Още от училище, или за него - от далечната 2011.

...
Още от училище, или за него - от далечната 2011.
Коментари Харесай

Росен, който иска да направи България по-добро място за всички

Още от учебно заведение, или за него - от " далечната " 2011. От тази година 30-годишният Росен подписва своя първи трудов контракт. И до момента той остава единствен за него, тъй като зад подписа стои сърцето му, попаднало на мястото си.

Той е един от хората с най-дълъг стаж в Telelink Business Services и измежду най-младите в екипа. Как е допустимо? " Много е просто - стартира да изяснява Росен с деликатна усмивка и мек глас. Бях възпитаник в 11 клас в софийския ТУЕС (Технологично учебно заведение електронни системи, колеж към ТУ), където има процедура да се организират стажове като част от образователния развой. Тогава на посещаване в учебното заведение пристигнаха представители на " Телелинк ", компанията ми стана любопитна и аз взех решение да аплайвам за стаж в нея. "

Актуалната й стратегия е в границите на три месеца, през които деветима стажанти минават през разнообразни задания. В последната й седмица един от обучителите кани Росен и различен негов сътрудник на среща, с цел да ги попита дали желаят да стартират работа в компанията. " Разбира се, че одобрих незабавно ", смее се младият мъж. Паралелно стартира висшето си обучение в Техническия университет, само че парадоксално по неговите думи, още в първите месеци в аудиторията открива, че учебното заведение го е научило на доста повече. Истинското му образование стартира с работата. В началото, като всички дебютанти в Telelink Business Services, поема поддръжката на крайни консуматори - SBC (Small Business clients) и Desktop Support: " Общо взето, някой ти се обажда и споделя, че има проблем и би трябвало да му съдействаш в намирането на решение ", изяснява Росен. И добавя: " Именно тази част от работата ми даде доста положително начало и потребен опит в кариерата, макар че тогава не го осъзнавах - научих се да поемем отговорности и да съблюдавам краен период, пък и натрупах механически знания. "
В работата с хора има един повсеместен метод и той е да накараш другите да разчитат на теб, а за това не е наложително да си топ специалист или най-големият.
Постепенно Росен минава през цялото софтуерно портфолио на компанията - мрежова съгласуваност, IT инфраструктура (сървъри, дискови масиви, SAN, платформи за виртуализация и др.), инфраструктурни приложения (Active Directory, Microsoft Exchange), Mobile Device Management решения, а по-късно поема по пътя на услугите за работливост и обществения облак, в частност показани от платформите Microsoft 365 и Microsoft Azure. И по този начин до момента. " И досега не съм имал ден, в който да не ми е било забавно и да не съм направил нещо ново. А другите технологии и длъжности, през които съм минал, постоянно са били съвсем като нова работа, тъй че единайсетте години, в които съм тук, по никакъв начин не се усещат ", споделя Росен.
Реклама От началото на годината Росен е виновен за софтуерното направление в звеното Modern Workspace, състоящо се 15 души. " Modern Workspace е термин, който избрахме за име на плана - той е обвързван с Microsoft-ската терминология и включва в себе си принадлежности за работливост с концепцията да подкрепя живота на крайните консуматори, като го прави по-лесен. Включва внедряването на приложения за връзка, пощенски услуги - артикули, платформи и решения, които подобрят продуктивността, работния развой и прекарването на всички ни ", изяснява Росен и дава съответен образец: " Напоследък, около Коронавирус -19, доста нашумя Microsoft Teams като приложение, което се употребява за обучение и връзка в бизнес средите с спомагателни функционалности, структуриращи цялостен работен развой. В случая нашата работа е да оказваме помощ на разнообразни бизнеси и организации да схванат в точния момент за сходни решения и да ги усвоят. " От младите към младите
Прелиствайки годините, Росен се замисля кое е било най-сериозното му персонално и работно предизвикателство в компанията и се сеща: " Моментът, в който започнах да управлявам хора като Team Lead - по-голямата част от екипа бяха по-възрастни, а имаше и част, които бяха по-опитни. Но се оказва, че в работата с хора има един повсеместен метод и той е да накараш другите да разчитат на теб, а за това не е наложително да си топ специалист или най-големият. Започнете ли да си имате доверие с екипа, в един миг възрастовата граница и разликата в опита се стопяват. "

Да, възрастовата разлика от дълго време не е тематика за него, тъй като от години му се случва точно той да е индивидът, който образова и вкарва нови сътрудници в работния развой. Като последния понеделник, когато в TBS постъпват двама такива. " Те бяха нетърпеливи да схванат какви са упованията им към тях, споделя Росен, тъй че им споделих: " Просто да четете и да се развивате. Спрете ли да се интересувате от новостите в този отрасъл - настава край, и то за доста къс интервал. Буквално месец за месец нещата могат да се трансформират фрапантно. "
Тук в никакъв случай не чакаме от младежите да са суперобразовани - техническите знания се натрупат доста по-лесно за сметка на мотивацията и отношението
По думите му намирането на нови хора, изключително по-опитни, е доста мъчно и съгласно развиването на самите технологии. " Преди време беше елементарно един чиновник да схваща от всичко, тъй като технологиите не бяха толкоз развити и сложни. Сега това е все по-трудно. " Добре тогава, а какво е належащо на един младеж да се развие като самия него? " Най-вече тласък, предпочитание и хъс, това е главното - споделя Росен. Тук в никакъв случай не чакаме от младежите да са суперобразовани - техническите знания се натрупат доста по-лесно за сметка на мотивацията и отношението. Водещото постоянно би трябвало да са те - в случай че имаш вярно отношение и към себе си, и към работодателя си, и към работния развой, и кариерата си, нещата ще се получат. "
Реклама
По думите му неговото по-младо потомство има една слаба линия - не е точно и не държи на детайла. При по-опитните експерти към детайла има извънредно внимание и липсва концепцията нещо да се свърши по-бързо за сметка на качеството. " В една задача, в която би трябвало да работят един много младеж и един с повече опит, главният спор, който може да възникне, е точно този - за вникването в дребното, вниманието към него. И е изключително видно в документите, изяснява Росен. Може да кажеш незабавно даден документ от какво потомство е писан ", смее се той.
Проектът По време на пандемията дружно с МОН и Microsoft Росен и екипът му построяват платформата за отдалечено обучение, основана на Microsoft Teams - платформата, която даде опция на учителите и учениците в цяла България да не стопират с обучителния развой и уроците. " Това беше план, който трябваше да се случи извънредно бързо, а задачата му беше една - да обезпечи опция на учениците да се учат, и направихме всичко допустимо да го реализираме. Скоро ни се наложи да правим информации в приложението и се оказа, че то се употребява до ден сегашен, въпреки образователният развой е присъствен. Ползва се и това е прелестно чувство за мен. " Да си намериш мястото
Росен схваща доста бързо, че TBS е неговото място, тъй като тук открива доста хора, минали по пътя му, и припознава себе си в тях. " Чувствах всичко като разумното продължение на нещата - приключих си образованието и отидох при хората, които са приключили същото ", усмихва се той. " Още в първите си дни разбрах какво е да попаднеш в среда, в която в действителност имаш нещо общо с всички към теб и каква обща цел следвате. " И каква е тя? " Когато тук има някаква задача, тя би трябвало да бъде свършена. Много постоянно и аз, и сътрудниците ми оставаме отвън работно време, с цел да приключим поетия от нас ангажимент. Това има и позитивна, и негативна страна, само че стремежът към оптимално осъществяване на задачата остава във времето. А вярата ни е, че колкото повече се развиваме и напредваме, толкоз по-интересни стават и нещата, които вършим. "

На финала го запитвам дали му се желало да замине за чужбина и да се развива професионално там? " Не е като да не съм имал благоприятни условия за това, нито да не ми е минавало през мозъка, споделя Росен. " Но съм огромен дебелоглав в това отношение. Много ми се желае да бъда част от решението на всичко това, което разпознавам като проблем в страната ни. Ако мога да допринеса с каквото и да е, на драго сърце бих го направил. " И обобщава: " Нещата, които вършим в компанията, в действителност имат смисъл - и за нея, и за страната, и за образованието, от което са част младежите. Така че, в случай че съм съумял да оказа помощ на някого да достъпи нови технологии и те да са му потребни, приключил съм работата си, даже и хората да не са наясно каква тъкмо е тя и каква е моята изгода. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР