Още от времето на Римската империя хората са знаели, че

...
Още от времето на Римската империя хората са знаели, че
Коментари Харесай

Съществува ли серумът на истината?

Още от времето на Римската империя хората са знаели, че под въздействие на наркотични субстанции сме по-склонни да споделяме истината. Оттук идва и концепцията за термина " серум на истината ".
Серумът на истината се отнася до редица изменящи субстанции, за които се допуска, че ще ви създадат неспособни да лъжете, само че в реалност нито едно не е задоволително мощно, с цел да завладее човешкото схващане толкоз крепко, че да направи невероятно да се лъже.
Някои серуми на истината, като натриевия тиопентал, забавят скоростта, с която тялото ви изпраща известия от гръбначния мозък към основния. В резултат на това е по-трудно да изпълнявате високофункционални задания, като да вземем за пример да се концентрирате върху една активност и да вървите по права линия или даже да лъжете. Именно тази централизация, която ви е нужна, с цел да измислите неистина, серумът на истината отстранява. Така че по този метод лъжата може да бъде по-трудна, само че не и невъзможна.

Същото се случва, когато се унасяте и достигате до това сумрачно положение, в което сте сред съзнанието и съня.

Както написа известният американски публицист в " Тетрадката на Марк Твен " (публикувана посмъртно през 1935 г.): " Ако казвате истината, не е нужно да помните нищо. "

Въпреки това няма метод да разберете дали някой в действителност споделя истината, в никакъв случай.

Многобройни разкази и научни отчети сочат, че сме по-склонни да споделяме истината под въздействието на серум на истината, само че препаратите имат и други странични резултати. Най-притеснителното измежду тях е, че те могат да ви накарат да кажете нещо, с цел да угодите на някой различен, даже в случай че то не е правилно. Освен това, освен че серумът на истината не е чак толкоз потребен, само че и е противозаконен при избрани условия, в това число при разпит.

Въпреки че доста от първите опиати, които Централно разузнавателно управление на САЩ, полицията и нацистките разпитващи са употребявали през 20-те, 30-те и 40-те години на предишния век, към момента съществуват, те имат други приложения, в това число съставки в медикаменти, които предотвратяват морска болест, и за смъртоносни инжекции.

Ето кои са най-разпространените субстанции, изменящи съзнанието и манипулиращи, които са били употребявани като „ серуми на истината “, показани от „ Бизнес Инсайдер “.


Натриев пентотал
Натриевият пентотал е тип барбитурат, който съставлява серия от медикаменти, които са депресанти на централната нервна система, разговорно известни като " даунъри ". Даунърите забавят процеса на предаване на информация от тялото към мозъка и са постоянно предписвани медикаменти за облекчение на болката, усмиряване, разпределяне на мускулите и намаление на кръвното налягане.

Предозирането с барбитурати може да бъде смъртоносно и е довело до гибелта на редица известни персони като Мерилин Монро, Джуди Гарланд и Джими Хендрикс. Наркотикът е и един от първите, употребявани в смъртоносни инжекции в Съединени американски щати, и най-често се ползва интравенозно.

До 2011 година от време на време се употребява като анестетик , защото пациентите нормално изпадат в безсъзнание в границите на 30-45 секунди след приемането му. Съединени американски щати обаче са спрели да употребяват лекарството.

През 2011 година италианската компания, която произвеждаше лекарството, разгласи, че приключва производството му. Компанията се притесняваше, че италианските управляващи ще го употребяват при изтезания и вследствие на това Съединени американски щати изгубиха единствения си жизнерадостен снабдител.

Все още има сведения за потреблението на това лекарство като серум на истината. През 2007 година полицията в Ню Делхи, Индия, ползва натриев пентотал на богатия предприемач Мониндър Сингх Пандър и неговия прислужник Суриндер Коли, които са обвинени в фамозните серийни убийства в Нойда. Под въздействието на препарата те признават, че са примамвали деца в дома си, изнасилвали са ги и по-късно са ги убивали. Слугата Коли получава смъртна присъда и към момента е в пандиза, а Пандър получава седемгодишна присъда.

 
Скополамин
Скополаминът е разпространяван за първи път от Робърт Хаус като серум на истината при започване на XX в. и е първото лекарство, приело името " серум на истината ".

През 20-те и 30-те години на ХХ век някои полицейски ръководства в Съединени американски щати употребяват скополамин върху обвинени лица, а в някои случаи съдиите позволяват показанията, които субектите дават, до момента в който са под въздействието му.

Скополаминът е бил пожеланият от мнозина опиат за серум на истината по това време, тъй като изтривал и паметта на субекта, тъй че той не знаел какво е споделил след събуждането си.

Наркотикът се получава от семената на дърво, което локалните поданици в Колумбия, където пораства, назовават " дървото, от което се напиваш ". Макар че някои нацисти са го употребявали при разпити, през днешния ден то се съдържа в доста медикаменти, с цел да помогне за попречване на морска болест и треперенето при заболяването на Паркинсон. Използва се и като опиат за обезчестяване при среща.

Скополаминът може да се приема орално посредством хапче или в един чудноват случай - като фрикция. В отчетите се споделя за три млади дами в колумбийската столица Богота, които намазали с опиата гърдите си, примамвайки мъжете да го оближат. След като мъжете ставали недееспособни, дамите източвали банковите им сметки.

 
Натриев амитал или амобарбитал
Натриевият амитал също е тип барбитурат или дрогиращо средство. Той е бил необятно употребен по време на Втората международна война като лекарство срещу тревога за бойци с психическо разстройство, наречено " потрес от снарядите ". Но както всички медикаменти от серума на истината, натриевият амитал е мощно седативно средство и този непряк резултат, комбиниран с нарушената съгласуваност и когнитивните нарушавания, които провокира, е повода бойците да спрат да го употребяват.

Освен това натриевият амитал е мощно пристрастяващ. Това лекарство от време на време се употребява за лекуване на бодърствуване и постоянно се ползва интравенозно, макар че може да бъде под формата на прахуляк за перорален банкет. Ако приемете прекалено много от това лекарство, то може да бъде смъртоносно. Максималната доза за възрастен човек е един грам.

Този опиат към този момент не се употребява като серум на истината, защото субектите от време на време развиват подправени мемоари след обстоятелството.

 
Етилов алкохол
Точно по този начин. Алкохол!

Италианската фраза " In vino veritas ", която на латински значи " Във виното е истината ", се приписва на римския мъдрец, прочут като Плиний Стари.

Така че хората са знаели от към 2000 години за способността на алкохола да развързва езика.

Независимо дали го пиете докрай или го приемате интравенозно под формата на чист етанол, етиловият алкохол може да ви направи по-склонни да разправяте тайните си.

Но както евентуално знаете, това не ви прави неспособни да изречете понякога една дребна бяла неистина.

 
Действат ли серумите на истината?
Както написа репортерът на „ Вашингтон пост “ Дейвид Браун през 2006 г:

" Отговорът наподобява е: Днес няма фармацевтично съединяване, чийто потвърден резултат да е поредно или предсказуемо възстановяване на говоренето на истината. "

Поради обстоятелството, че магическите качества на серума на истината наподобяват най-вече измислени, американските съдилища в специфични случаи са разрешавали потреблението им. Един от образците е със обвинен за пукотевица в спектакъл " Аурора ", Колорадо, през 2012 година - съдията позволява потреблението на натриев пентотал, с цел да дефинира дали изказванията му за безотговорност са действителни.

Според Марк Уилис, професор и специалист по история на биологичните оръжия и контрола на биологичните оръжия в Калифорнийския университет в Дейвис, това, че през днешния ден не съществува опиат, който да провокира истината , не значи, че не може да има подобен в бъдеще.

" Съществуват огромен брой невронни вериги, които сме на ръба да можем да манипулираме - неща, които ръководят положения като боязън, тревога, смут и меланхолия ", споделя Дейвис през 2006 година " Все още не разполагаме с предписания за управлението им, само че капацитетът е ясно предвидим. Бих се учудил, в случай че не открием редица фармацевтични артикули, които биха били доста потребни за разпитващите. "

 
Експеримент със серум на истината
За да разбере дали серумът на истината работи, телевизионният публицист Майкъл Мозли го изпита на личен тил през 2013 година За да изследва натриевият тиопентал, едно от най-популярните медикаменти за серум на истината, Мосли приема две разнообразни дози от него. След използването на първата доза доктор попитал Мозли с какво се занимава и Мозли съумял да излъже и да каже, че е знаменит кардиохирург. След по-малко от минута от използването на лекарството Мозли се смеел от лекото и опианено възприятие, което съгласно него изпитвал от лекарството. Според него чувството приличало на това да изпиеш чаша шампанско. След втората, по-голяма доза натриев тиопентал Мозли изпитал нещо, което не очаквал. Когато лекарят го попитал с какво си изкарва прехраната, той незабавно дал отговор:

" Аз съм ефирен продуцент. Ами, изпълнителен продуцент, ами, водещ, някаква комбинация от трите ".

По-късно Мозли обяснил, че когато му задали въпроса, даже не му хрумнало да излъже, по тази причина не го направил.

Но дали това е доказателство, че серумът на истината работи? Не тъкмо.

Един от най-големите проблеми при потреблението на серума на истината за разпит е топлото, приятелско възприятие, което той основава у субекта към разпитващия го. В композиция със положението на мощна дезориентация това може да накара субекта да каже на разпитващия това, което счита, че той желае да чуе, което може да е правилно или не.

Отчасти това е повода, заради която всяко изказване, направено под въздействието на опиат серум на истината, е неприемливо в съдилищата на Съединени американски щати и е по този начин към този момент 60 години. През 1963 година Върховният съд на Съединени американски щати постановява, че изказванията за признание на виновност, направени под въздействието на серум на истината, са " противоконституционна насила ", което заплашва правата на жителите според Петата корекция и затова са неприемливи.

 
Бъдещето на средствата за определяне на истината
Тъй като научаваме повече за мозъка и откриваме нови медикаменти, може би сме на прага на нов тип средство за казване на истината и повишение на доверието.

Един от най-новите лекарства, изследвани за въздействието му върху истината, е окситоцинът , прочут на родилките като питоцин.

През 2005 година двама откриватели от университета в Цюрих изследват резултатите на лекарството, които предизвикват доверието, като изследват 128 студенти, на някои от които е обещано да изпият окситоцин, а на другите - плацебо. Те били помолени да играят капиталова игра, в която трябвало да се доверят на чужд да им върне част от облагата. Студентите, на които е даден окситоцин, са били по-доверчиви и са превели приблизително повече пари. По-важното е, че 45% от студентите, получили окситоцин, превели всичките си пари, показвайки оптимално доверие, което е два пъти повече от студентите, приели плацебо.

Тези нови лекарства, които покачват доверието, биха могли да бъдат последващо равнище на развиване на серумите на истината - те фактически ще предизвикват казването на истината, вместо просто да карат разказвача да споделя каквото и да е, което прави разпитващия го благополучен.
Но не се тормозете прекалено много - към този момент към момента тайните ви са в сигурност!
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР