Още от това какво се случва зад вратите на секционните

...
Още от това какво се случва зад вратите на секционните
Коментари Харесай

Дай да зачертаем за моята партия и Кой ще го слуша това - още нарушения на СИК, заснети от камерите

Още от това какво се случва зад вратите на секционните изборни комисии след края на изборния ден. Тогава, когато стартира броенето и попълването на протоколите. Губят се гласове за избран претендент, за други претенденти се дописват преференции. Невалидни бюлетини се одобряват за годни - и противоположното.

Първо към София. 120 гласа за един от главните претенденти изчезнаха от протокола на комисия. Видеозаснемането обаче улавя тяхното преброяване. И слага подозрение върху работата на комисиите.

Включените камери в секциите явно не смущават комисиите, а и както споделиха в една - " кой ще го слуша това. " Като се заслуша човек обаче, открива безчет разминавания. Действително един от претендентите в София е със 120 гласа по-малко в протокол, запълнен без да се спазят разпоредбите - с оставени непопълнени полета, които в общинската комисия се трансформират в нули.



Но това е единствено началото: във Видин членове на комисия се схващат дали да трансфорат недействителни бюлетини за съветници в постоянни. А член на комисия предлага всеки от другите да зачеркне за " неговата партия ", че " да не ги хвърлят невалидни ".

Секция в центъра на София след края на изборния ден.

" Ехееее! Трайчо ли е? Не, Васил Терзиев, нали за общината. "

Дотук добре. Но в протокола тези гласове за този канидат ги няма. Нещо повече - против част от претендентите не са попълнени нито с числа, нито с думи техните резултати.

" При въвеждането в общинската изборна комисия в осведомителния център против данните на претенденти, при които няма никакви числа от сканирания протокол са сложени числа - нула. В този случай това значи, че както секционната изборна комисия не е отчела правилно резултатите за всички претенденти, по този начин и ОИК не е упражнила надзор. И няма случаи, при които при несъответсвие, при припуски в протоколите да се ревизира наличието на чувалите с бюлетините ", сподели Ваня Нушева - избирателен специалист, Прозрачност без граници.



" Камерата снима от точните три часа. Те така и така няма да ни слушат. "



Оказва се обаче, че хората гледат дали вотът им е регистриран.

" Получихме сигнал от жител, който е дал своя вот - той и членове на неговото семейство и откакто са ревизирали в сканираните протоколи на уеб страницата на ЦИК са разкрили, че най-малко вместо три гласа за определения претендент са маркирани нула гласа ", сподели Ваня Нушева - избирателен специалист, Прозрачност без граници.

Гласове изчезват в София за ПП-ДБ, във Видин - за ГЕРБ.

" На ГЕРБ ги броя 53 обаче, а не 52. Добре остави ги, тия по този начин си ги оставяме, никаква корекция на ГЕРБ.

Във видинския квартал " Нов път " - член на комисия има решение по какъв начин да се оправи с недействителните бюлетини.

" 107 е мойта, да си направя отново партията, в случай че има и при вас по този начин - да го зачертаеме, да не ги хвърлиме всичките невалидни, тъй като няма смисъл да са толкоз невалидните. "



Записът прекъсва и не чуваме решението - избира ли си комисията преференция. Но виждаме в протокола: 16 недействителни гласа, поправени на 41.

" Нали партията я има? Да, само че има две преференции. Това е без значение, партията се брои тука, а преференциите отпадат. "



А по принцип бюлетината би трябвало да отпадне - като недействителна.

Автори: Милена Кирова, Альоша Шаламанов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР