Още първите дни след изтеглянето на войските на Кремъл от

...
Още първите дни след изтеглянето на войските на Кремъл от
Коментари Харесай

Политологът Герхард Мангот пред bTV: Дворцов преврат в Русия е възможен само при огромна военна загуба


Още първите дни след изтеглянето на войските на Кремъл от Херсон авторитетни съветски военни блогъри започнаха да разгласяват извънредно националистически мнения в обществената мрежа „ Телеграм “.

„ Има доста достоверна информация за неустойчивост в ръководството по най-високите етажи на съветската власт и съгласно мен в този миг въпросите - каква е същинската цена при победа в Украйна и дали въобще си коства да се заплати тази цена, получават напълно разнообразни отговори “.

Появяват се нови имена на политическата карта в Русия като милиардера Евгений Пригожин или президента на Чечня Рамазан Кадиров. Могат ли те да се трансфорат в Распутин на Путин?

„ Един дворцов прелом в Русия сега е изцяло неосъществим. Той може да се случи едвам при пагубна загуба на Русия, а такава загуба е допустима само, в случай че Крим и Севастопол попаднат в украински ръце. Путин изцяло осъзнава това и ще направи всичко допустимо да не го допусне “.

Това съобщи за bTV световноизвестният политолог от университетите Йеил и Инсбрук проф. доктор Герхард Мангот.

„ Има спекулации за това, че така наречен военни групи „ Вагнер “ на Евгений Пригожин или президентът на Чечня Рамзан Кадиров могат да навредят на Путин, тъй като разполагат с паравоенни войски. Вярвам, че двамата се пробват да се повдигнат доста в своята политическа кариера, само че в този техен порив се появяват тайните военни служби, които ще попречат с всичките си вероятни принадлежности, а недоверието на тайните съветски служби съответно към тези две персони е доста, доста огромно “, добави той.

По какъв метод тези секрети служби могат да оказват помощ на водача на Кремъл?

„ Тайните служби не могат да заплашат Путин, само че не могат и да му оказват помощ. Те са новобранци в политическата система и ще си останат такива. Интересна е позицията, която заема Путин сега. Той се пробва личността му да се свързва по-малко с войната. В медиите се виждат едни от най-скучните му, тривиални появи от началото на спора. Рядко приказва за войната и даже когато последните войски трябваше да се отдръпват от Херсон, той не зае никаква позиция - дистанцира се и остави на напред във времето министъра на защитата и шефа на генералния щаб. Но доверието към Путин от страна на популацията към момента остава високо. Мнозинството руснаци стоят компактно зад Путин и поддържат войната в Украйна “.

Тоест, силата на Путин в Русия не отслабва, макар че войната не се развива по метода, на който се надяваха в Кремъл.

„ Не, не отслабва. Това може да се случи единствено при голяма военна загуба и даже тогава превратът няма да пристигна изпод, от страна на популацията. По-вероятно е това да се случи в самия замък. Твърде евентуално е да бъде управителен от Николай Патрушев, основният секретар на Съвета по сигурността в Русия “.

Защо тогава сме очевидци на от ден на ден цивилен митинги, проведени главно от роднините на мобилизираните бойци ?

„ Тази частична готовност беше един от най-нелепите и необичайно случили се процеси от началото на войната. Повечето военни от запаса и младите, привикани да служат в името на родината, не бяха задоволително подготвени. Не им беше обезпечена подобаваща екипировка и по тази причина майките на тези бойци започнаха всеобщи митинги. Те обаче бяха бързо потушени от самия Путин, който персонално се срещна с дамите и с един тип помилваща ръка ги укроти. Да, някои родственици могат да бъдат недоволни, само че огромна част от стачкуващите са изцяло осъзнати с следствията от даден митинг и че могат да ги тикнат в пандиза за години напред “.

Арести, принуждение и хиляди цивилни жертви на войната. При вероятно решение на спора, ще лети ли Путин към интернационалния съд в Хага?

„ Както споделих, в случай че има дворцов прелом, той ще пристигна от военните кръгове и тайните служби. Тази формация поддържа изцяло войната в Украйна от ден едно. Ако Путин падне от власт, властта ще поемат хора, които мислят по същия метод като него и по тази причина не мога да си показва, че Путин ще бъде пратен в съда в Хага или сходна наказателна институция на Обединените народи. Смея да настоявам, че към тези, които носят най-голямата отговорност за протичащото, може би в никакъв случай няма да се повдигне обвиняване и те няма да стигнат до пандиза “.

На прага сме на деветия санкционен пакет от страна на Европейския съюз към Русия. Успя ли стабилността на съветската стопанска система да изненада Запада?

„ Когато приказваме за триумф на дадени наказания би трябвало да си зададем въпроса - " Какво желаеме да реализираме с тези наказания? ". Първоначалният ентусиазъм за тези наказания беше възможна смяна, възможен завършек на войната - Русия да отдръпна войските си от Украйна. В тази посока глобите се оказаха изцяло безсмислени.

По-голям триумф, само че още веднъж по-малък от предстоящото, е финансовият аспект, само че съветската стопанска система се оказа доста по-стабилна. До края на март се очакваше инфлация в Русия да стигне 12 %, а сега - при започване на декември, тя е под три.

Единственото застрашаващо ограничаване е вносът на високотехнологични процеси и електроника - със стопирането му през идващите месеци разнообразни индустриални браншове ще бъдат същински наранени. С това се чака инфлацията внезапно да се удвои и да доближи 6- 7 %, тъй че тези наказания имат някакво въздействие. То се случва постепенно, само че остава устойчиво.

Докато се чака резултатът от тези наказания, се губят човешки животи. Кой е подложен е на колене Европа, Западът или Русия?

„ И двете страни заплащат своята цена. И за Европейския съюз като основател на тези наказания загубите са големи - всеобщо се пести сила, инфлацията се повишава, тъй че Европа също се е преклонила оптимално и цената за това е доста по-висока от предстоящото. Но тук става дума за морал, както вие казахте - за човешки животи. За момента това е единствената опция “.

Може ли това да докара до ескалация на спора, на която не сме били очевидци до момента?

„ Ако приказваме за ескалация, тя може да се случи по два метода. При хоризонталната ескалация могат да се намесят спомагателни страни като Полша, балтийските страни, Молдова, само че това е малко евентуално. Вертикалната ескалация е по-опасна - в случай че Русия реши да употребява нуклеарни оръжия, това става все по-възможно, тъй като Путин от ден на ден осъзнава опасността от загуба на позиция и е подготвен посредством тези оръжия да принуди Украйна да седне на масата на договаряния и да дефинира разпоредбите. Междувременно Украйна търси изхода точно на бойното поле.

Войните свършват по два метода - едната страна печели, а другата губи или и двете страни са толкоз изтощени в даден миг, че не виждат триумфи и стартират дипломатически диалози. Но в този спор сме доста отдалечени и от двата сюжета. Може би още две години ще са нужни, с цел да се стигне до единствената допустима за мен формула за завършек на войната и това е Украйна да даде част от териториите си в името на мира “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР