Хермес солар ", което до тогава се има от " Порт логистика Бургас " - дъщерно сдружение на Топлоелектрическа централа " Варна ". А също и на " Варна мода " - компания, притежаваща други парцели, а също и яхти, употребени от Доган. С подписите на Папазов дяловете в тях са трансферирани към неотдавна основаното и ръководено от него " Сигда пропърти ".

Всички тези дейности не бяха оспорени и в регистъра не се виждат никакви опити вписванията да бъдат блокирани. Така действително по документи към този момент Доган на практика няма фирмени участия, а скоро евентуално ще бъде лишен и от присъединяване си в ръководството на фирмите.

Според решенията на негово място в бордовете на " Топлоелектрическа централа Варна " и " Електрик секюрити " влиза " Сигда кънстракшън " - компания, притежавана и ръководена от самия Папазов, който и в персонално качество е шеф. Той, както и другият член на бордовете - Андриян Атанасов, резервират постовете си, като мандатът им е продължен с нови пет години. Папазо става и ръководител на бордовете в двете компании - пост, който до момента заемаше Доган. Атанасов е дълготраен финансов шеф на " Пристанище Варна ", ръководеното от 2001 до 2013 година от Папазов, който той като транспортен министър в кабинета " Орешарски " назначава за ръководител на управителния съвет на НКЖИ.

Най-жалката картинка следва, майтапят се подвижниците на Делян Пеевски с новата обстановка. Ахмед Доган се намира и все още в летния си сарай на Росенец, само че всеки миг може да бъде изведен оттова. Вероятно тези дни ще получи общителна покана да си събере персоналните движимости, а по-късно новият притежател на обекта ще го принуди това да стане по сложния метод с частен правосъден реализатор. 

Броят на почитателите на Делян Пеевски в Бургаска област е задоволителен, с цел да може да вкара умерено един депутат наесен от Втори МИР. Най-вероятно за лидер тук ще бъде повдигнат преди малко сваленият министър Калин Стоянов. 

Стоянов ще получи поддръжка освен от тъкмо преброените последователи на Пеевски, само че и от редиците на Министерство на вътрешните работи, където е извънредно известен. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР